OnlineStudent.ro februarie 22, 2014

Radu Zernoveanu-Secretar General al Ligii Studentilor Romani din Strainatate (1)

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) este o organizație neguvernamentală fondată pe 8 ianuarie 2009 și formată din studenți și absolvenți români de la instituții de învățământ superior din străinătate. Până în prezent, LSRS reprezintă peste 8.000 de membri , iar activitățile LSRS sunt puse în mișcare de peste 300 de voluntari activi, răspândiți în 37 de filiale din întreaga lume.

LSRS reprezintă o entitate organizațională care a reușit să organizeze peste 300 de acțiuni pentru propunerea de proiecte în scopul dezvoltării României, coagularea comunității studențești din străinătate și informarea elevilor și studenților români cu privire la accesul la o educație în străinătate. Așadar, strategia noastră poate fi rezumată în trei direcții: IMPACT, COMUNITATE și EDUCAȚIE.

            IMPACT: Sunt mândru să afirm că ne identificăm cu toți cei care au apelat la noi pentru a încerca să își găsească un loc de muncă în România la nivelul pregătirii și cunoștințelor lor. Este vital pentru țara noastră să recunoaștem și promovăm aceste resurse în speranța că vor reuși să aducă o contribuție semnificativă la dezvoltarea României. Liga Studenților Români din Străinătate încearcă, prin inițiativele și proiectele sale, să fructifice în permanență implicarea diasporei atât în sectorul public, cât și în cel privat. Realizând aceste necesități strategice pe termen lung ale României, am dezvoltat programe pentru a facilita întoarcerea acasă a studenților români. Așa s-au născut: Hai Acasă! – eveniment de cariere dedicat studenților și absolvenților români din străinătate, realizat în parteneriat cu mari companii din România sau SMART Diaspora – program dezvoltat în scopul atragerii tinerilor ce pot aduce o contribuție semnificativă în România.

            COMUNITATE: LSRS reprezintă o rețea de contacte ce se răspândește în peste 50 de țări. Acest aspect strategic acordă oricărui român șansa de a avea un contact în țara în care vrea să călătorească sau să studieze. Comunitatea internațională a membrilor LSRS a fost creată pentru a facilita accesul la informație și  pentru a putea veni mai ușor în sprijinul celor care doresc să facă primii pași în ceea ce privește studiul academic internațional.

            EDUCAȚIE: Vrem să venim în ajutorul tuturor celor care doresc să își înceapă sau continue studiile la o universitate din străinatate. Suntem aici pentru a-i informa și consilia pe toți cei care aspiră să studieze în afara țării, indiferent de domeniul, nivelul de studii sau țara în care vor să învețe. Astfel, am dezvoltat special proiecte precum Mentorat sau Caravana LSRS.

Ne dorim să putem contribui cu experiența și diferitele perspective pe care le acumulăm la studii în beneficiul țării care ne-a format.

Astfel, în cei 5 ani de activitate, LSRS a avut marea oportunitate să contribuie pe cele 3 direcții strategice menționate fără a fi implicată pe scena politică. LSRS este o organizaţie neguvernamentală și echidistantă. Cuvintele care ne reprezintă sunt ACȚIUNE, PERSPECTIVĂ și VIITOR! În demersurile noastre, avem nevoie de fiecare voce a tinerilor, voce care vrea să fie auzită. Suntem o organizație bazată pe acțiune individuală, dar cu impact colectiv. Suntem o organizație care își dorește să își aducă contribuția pentru a găsi cele mai bune soluții de dezvoltare a României pe termen mediu și lung. Suntem o organizație care privește cu încredere, responsabilitate și profesionalism spre viitor!