OnlineStudent.ro februarie 22, 2014

Andrei Vasile - presedinte ASCIG

La o primă căutare a cuvântului voluntariat, definiția este una simplă – ”Activitate desfășurată în folosul altor persoane sau al societății fără a urmări un câștig material”. Citim și ne gândim – oameni care aleg să muncească pentru binele celor din jur, care nu așteaptă o răsplată, dar care știu că pot schimba ceva.

Automat, apare o nouă întrebare – eu vreau să fac voluntariat? Și atunci aștepți acel imbold care să te facă să alegi acest drum. Uneori, în liceu ne implicăm în activități cu scop ecologic – plantarea unor copaci, curățarea unor parcuri sau mergem în orfelinate pentru a ajuta copiii. Aceste momente sunt cele care schimbă percepția pentru prima dată.

Apoi, ajungem la o nouă etapă. Intrăm la facultate. Și vedem afișe vesele, colorate care ne invită să ”dăm refresh studenției” sau ”să ne lăsăm amprenta asupra studenției”. Timizi, mergem la interviuri și vedem colegi, puțin mai mari, care ne așteaptă cu entuziasm și dorința de a ne ajuta.

Timiditatea nu ne-o pierdem nici când aflăm că am fost acceptați. Dar atunci realizăm că am evoluat și că facultatea nu va fi singura noastră etapă de maturizare. Ne alegem un departament – Resurse Umane, Marketing, Vânzări, Financiar, Juridic sau Relații Externe – și realizăm – nu mai sunt jocurile copilăriei, sunt primii pași spre o viitoare carieră.

Primele ședințe de departament sau de proiect ne arată ce înseamnă să avem curaj, să credem în părerea noastră, să vrem să aducem un plus acelui domeniu și cum NOI suntem cei care pot face o schimbare în bine. Cu fiecare etapă prin care trecem – că învățăm să trimitem un mail corect, aerisit, că ne facem curaj să contactăm un potențial sponsor, că învățăm că bilanțul unei organizații se apropie de cele făcute de firmele naționale – realizăm că voluntariatul ne oferă mult mai mult decât bani. Ne oferă ocazia de a ne dezvolta multilateral, de a aplica elemente de teorie pe care la facultate le învățăm pentru examene.

Voluntariatul se bazează pe activități în folosul altor persoane, spune definiția din DEX. Da, proiectele se adresează lor, celor din jurul nostru, studenților care caută mai mult. Însă, munca depusă ne învață pe noi, ne arată că deși lucrăm pentru ceilalți, creștem și noi. Și câștigul este cu atât mai mare când studenții ne spun ce au învățat din participarea la proiecte.

O a doua definiție din DEX spune că voluntariatul este ”angajarea în armată ca și voluntar”. La prima vedere am crede că cele două concepte nu au nicio legătură – voluntariatul în mediul studețesc și alegerea unei cariere în armată. În fapt, asemănările sunt multiple – în ambele te maturizezi, duci o luptă interioară de a crește și de a îți depăși anumite emoții, îți creezi relații de prietenie de durată, bazate pe amintiri comune ș.a.m.d.

Pe scurt, voluntariatul este acea experiență pe care merită să o încerci, să o înțelegi și să îi dai propria ta definiție, nu să o citești pe cea din DEX.

 

Andrei VASILE

Președinte Asociația Studenților în Contabilitate și Informatică de Gestiune – ASCIG