bogdan.daradan noiembrie 28, 2011

Andreea Iorga are 17 ani si este pasionata de matematica de la 4-5 ani, cand a descoperit adunarea. Fiind din provincie, unde informatica era o disciplina optionala in gimnaziu, primul ei contact cu zona limbajului binar a inceput  anul trecut, cand a reusit sa rezolve problemele de informatica intr-un pseudocod. Si asa a inceput aventura…

REPORTER: De la ce varsta ai inceput sa navighezi in ,,MATRIX,,?

Andreea: In februarie 2011 m-am apucat de codare ( mult spus codare, avand in vedere ca nu stiam nici scrierea sau citirea standard ) in C++. Au urmat cateva concursuri judetene si interjudetene la care am participat doar din curiozitate. A urmat faza judeteana a olimpiadei de informatica, la care am obtinut Premiul 1 la nivel judetean si un punctaj destul de bun comparativ cu nivelul meu de atunci. Fiind calificata si la nationala de mate, mi-a fost cam greu sa aleg intre cele doua (se desfasurau in aceeasi perioada), dar, nu stiu exact de ce, am ales informatica. La ONI (Olimpiada Nationala de Informatica) am obtinut o mentiune, intrand si la barajele pentru Lotul Largit. Avand in vedere experienta mea in zona asta, rezultatul a fost multumitor, insa nu destul de bun incat sa prind lotul. Ca o completare,  perioada in care s-a desfasurat Olimpiada Nationala de Informatica a fost momentul in care am hotarat sa ma apuc seriosi de informatica. Asadar, din clasa a 10-a am decis sa vin la ICHB ( International Computer Highschool Bucharest ), un liceu privat din Bucuresti, care, in momentul actual, detine statutul de cel mai bun liceu din tara sau „liceul de olimpici”.

REPORTER: Care a fost povestea ta in Girls Programming Camp?

Andreea: Avand in vedere ca in clasa suntem 20 de elevi, dintre care 8 olimpici la informatica si ca o parte din organizatorii Girls Programming Camp se ocupa de echipa de olimpici a liceului meu, am aflat destul de devreme de Girls Programming Camp si mi-am spus ca m-ar ajuta foarte mult o asemenea pregatire. Si, sincer, a meritat ! Pe toata perioada GPC m-am bucurat de oameni extraordinari, am aflat lucruri utile si am inteles cat de norocoasa sunt pentru ca iubesc informatica.

REPORTER: Care sunt minusurile de care te-ai lovit pana acum de cand esti atrasa de informatica?

Andreea: Am ramas foarte dezamagita ca, atat la ONI, cat si la celelalte concursuri de informatica sunt foarte putine fete. Acest lucru se observa si in zona blogosferei. Fetele din zona asta sunt destul de putine, iar majoritatea discuta despre lucruri personale, blogurile neavand interes public. Singura bloggerita care imi place este Alexandra Sandu (alexunu.blogspot.com), deoarece are o viziune interesanta asupra vietii si a trairilor omenesti, exprimata prin fotografie, asemanatoare bloggerului meu preferat, Tudor Chirila (tudorchirila.blogspot.com).

REPORTER: Un mesaj pentru fetele care nu au ajuns la GPC? 

Andreea: Imi pare rau ca nu au putut participa mai multe fete la Girls Programming Camp, ar fi fost o experienta unica. Tot ce as putea sa le transmit este sa aiba mai multa incredere in ele si sa participe la concursurile de informatica pentru ca vor avea doar de castigat.