Adina Dedu noiembrie 14, 2010

Se zice ca studentii de la Politehnica sunt foarte destepti. Nu ne-am indoit nicio secunda de asta. Dar am vrut sa-i vedem in actiune pe cei mai isteti, agili, priceputi, creativi politehnisti din cei mai buni. Asa ca am urmarit indeaproape competitia Best Engineering Competition (BEC), organizata de asociatia studenteasca BEST Bucuresti.

Competitia s-a desfasurat pe parcursul unei intregi saptamani, in Rectoratul Politehnicii, concurentii participand la una din cele doua probe: Case Study sau Team Design.

In cazul probei de Case Study, participantii au trebuit sa demonstreze ca au abilitati extraordinare in dmeniul logisticii: trebuiau sa organizeze totul astfel incat sa poata transporta marfa dintr-o tara in alta, cu tot ce implica acesta- mituit vamesi, cumparat de noi camioane, realizarea unui proiect de finantare de la banca. Membrii BEST au avut un rol foarte important la acesta proba: eu au jucat roluri. Spre exemplu, in finala, una din voluntare, purtand mandra un val pe cap era mana dreapta a unui vames sirian, a carui functie era mai mult decat clara datorita chipiul tipic vamesilor.

In ce priveste proba de Team Design, concurentii s-au chinuit sa construasca o masina teleghidata care sa treaca peste un prag, dar sa si pluteasca pe apa. Au avut un numar limitat de materiale pe care le puteau folosi.

Competitia s-a desfasurat dupa motto-ul „Make your ideas fly”, care s-a pliat cel mai bine pe ziua de joi, cand concurentii au trebuit sa construiasca avioane. Si ideile, sub forma de avioane, chiar au zburat de la etajele Rectoratului Politehnicii, sub privirile uimite si admirative ale celorlalti politehnisti aflati in trecere.

Miza competitiei a fost foarte mare: castigatorii finalei vor participa la finala regionala, organizata la Chisinau, urmata fiind de etapa europeana, care anul acesta va avea loc la Istambul.  Precedentul de anul trecut trebuie depasit: Romania a avut echipa in finala de anul trecut. Le tinem pumnii finalistilor de anul acesta: Nothingologists (TD) si Peppers (CS)!

Cu aceasta ocazie am spart un mit legat de politehnisti: aproape numai baieti sunt la Poli. Ei bine, la competitie, din 9 echipe 7 aveau fete in componenta, dintre care intr-una din echipe erau 3 fete s un singura baiat. Situatia a fost de partea fetelor si in ceea ce priveste organizarea: fetele din BEST erau majoritare. Myth busted!

Atmosfera din finala a fost foarte relaxata, in timp ce concurentii se concentrau (cu zambete largi pe buze- se vedea ca fac cu pasiune proiectele), in surdina se auzea muzica de pe fundalul unei prezentari despre organizatori. Membrii BEST, imbracati in tricouri albastre, ca sa se asigure ca nimeni nu ii rateaza, faceau atmosfera si mai destinsa prin entuziasmul si exuberanta lor.

Nu puteau lipsi privirile curioase ale trecatorilor, atrasi parca de creierii incinsi ai concurentilor.

BEC este dovada unei competitii studentesti extraordinar de bine pusa in practica, ai carei organizatori merita toata aplauzele si felicitarile!