Hoza Nicoleta Valeria aprilie 10, 2014

sorin nuta - ssubAutor: Sorin Nuță

Într-un editorial publicat în luna februarie, domnul profesor Ştefan Vlaston aduce în discuţie un lucru interesant despre compromisul făcut şi asumat de Gurvernul primului-ministru Victor Ponta în legătură cu înfiinţarea unei facultăţi cu predare exclusivă în limba maghiară.

Domnul Ponta acceptă, pentru o majoritate liniştitoare în Parlament, propunerea UDMR ca, cel mai probabil, în octombrie 2014 să avem prima facultate specializată în altă limbă decât cea naţională.

Cum am ajuns noi, studenţii, sacul de box al deciziilor politice? Înfiinţarea unei facultăţi de medicină în limba maghiară ne afectează pe toţi studenţii din România. Eventuali şomeri pe piaţa muncii nu sunt plătiţi cu banii din buzunarele simpatizanţilor coaliţiei de Guvernare, ci de toţi românii.

Nu-mi aduc aminte nicio dezbatere publică cu studenţii români (includ, logic, şi etnicii maghiari) în legătură cu o decizie atât de importantă pentru viitorul tinerilor români. Modul în care a fost negociat viitorul studenţilor români este la fel cum un adolescent fură din geanta mamei sale bani pentru a merge la film. Aceşti bani poate îi primea sau poate nu îi primea, pentru că avea, totuşi nevoie, de acordul mamei.

Pentru că legea le era favorabilă UDMR-iştilor încă de pe vremea Executivelor lui Boc şi Ungureanu, tot ce era nevoie pentru o astfel de măsură era „sprijinul guvernamental”: Art. 132. (2) Orice facultate se înfiinţează, se organizează sau se desfiinţează la propunerea şi cu aprobarea senatului universitar, prin hotărâre a Guvernului privind structura instituţiilor de învăţământ superior, iniţiată anual de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (Legea Educaţiei Naţionale).

Sunt mai multe implicări aici decât simpla facultate cu predare în limba maghiară, care din multe puncte de vedere pare un experiment periculos… Vă enumăr câteva efecte directe, pe care politicienii poate „doar din entuziasm” le-ar fi putut scăpa:

– lipsa unor materiale didactice adecvate, aprobate, agreate de comunitate
– termenii de specialitate din maghiară vor fi nefolositori şi vor trebui învăţaţi şi în limba română
– lipsa spitalelor exclusiv maghiare
– în cazul unei mutări pe piaţa muncii din Ungaria, trebuie luat în calcul faptul că şi acolo mai sunt o groază de medici şomeri: de ce i-ar prefera pe etnicii maghiari din România?
– creşterea ratei şomajului în Harghita, Covasna şi Mureş, care şi aşa o duce prost la capitolul economie, prin faptul că foarte mulţi tineri vor termina facultatea degeabă şi vor căuta reorientarea profesională sau vor umple rândurile celor fără de muncă sperând la o angajare

În cazul unei măsuri clare de înfiinţare a acestei facultăţi, aştept un protest ferm, unificator între studenţii etnici maghiari şi români, iar clasa politică să înţeleagă că nu mai poţi fura din geanta studenţilor. E timpul ca politicienii să nu mai creadă că ne fac servicii înfiinţând şi desfiinţând legi şi proiecte în învăţământ, şi să pună mâna pe telefon să aranjeze întâlniri cu studenţii când iau decizii pentru ei. Altfel, s-ar putea să le ia şi studenţii procentele pe care le ascund prin genţi.