Hoza Nicoleta Valeria aprilie 10, 2014

Eliza Chirilă - USR, vice relatii externeAutor: Eliza Chirilă

Rată scăzută de angajabilitate la terminarea facultății, sistem educațional neadaptat nevoilor actual și șomaj în creștere- realități ale tinerilor din România.

Totuși, ele pot fi schimbate printr-un efort colectiv al factorilor de deciziei la nivel înalt, al mediului academic și al angajatorilor. Un pas important în această direcție îl constituie adoptarea în România a unei Legi a Internshipului, menită să reglementeze propice modul în care studenții iau parte la programe de internship, dar și avantajele acestor programe.

Uniunea Studenților din România desfășoară în intervalul 17 martie – 17 aprilie, campania națională de informare și dezbatere, având ca principal scop setarea pe agenda publică tema calității internshipurilor în România, precum și obținerea sprijinului factorilor de decizie din administrația locală și centrală pentru ca acest proiect să devină unul valid.

Legea Internshipului este o inițiativă 100% studențească, menită să creeze o punte de comunicare între mediul universitar şi instituţiile private şi să reglementeze derularea internshipurilor de o manieră care să se vădească avantajoasă atât pentru student, cât şi pentru angajator sau instituţiile de învăţământ superior.

Campania derulată sub sloganul „Internship: Realitate europeană, șansă românească” presupune desfășurarea pe parcursul unei luni a unor dezbateri pe tema calității internshipului din România în următoarele centre universitare din țară: București, Cluj, Iași, Suceava, Târgu-
Mureș, Sibiu, Brașov, Oradea, Târgoviște, Arad, Timișoara, Craiova, Constanța, Pitești, Ploiești.

Instrumentul de bază îl constituie site-ul campaniei, www.internship.uniunea.ro, precum instrument de bază al demersului Uniunii Studenților din România, scopul fiind acela de a reflecta opiniile cetățenilor față de proiectul legislativ menit să vină în întâmpinarea nevoilor tinerilor. Mai multe detalii despre parcursul legii, dezbaterile din principalele centre universitare din țară sau informații legate de feedback-ul autorităților găsiți pe canalele oficiale de informare ale USR www.uniunea.ro si www.facebook.com/usr.ro.

Platformele online sunt actualizate constant, tocmai pentru a menține o comunicare eficientă cu beneficiarii proiectului Legii Internshipului, tinerii.