Hoza Nicoleta Valeria octombrie 30, 2014

Atelier Simona DeaconescuWASP — Working Art Space and Production continuă programul de Formare Profesională început în anul 2013, printr-o serie amplă de ateliere conduse de profesioniști români și străini.

Programul cuprinde workshop-uri, invitați speciali, prezentări periodice și sesiuni de feedback, într-un format special ce-și propune încurajarea folosirii unor metode noi, alternative, de cercetare și formare profesională continuă, prin care cursanții își descoperă și dezvoltă propriile aptitudini.

Atelier Contemporary Dance Fusion, cu Judith State
11 noiembrie — 5 decembrie

Atelierul condus de Judith State se adresează tuturor celor pasionați să exploreze dansul contemporan și formele sale adiacente:

„Lucrând pe parcursul ultimului an la WASP cu oameni care au pornit dintr-un punct 0 întâlnirea cu dansul contemporan, și observând la aceștia de-a lungul timpului o capacitate de adaptare și o evoluție remarcabilă, am hotărât să continui seria de ateliere printr-un nou modul în care materialul să fie structurat progresiv, abordat mai intens, și care să aibă ca finalitate o prezentare publică. Participarea la prezentarea finală va fi opțională, cursanții fiind însă încurajați sa experimenteze ceea ce ar putea deveni „prima întâlnire cu publicul”.

Cursul va include exerciții tehnice, improvizație, libertate de exprimare, joc, relaxare și respirație, combinând elemente de dans contemporan cu influențe de jazz, hip-hop și muzicalitate, care să îl aducă pe dansator în fața propriei persoane, liber, dezbrăcat de gânduri și pregătit să își exprime sentimentele prin mișcare.”

Informații utile:
Modul de 8 ședințe.
Date: 11, 13, 18, 20, 25, 27 noiembrie, 2 și 4 decembrie 2014, între orele 19:00 – 21:00.
Prezentare finală: 5 decembrie 2014.
Taxa de participare: 300 LEI.
Taxa de participare pentru studenți: 200 LEI
Plata se face în prima zi de curs.

Este posibilă și achitarea taxei în două tranșe: 150 LEI în ziua primului curs, 150 LEI în ziua a 4-a de curs.

Numărul participanților este limitat.
Înscrieri: contact@waspmagazine.com, cu mențiunea: Înscriere Atelier Contemporary Dance Fusion.
Temen limită: 10 noiembrie 2014.

NOTĂ: Participanții în cadrul programului de ateliere organizat de WASP vor beneficia de un WASPer PASS individual, ce include:

– access gratuit la toate spectacolele prezentate la WASP în lunile noiembrie și decembrie 2014,
– acces gratuit la mediateca WASP (arhiva video, publicații, cărți și reviste de dans și artă contemporană) în perioada noiembrie – decembrie 2014.

Participanții care optează pentru toate cele 3 ateliere din lunile noiembrie-decembrie 2014, beneficiază de o reducere de 50%.

Dansatoare profesionistă și coregraf emergent, cu o pregătire de bază în dansul clasic și licența în limbi străine, Judith este într-un continuu proces de schimbare și asimilare, încercând să experimenteze și să combine cât mai multe stiluri de dans, urmând cursuri de pregătire în țară dar și în afara ei.

A călătorit la New York unde a studiat 4 luni la Broadway Dance Centre în cadrul programului internațional de pregătire ISVP, la Londra, Goteborg, Germania și Italia, având ocazia să abordeze și să aprofundeze stilurile hip-hop, street jazz, funk sau lyrical contemporary cu coregrafi precum Brice Mousset, Massimo Gerardi, German Jauregui, Inaki Azpillaga, Laura Aris, Francesca Harper, Dana Foglia, Billy Bell, Chris Hale, Derek Mitchell, Luam, Candace Brown, Jared Grimes, Chris Judd, Neil Schwartz sau Jared Jenkins. Anul acesta, a fost bursier danceWEB scholarship, în cadrul ImPulsTanz Vienna International Dance Festival, printr-un Wild Card oferit de către Asociația 4Culture.

În țară a dansat în spectacole ale Teatrului Național București și ale Teatrului de Operetă „Ion Dacian”. În prezent colaborează cu Teatrul Odeon în spectacole de muzical, dans contemporan și teatru. Colaborează constant cu Răzvan Mazilu ca interpret și asistent de coregrafie.

Este inițiatoare a DaDans Project și Flashmob România, a co-coregrafiat primul sezon al emisiunii televizate X Factor, iar anul acesta a realizat prima co-producție româno-germană împreună cu subsTANZ — companie condusă de Massimo Gerardi. La invitația Asociației 4 Culture, în cadrul Platformei de Dans Contemporan și Performance 2013, a susținut ateliere de dans contemporan cu elevii liceelor de coregrafie din Bacău și Cluj. Din anul 2013 predă constant cursuri de dans contemporan pentru începători și dansatori profesioniști la WASP – Working Art Space and Production.

http://www.judithstate.com

Atelier SOFT INSIDEOUT, cu Valentina De Piante Niculae
Curs de mișcare cu metoda Feldenkrais
17 noiembrie — 15 decembrie

„Întâlnirea cu metoda Feldenkrais a afectat profund felul în care dansez, creez și predau. Din 2013 am început specializarea la Istituto per la Formazione Feldenkrais din Milano, fondat de către Mara Della Pergola, elevă directă a lui Moshe Feldenkrais, iar de mai mulți ani cercetez cu grupe diferite, de la profesioniști la amatori; impactul pe care îl are studiul corpului asupra personalității, asupra felului nostru de a fi.

Ce este mișcarea?

Metoda Feldenkrais pornește din întrebări adresate corpului. Ea consideră mișcarea ca un puternic instrument de cunoaștere, partea unui fenomen complex care înglobează emoțiile și gândirea. A schimba felul obișnuit în care ne mișcăm înseamnă de fapt a schimba tiparele de gândire și cele emoționale.

Cum putem deveni mai conștienți de noi înșine prin mișcare?
Fiecare dintre noi are o modalitate unică de a se mișca și deține un potențial infinit de acțiuni. Doar că, fără o explorare constantă și conștiință corporală, aceste posibilități de acțiune nu se concretizează niciodată.

Simțim înainte de a înțelege.

Metoda ne învăță: creativitatea, mișcarea și sensibilitatea în ceea ce facem schimbă felul în care gândim și ne comportăm.

Pentru Feldenkrais gândirea, percepția și emoția sunt toate prezente în timp ce acționăm.

Cursul
Metoda mizează pe o învățare organică și se adresează oricărei persoane care dorește să se cunoască: de la tineri la mame, tați și bunici, de la dansatori la psihologi și fizioterapeuți, de la profesioniști de diverse specialități la atleți. Printr-o serie de lecții care eviscerează infinitele combinații și componente ale acțiunii, vom ajungem să reinventăm schemele neuromotrice abituale printr-o explorare ludică și creativă. În această deconstrucție a schemelor de acțiune, mușchii agoniști și antagoniști se echilibrează și odată ce dispar tensiunile se manifestă emoții, imagini, idei și alte asocieri. În acest context, fiecare ajunge să se elibereze de tipare, de anxietate, de stările emoționale conflictuale, accesând propriul potențial și o modalitate de a fi armonioasă și pozitivă.

Obiectivele
Întregul curs va fi ca și cum am învăța a două oara într-o formă infinită de feluri, dincolo de obiceiuri și de blocaje cu care ne identificăm. Fără modele exterioare și prin senzațiile noastre, vom deveni capabili să ne debarasăm de tensiunile inutile, de o respirație dezorganizată, de grabă, de nevoia de a mulțumi pe cineva.

Feldenkrais spune: „Noi nu ne cunoaștem. De fapt, și vă veți da seama în câteva minute, felul în care ne cunoaștem nu ne permite să avem un control real asupra noastră înșine. (…) Nu sunteți voi cei care acționați, dar durerile voastre, bolile voastre, inabilitățile voastre, lucruri vechi învățate, care nu mai stiți ce au fost: acestea dictează acțiunile voastre.”

Informații utile:
Modul de 4 sedințe.
Taxa de participare: 200 LEI.
Taxa de participare pentru studenți: 150 LEI.
Plata se face în prima zi de curs.

Este posibilă și achitarea taxei în două tranșe: 50% în ziua primului curs, 50% în ziua a 4-a de curs.

Date: 17, 24, noiembrie, 8 și 15 decembrie 2014, între orele 19:00 – 20:30.
Cursanții sunt rugați să aducă cu ei o saltea subțire sau o păturică.
Numărul participanților este limitat.
Înscrieri: contact@waspmagazine.com, cu mentiunea: Înscriere Atelier SOFT INSIDEOUT.
Temen limită: 14 noiembrie 2014.

NOTĂ: Participanții în cadrul programului de ateliere organizat de WASP vor beneficia de un WASPer PASS individual, ce include:
– access gratuit la toate spectacolele prezentate la WASP în lunile noiembrie și decembrie 2014,
– acces gratuit la mediateca WASP (arhiva video, publicații, cărți și reviste de dans și artă contemporană) în perioada noiembrie – decembrie 2014.

Participanții care optează pentru toate cele 3 ateliere din lunile noiembrie-decembrie 2014, beneficiază de o reducere de 50%.

Valentina de Piante Niculae este coregraf și dansator, doctor în artele spectacolului. Este profesor asistent la secția de Coregrafie din cadrul UNATC I.L. Caragiale din București. În postura de coregraf studiază co-prezența diferitelor inteligente ale corpului, un traseu de la biologic la imaginar, integrând diferite nivele ale conștiinței: emoționale, senzoriale, cognitive.

A participat la cursuri și ateliere cu Lola Keraly, Yasuko Yokoshi, D.D. Dorvillier, Miguel Gutierrez, Ori Flomin, Gwen Welliver, Serenella Fonzar, Laura Aris, Odette Guimond, Mark Tompkins, Lisa Nelson, David Zambrano, Inge Kaindlstorfer, Yvan Wolf, Joseph Nadj, Anouk Van Dijk, Abbondanza-Bertoni, Roberto Galvan, printre alții.

Este profesor invitat în diferite universități și instituții de cercetare. În 2009 a participat la seminarul TTT- Teaching The Teachers – București, alături de Jan Ritsema, Bojana Cvejic, Jan Kopp și Jennifer Lacey. Din toamna 2013 a început cursuri de formare în metoda Feldenkrais, la Institutul Feldenkrais-Milano 8 pentru a deveni practicianul metodei.

Atelier TELL YOUR OWN STORY!, cu Simona Deaconescu
#dans #realitate #imagine #libertate
19 noiembrie — 12 decembrie

Scopul unui magician este să-și uimească audiența prin trucuri care creează iluzia de imposibil. Stim că magia este un mecanism, dar cu toate acestea, ne place să ne lăsăm surprinși. Același lucru se întâmplă și cu dansul acum: scena devine o imagine mereu în mișcare, corpurile sunt augumentate și distorsionate prin puterea proiecției, dublată de inovațiile tehnologice.

Prin natura noastră suntem exploratori. Dacă în ultimul deceniu dansul a servit filmului ca limbaj interesant de explorat, noi propunem o inversare a raportului: limbajul cinematografic servește mișcării, sporește inventivitatea corpului și devine accesibil tuturor. Lumea se schimbă și o dată cu ea și dansul.

În timpul celor 8 sesiuni vom descoperi:
• tehnici de dans inovatoare,
• mișcări de cameră interesante,
• improvizații care ne sporesc atenția distributivă,
• unghiulații și suprafețe de proiecție dintre cele mai diverse,
• cum putem folosi forța gravitațională pentru a genera mișcări imposibile, și
• cum le putem accentua prin folosirea efectelor video.

Scopul este ca imaginea să devină o extensie a corpului și studioul un portal de realități paralele. Structura cursurilor este live action, relaxată, jucăușă, adresată curioșilor.

În acest atelier ne vom mișca mult, curajos, în mai multe locuri, pe timpi diferiți.

Informații utile:
Nu este necesară nici un fel de experiență anterioară în dans, doar multă voie bună și dorința de a încerca ceva nou. Prin structura complexă a cursului, el este recomandat deopotrivă celor care au mai participat la cursuri de dans contemporan înainte, celor care practică alte stiluri de dans, studenților la facultățile cu caracter interpretativ și creativ, performerilor și oricăror altor grupuri de persoane dornice să descopere dansul contemporan dintr-o perspectivă proaspătă și actuală.

Modul de 8 sedințe.
Taxa de participare: 300 LEI.
Taxa de participare pentru studenți: 200 LEI.
Plata se face în prima zi de curs.

Este posibila și achitarea taxei în două tranșe: 150 LEI în ziua primului curs, 150 LEI în ziua a 4-a de curs.

Date: 19, 21, 26, 28 noiembrie, 3, 5, 10 și 12 decembrie 2014, între orele 19:00 – 21:00.
Numărul participanților este limitat.
Înscrieri: contact@waspmagazine.com, cu mențiunea: Înscriere Atelier Tell Your Own Story!.
Temen limită: 17 noiembrie 2014.

NOTĂ: Participanții în cadrul programului de ateliere organizat de WASP vor beneficia de un WASPer PASS individual, ce include:
– access gratuit la toate spectacolele prezentate la WASP în lunile noiembrie și decembrie
2014,
– acces gratuit la mediateca WASP (arhiva video, publicații, cărți și reviste de dans și artă
contemporană) în perioada noiembrie – decembrie 2014.

Participanții care optează pentru toate cele 3 ateliere din lunile noiembrie-decembrie 2014, beneficiază de o reducere de 50%.

Simona Deaconescu a studiat în paralel coregrafie și regie de film, abordarea ei estetică fiind una interdisciplinară, simțindu-se mereu inspirată de oameni cu abilități deosebite și idei îndrăznețe.

Simona este directorul artistic al colectivului Tangaj Dance, realizând în ultimii doi ani unele dintre cele mai curajoase lucrări coregrafice din peisajul autohton: „0001 | fabrica de vise”, „Silent Places” și „0002 | birdville”, ca părți ale unui proiect serial care cercetează dansul în raport cu dezvoltarea tehnologiei. În vara anului 2014 Simona primește una dintre cele mai râvnite burse la nivel european, bursa danceWEB, oferită de rețeaua Life Long Burning în cadrul Impuls Tanz International Dance Festival Vienna și două rezidențe artistice: una la WASP (Working Art Space and Production, oferită de Asociația 4 Culture) și una în studiourile Battery Dance Company New York, pentru a realiza feeria coregrafică interactivă Birdville, cu o echipă mixtă formată din dansatori români și americani, spectacol prezentat în cadrul Explore Dance Festival #9.

Dorința ei de a îmbina dansul și filmul se concretizează în 2013 prin realizarea scurt metrajului Silent Places, care se bucură de o participare vastă la festivaluri de profil în toată lumea. Astfel filmul a avut premiera europeană la „Loikka Dance Film Festival (FIN)”, a deschis „POOL – Internationale TanzFilmPlattform” (DE), fiind proiectat în cadrul: „Festivalul Filmului European” (RO), „International Screendance Festival” (SUA), „Sans Souci Festival of Dance Cinema” (SUA), „Ammutinamenti Film Festival” (IT) și urmează a fi proiectat la „San Francisco Dance Film Festival” (SUA), „Bucharest International Experimental Film Festival” (RO).

Până în anul 2013, când atenția Simonei s-a îndreptat exclusiv spre dezvoltarea unui colectiv artistic interdisciplinar, Simona a fost membru co-fondator al Asociației Secția de Coregrafie, alături de care a realizat proiecte precum: „ADN” (prima revistă online de dans, dedicată artei coregrafice) și „Cartierul de Dans” (program curatorial dedicat generației tinere de coregrafi și perfomeri). Simona este activ implicată în dezvoltarea artei contemporane și preocupată de dizolvarea barierelor dintre diferitele manifestări artistice, în toamna anului 2014 făcând parte din echipa Platformei X (expoziție New Media, realizată la WASP – Working Art Space and Production).

Simona participă la ateliere cu coregrafi din țară și din străinătate, aprofundând tehnici de dans inovatoare și modalități de a stimula creativitatea: Anne-Marie Cunningham, Ivonne Ramos, Natașa Murariu, Konstantin Mihos, Anna Wehsarg, Mat Voorter, Yael Orni, Kira Kirsch, Gerald Kurdian, Bruno Caverna, Ko Murobushi, David Wampach, Chris Haring, Doris Uhlich, Alva Noe, Saju Hari, Laura Aris, German Juaregui.

A început să coregrafieze la 21 de ani, realizând proiecte în cadrul universității: „Time Quartet” (adaptare după Requiem, de Hanoch Levin), proiect realizat sub înaltul patronaj al Casei Regale, „Alice în țara minciunilor”, prezentat pe scena CNDB și Studioul Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess” al Operei Române București, pentru care primește și premiul pentru cel mai bun coregraf în cadrul Galei Absolvenților UNATC, precum și lucrarea de masterat „Undeva. Cândva”. A realizat coregrafia pentru lungmetrajul „Omega Rose” (r: Alexandru Dorobanțu), scurt metrajul „Maia” (r: Adela Cotimanis) și experimentul personal „1940” (susținut de studiourile Media Pro Pictures), colaborând în paralel ca scenarist cu Trusturile Media Pro și Intact Media.

La invitația curatorului Igor Mocanu realizează în 2014 un laborator coregrafic – „Border Body” (prezentat la Allegra Nomad Gallery), alături de unii dintre cei mai îndrăgiți perfomeri din București și artistul vizual Dilmana Yordanova. În prezent Simona se concentrează pe dezvoltarea colectivului Tangaj Dance.

http://www.tangajdance.com
http://www.danscontemporan.net

WASP — Working Art Space & Production este un spațiu independent alternativ dedicat dansului contemporan, experimentelor în arta vizuală, teatrului contemporan underground și dependenților de multimedia. Reutilizând 500 de metri pătrați ai unei foste fabrici comuniste, locul găzduiește anual eXplore Dance Festival – Bucharest International Contemporary Dance and Performance, cât și birourile asociației 4Culture. WASP – Working Art Space and

Production se află pe strada Ion Minulescu 67-93, Fabrica Flaros, Corp E, Etaj 2.

http://www.waspmagazine.com