bogdan.daradan decembrie 19, 2012

Cristian Retegan este un tânăr care a ştiut şi ştie să profite de oportunităţile vieţii de student. Până în prezent, Cristian a participat la sute de conferinţe, training-uri, seminarii şi are în palmares peste 200 de activităţi studenţeşti. În prezent, Cristian este vicepreşedinte în cadrul Uniunii Studenţilor din România.

REPORTER: Ştiu că eşti vicepreşedinte în USR pentru învăţământ privat. Cum decurge dialogul tău cu ceilalţi parteneri când vine vorba de disputa ,,e mai bine să fii student la STAT, decât ,,la particular,,. Tu, ca student al Universităţii Române-Americane, cum vezi această dispută?

Cristian: În primul rând eu nu văd acest lucru ca pe o dispută. Cel puțin nu așa ar trebui să fie. Așa am învățat ca student al Universității Româno – Americane. Deși am venit aici într-o perioadă destul de dificilă (recesiune economică, decesul președintelui fondator, încredere scăzută în învățământul privat), am reușit să trec ușor peste prejudecățile din exterior și mai ales peste “lupta” de a mă impune ca și student “la particular”. Un lucru care m-a ajutat și care mi-a dat încredere a fost interacțiunea cu studenții din zona învățământului de stat. Prin Uniunea Studenților din România am avut șansa să lucrez cu studenți din mai toate universitățile din țară, lucru care mi-a demonstrat că nu există diferențe între oameni atât timp cât scopul este unul comun. După 4 ani de implicare pro activă a CS-URA în proiecte cu impact social, cultural sau educațional, am reușit să schimbăm prejudecăți și mai ales mentalități. Sunt mândru că am avut șansa să-mi aleg propria educație. Mai mult de atât, ceea ce am trăit prin USR a dus la ideea de a da naștere unei noi uniuni, a noastră, a celor din învățământul privat. Primul proiect va fi organizarea unui forum European al Organizațiilor Studențești în anul 2013.

REPORTER: Povesteşte puţin despre experienţa ta din America.

Cristian: Pe scurt, a fost o experiență pe care o recomand tuturor. Alegerea unui program de work&travel în SUA a fost determinată de poveștile și experiențele prietenilor mei. Când vezi poze din New York, Las Vegas, Chicago sau Grand Canyon parcă te apasă o ușoară invidie care îți ridică următoarea întrebare: eu de ce nu? Este o experiență interesantă mai ales din punct de vedere cultural. Ca români sau ca europeni multe lucruri ni se par cu “susul în jos”. Cel mai mult m-au impresionat și mi-au plăcut următoarele 3 lucruri: a. Faptul că nu se fumează sub nicio formă în spațiile publice, nici măcar în cluburi. b.Nimeni nu poate cumpăra țigări sau alcool dacă arată sub 30 de ani și nu arată un card de identitate. c. Autoritatea și libertatea poliției cât și respectul față de aceasta. America este o țară care în primul rând îți stârnește gândul de a nu te mai întoarce acasă iar dacă nu faci asta cu siguranță te va face să îți dorești să o vizitezi mereu. Întotdeauna este ceva de vizitat, iar fiecare stat are propriile atracții.

REPORTER: În perioada în care ai lucrat acolo, bănuiesc ai avut şansa să interacţionezi şi cu studenţii americani. Cum sunt ei faţă de studenţii români şi cât de uşor îşi găsesc ei un job?

Cristian: Am interacționat cu studenții americani de mai multe ori. Din moment ce sistemul educațional este unul diferit, e normal ca ei să fie diferiți. În primul rând traseul educațional este altul decât cel de la noi pentru că ei pot urma un domeniu specific cu mult înaintea liceului pe când la noi inclusiv în perioada dinainte de a da la facultate, elevii sunt nehotărâți sau mai rău, odată ajunși la facultate își dau seama că nu e de fapt ceea ce își doresc. Aici e unul din plusurile pe care îl poate aduce educația non formală prin activitățile organizațiilor studențești. În schimb am rămas foarte impresionat de vizita la Stanford University, aș compara campusul cu un oraș mai mic de la noi. Ce poți spune despre un campus care are spital, semafoare, parcări supraetajate, stadion, mall, linii de autobuz etc. Atât din discuții cât și din ceea ce am trăit acolo, studenții americani nu au o problemă în a-și găsi un loc de muncă.

REPORTER: Şi totuşi te-ai întors în România. Ai fi putut să rămâi peste Ocean?

Cristian: O întrebare foarte bună. Am avut șansa să rămân atât în această vară cât și în urmă cu doi ani, în condiții legale, cu salariu motivant, suficient de motivant încât să mă facă să-mi schimb țara. Însă pentru mine nu a fost o variantă de luat în calcul. Momentan am planuri pentru România. Acolo era prea liniște pentru felul meu de a fi și pentru stilul meu de viață. Sunt o persoană care trăiește din provocări, România este o țară unde provocările vin de la zi la zi și niciodată nu știi la ce să te aștepți. Sunt la vârsta la care cred că se pot schimba lucruri și că pot schimba lucruri. Haosul din zilele noastre nu poate continua la nesfârșit, este imposibil. Am încredere în generația mea și în tinerii care vin din urmă, dar pentru schimbări majore depinde de fiecare dintre noi și de cât de mult va mai fi tolerată indiferența.

REPORTER: Un mesaj pentru studenti din postura de vicepresedinte USR

Cristian: Pentru studenți și pentru tineri în general, aș recomanda să profite de oportunitățile care li se oferă și să facă activități cât mai multe în domeniul lor de interes. Să caute să fie cei mai buni în ceea ce fac și să caute să fie mereu informați mai ales pentru că trăim în “secolul vitezei”. Am mai spus-o și în alt context, o repet și acum, nimic nu se compară cu satisfacția pe care o ai când vin rezultate făcând ceea ce-ți place și când un lucru în care crezi dă roade.