bogdan.daradan noiembrie 28, 2011

Iulia Tamas, este eleva in clasa a 12-a la Colegiul National “Mihai Viteazul” din Ploiesti. A descoperit programarea in clasa a 5-a, la orele de informatica de la scoala si de atunci nu a mai ratat nicio olimpiada nationala. Pe langa medaliile de argint si bronz obtinute la nationale, Iulia a facut parte de doua ori din Lotul National de Informatica, iar anul trecut a fost singura fata din lot. De-a lungul timpului a obtinut multe premii si la concursuri si olimpiade de matematica si fizica. In putinul timp liber ramas, face poze, citeste, sau canta la chitara. Si lucrurile nu se opresc aici…

REPORTER: De ce InfoArena si Girls Programming Camp?

Iulia: M-a atras elementul de noutate pentru ca GPC a fost prima tabara de acest gen organizata in Romania. Apoi m-a atras si ideea in sine pentru ca si eu sunt constienta ca exista un numar mic de fete in IT si cred ca ar trebui sa se faca ceva pentru a atrage mai multe.

REPORTER: Si pentru ca traim in secolul web 2.0., cum vezi tu o campanie in online despre orasul Ploiesti in zona de social media?

Iulia: As merge pe 4 elemente: cel vizual( as face albume de poze de prin oras si de la diverse evenimente din Ploiesti), cel de actualitate     ( as posta pe wall ce se mai intampla prin Ploiesti), cel agresiv ( as face cate un “facebook event” pentru fiecare eveniment notabil care se intampla in Ploiesti si as da foarte multe invitatii) si cel social ( as incuraja comunitatea facebook sa se implice in promovarea Ploiestiului pe wall-urile lor, folosind diverse premii sau invitatii drept stimul :D)

REPORTER: Cum vezi tu relatia dintre fete si informatica?

Iulia: Problema cu fetele in informatica nu este ca nu sunt acceptate ci ca in general nu sunt luate in serios. Ca fata programator esti perceputa ca fiind intr-un domeniu in care nu prea ai cum sa te pricepi la fel de bine ca un baiat. Din acest motiv, ca sa convinga, o fata trebuie in primul rand sa se straduiasca sa stie foarte bine ce face( adica la randul ei sa ia programarea in serios); apoi trebuie sa aiba incredere in ea si sa nu ii fie frica sa arate ce stie( asta pentru ca si baietii din informatica sunt foarte siguri pe ei).

REPORTER: Tu de ce ai ales informatica?

Iulia: Diversitatea. Calculatoarele m-au fascinat dintotdeauna tocmai pentru ca mi-au dat senzatia asta de libertate de a alege dintr-o multime de posibilitati. Ceea ce vreau sa spun este ca utilizarea calculatoarelor si a aplicatiilor software s-a raspandit cam in toate domeniile. Asta inseamna ca nu trebuie sa ma limitez: imi pot aplica cunostintele de programare in domenii de la genetica pana la economie sau lingvistica.

REPORTER: Ce ti-ai rezervat pentru anul 2012?

Iulia: La anul as vrea sa ma implic in dezvoltarea infoarena.ro si sa intru la o Universitate buna unde sa pot organiza si eu o campanie de promovare a fetelor din informatica.