bogdan.daradan februarie 9, 2013

268694_522017717831404_752999207_nPe Cristian Retegan îl cunoaşteţi si cu siguranta ati auzit pana acum si de programul Work and Travel, dar probabil nu stiti legatura dintre cele doua asa ca vom face descoperirea impreuna

BOGDAN DĂRĂDAN: Recent te-am văzut pe baricade la biroul de Informatii Work and Travel din cadrul Universitatii Romano-Americane (URA). De cand a aparut acest birou si cine a venit cu aceasta idee?

Cristian: Biroul USTravel din cadrul Universității Româno – Americane este deschis din luna noiembrie a anului 2012. Nu a fost neapărat o idee, ci mai mult o oportunitate de care am “profitat”. Este unul dintre proiectele de care mă ocup în acest an universitar. Este o dublă  provocare, atât personală cât și profesională, odată pentru că este un domeniu nou, unul pe care l-am exploatat doar ca student, iar acum fac parte din cealaltă parte a birouluiu, apoi pentru că echipa este formată din trei prieteni și sunt sigur că va fi cel puțin interesantă colaborarea atunci când intervin lucrurile cu adevărat profesionale

BOGDAN DĂRĂDAN: Ca să obţii informaţii trebuie să fii student doar în cadrul Universitatii Romano-Americane?

Cristian: NU. Faptul că biroul este la URA e doar o conjunctură, de altfel una bună atât pentru noi cât și pentru studenții care învață aici. Este un program deschis tuturor studenților, fie că sunt din  București sau din țară. Pe lângă biroul de la București, USTravel deține două sedii în Timișoara și Iași, birouri ce se află la dispoziția acestora de aproximativ 8 ani de zile.

BOGDAN DĂRĂDAN: Care sunt costurile integrale ale acestui program

58264_4974774685172_1587401564_nCristian: O să îți dau detalii despre 2 dintre cele mai căutate și agreate programe de Work and Travel și anume:

1. SUA:

– first timer: 400 de LEI înscrierea + 890 $ costul programului (job asigurat de noi);

– independent (cu jobul găsit de tine): 564 $;

– alte costuri: taxă de interviu la ambasada SUA – 160 $, bilet de avion între 600-700 Euro.

2. GRECIA:

– prețurile pornesc de la 269 de Euro, depinde însă de perioada în care se dorește plecarea. Se poate pleca începând cu luna aprilie a anului curent.

– pentru vorbitor de limbă rusă cu plecare până la 30.05.2013, costul este de 199 Euro.

BOGDAN DĂRĂDAN:  Care sunt joburile si salariile medii pe care le poate castiga un student care ajunge în America?

402340_4974734684172_336677139_nCristian: Cele mai căutate joburi sunt cele de server, busser, bellman sau valet parking pentru că sunt joburi prin care se fac cei mai mulți bani pe perioada verii, un salariu care variază între 2.65 – 7.00$/h plus bacșiș, iar în cele mai multe zile, un ospătar nu pleacă acasă cu mai puțin de 100$ în buzunar/zi, în SUA bacșișul este între 15-20% din notă, în unele restaurante fiind inclus în notă. Iar ca salarii medii, variază între 7.00 – 10.00$/h la joburi pe domenii ca sales, housekeeping, admission, lifeguard, photographer etc. De asemenea avem angajatori care plătesc orele lucrate în plus cu 150%.

BOGDAN DĂRĂDAN: Care sunt cele mai cautate zone din Statele Unite si de ce?

Cristian: Dacă ar fi să fac un top 3, aș spune că cel mai căutat loc este New York, probabil datorită notorietății și mai ales al farmecului pe care îl are. Pe un loc doi aș spune Florida, întrebările frecvente fiind despre Miami, dar pentru o parte dintre cei interesați este bine și prin apropiere. Apoi California, doar că acolo nu sunt joburi foarte multe iar posibilitățile sunt relativ limitate din cauza distanței, lucru care schimbă prețul biletului de avion, de exemplu.

BOGDAN DĂRĂDAN: Pentru studentii care nu au posibilitati financiare sa achite biletele de avion si celelalte costuri ale programului ce solutii sunt?

Cristian: De foarte mult timp există un program oferit de către BRD, special creat pentru studenții care vor să plece cu Work and Travel. Cred că este cel mai ușor și rapid împrumut pe care poți să-l faci la o bancă. E nevoie de un girant, care trebuie să fie o rudă de gradul I, II sau III, apoi ca exemplu, la o sumă de 2000$ se restituie undeva în jur de 2200$, la întoarcerea din SUA.

 BOGDAN DĂRĂDAN: Care este varsta minima si maxima pentru ca un student sa poata aplica pentru Work and Travel?

483120_4974774125158_1693946821_nCristian: Pentru SUA se poate aplica de la 18 până la 30 de ani. Pe Grecia nu este limită de vârstă.

BOGDAN DĂRĂDAN: Daca un student are carnet de conducere, poate inchiria in SUA masini pentru a se plimba, pentru a vizita alte state sau nu are voie sa paraseasca zona unde este direcționat?

Cristian: Dacă stai pe o perioadă îndelungată, îți trebuie permis internațional, în schimb, atâta timp cât șederea este pe perioada verii, este în regulă și cu permisul normal. Însă există anumite cerințe, avantaje și dezavantaje. De exemplu, ca internațional trebuie să ai 21 de ani pentru a avea voie să conduci acolo. Apoi, dacă ai împlinită vârsta de 25 de ani, plătești mai puține taxe la închiriere. Dacă ai sub 25 de ani îți trebuie card de credit pentru a închiria, dacă ai peste, poți închiria și cu cel de debit. Cât timp ești pe teritoriu american poți vizita orice stat.

BOGDAN DĂRĂDAN: Ce trebuie sa stie un student pentru a fi sigur ca primeste viza?

Cristian: În primul rând trebuie să fie sigur pe el. Dincolo de actele pe care trebuie să le pregătească, contează foarte mult atitudinea și să știe de ce merge acolo, dar mai ales de ce vrea să se întoarcă înapoi, pentru cei de la ambasadă contează foarte mult ca studenții să se întoarcă pentru a continua studiile, inclusiv cei care au terminat ciclul de licență sau masterat.

BOGDAN: Cati studenti trimite Romania anual sa lucreze in State?

Cristian: Pentru programul Work and Travel SUA, în anul 2011, au aplicat circa 4400 de studenți, iar în anul 2012 aproximativ 3500 de studenți cu o rată de refuz de 6,3% în ultimul an.