Hoza Nicoleta Valeria aprilie 22, 2014

1 (1)Autor: Radu Zernoveanu

Acest articol îl scriu ca o continuare a articolului “Top 5 lucruri pe care să le faci inainte si imediat după ce ajungi in SUA”.

După ce am terminat articolul precedent, mi-am dat seama ca este foarte ușor să te pierzi in activitațile de zi cu zi cât timp ești student. Ai o groază de responsabilități pentru școală și ești în permanență îngrijorat de ce ai de făcut pe viitor. În același timp, sunt câteva lucruri pe care ar trebui sa le faci pentru a-ți ușura viața.

1. Social Security Number (SSN): Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face este să îți faci rost de un Social Security Number. Din păcate, în Statele Unite nu poți să faci aproape nimic oficial dacă nu ai un Social Security Number – nici măcar sa îți iei card bancar dacă nu ești sponsorizat de facultate. În Statele Unite, Social Security Number este echivalentul Codului Numeric Personal din România, dar are o importanță mult mai mare.

Acum câteva luni am încercat să mă înscriu ca voluntar la o organizație care lucrează cu copii, iar în formularele de aplicație a trebuit să îmi dau SSN-ul pentru ca organizația respectivă sa îmi poata face un „background check”. Din cauza faptului că nu am avut SSN, a trebuit să trec prin o groază de pași birocratici ca să îmi poată face o verificare prin facultate.

Pentru a obține un SSN, depinde foarte mult de statul în care se află facultatea. În cazul meu, singura modalitate de a îmi obține acest document este să îmi iau de lucru in campus. Ca urmare, prin procedura de aplicație pentru job, statul Tennessee îmi dă un Social Security Number. O altă modalitate care știu că este validă in Pennsylvania este aceea de a aplica pentru un State ID. În orice caz, procedura de aplicație pentru job este valabilă in orice stat din SUA.

2. Driver’s License: În Statele Unite, cel mai comun ID este permisul de conducere. Ceea ce este foarte ciudat este că, dacă o persoană nu are carnet de conducere, este foarte probabil ca persoana respectivă să nu aibă niciun fel de ID. Din acest motiv, este destul de indicat ca toți studenții internaționali sa își ia permisul de conducere dacă au planuri să rămană in Statele Unite pentru o perioada mai lungă.

Un alt motiv ar fi că luându-ți permisul de conducere in primii ani de facultate, îți va scădea costul pentru asigurarea la mașină in momentul în care vei avea nevoie. În America, istoricul unei persoane este foarte important. În momentul în care îți cumperi mașină, ești obligat să îți iei și asigurare. La stabilirea prețului asigurării, firmele de asigurări fac un calcul de risc bazat pe experiența și vârsta șoferului. Dacă legat de vârsta nu prea ai ce sa faci, legat de experiență îți poți lua carnet cât mai din timp.

3. Card de credit: Tot din motive de planuri pe termen lung, este foarte indicat să îți iei card de credit cât timp ești încă în facultate. Așa cum ziceam mai devreme, istoricul unei persoane este foarte important atunci cand vrei să îți obții un beneficiu din partea statului sau a băncilor. În momentul în care un imigrant se duce la bancă să își deschida un cont de credit, banca cere un istoric care sa demonstreze ca persoana respectiva reprezinta un risc minim pentru bancă. La acest pas, daca tu, ca imigrant, nu ai absolut nimic pe istoric, banca nu vrea sa riște să își piardă aiurea bani. În schimb, daca ești student, facultatea de care aparții poate sa gireze pentru tine.

Făcând asta, chiar daca nu folosești absolut deloc cardul respectiv, îți vei crea un istoric curat care te va ajuta pe viitor când nu vei mai avea facultatea care să te gireze.

4. Networking: Dacă ai planuri pe termen lung de a sta în Statele Unite, este foarte important să îți creezi o rețea de persoane care sa te cunoască îndeajuns cât sa te poată ghida pe parcursul tău academic și profesional. În SUA majoritatea job-urilor se găsesc prin persoane care să te recomande la companii. Cu cât aceasta persoană te cunoaște mai bine, cu atât îți va putea face o imagine mai bună in fața celor care ți-ar putea deveni șefi.

Datorită faptului ca am reușit să mențin o legatură personala cu profesorii de la facultate, de fiecare dată când am avut nevoie de un contact al unei companii pe un anumit domeniu, nu a fost nevoie decât sa dau câteva telefoane. În asolut orice domeniu vei încerca să îți găsești job, vei descoperi ca te va ajuta enorm să ai contacte personale la care să poți aplea pentru ajutor.

Tot la acest punct recomand cu cea mai mare căldură să apelezi la Liga Studenților Români din Străinatate (LSRS) pentru absolut orice ai nevoie. LSRS este o organizație care se bazează pe studenți din întreaga lume și care sunt 100% dispuși să ajute la nevoie. Mai mult, eu am găsit în LSRS un sprijin moral care a făcut în permanență legătura cu România.

5. Have FUN! Așa cum am terminat și articolul precedent, țin neaparat să subliniez acest aspect crucial pentru experiența ca student in Statele Unite. În acest moment eu mă aflu exact la jumătatea facultății in SUA și pot spune cu mare nostalgie că până acum am fost mult prea mult focusat pe partea academica și profesională. Facultatea reprezintă o experiență complexă și unică; reprezintă patru ani din viața noastră care sunt total de neînlocuit. Avem înainte o viață întreagă la dispoziție pentru a avea toate grijile posibile. Este mare păcat sa nu beneficiem de întreaga experiență de student.

Pentru orice întrebări, nu ezita să ma contactezi la radu.zernoveanu@lsrs.ro sau pe Facebook!