Hoza Nicoleta Valeria aprilie 2, 2014

2 (1)Autor: Radu Zernoveanu

Având în vedere că sunt student în Statele Unite de doi ani, stau să mã gândesc ce ar fi fost bine sã ştiu dacă aş fi acum la început de drum – dacă acum aş veni la studiu.

Atunci când ajungi la facultate, totul este nou. Ţin minte că mă gândeam că viaţa mea de student este 100% diferită de viaţa mea de dinainte: am schimbat locul, ţara, camera în care dorm, persoanele cu care mă văd, activitățile cu care mă obişnuisem, rutina zilnică, obiceiurile celor din jur, dar, mai ales, limba în care vorbesc şi, mai nou, gândesc. Această tranziție poate fi haotică şi este foarte uşor să te pierzi în această lume complet nouă.

Aşadar, am alcătuit un top cu 5 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când pleci la studii în SUA:

1. Comunicarea cu profesorii: Un lucru care m-a ajutat pe mine foarte mult s-a dovedit acela că am fost destul de „îndrăzneţ” să abordez profesorii personal. Este esenţial să stabileṣti o legatură personală cu profesorii care încearcă să te ajute să îți creezi viitorul. Mai mult, îi apreciază enorm pe cei cu inițiative, pe cei care sunt interesați de materia lor sau de studiu în general.

Am în minte un exemplu foarte bun care subliniază această deschidere a profesorilor din SUA (aceasta nu înseamnă că toţi sunt aşa). Eram la finalul primului semestru şi mă apropiam de examenele finale, dar situația mea la matematică era pe muchie între a lua A sau B. Aṣa că m-am dus la profesorul de matematică şi l-am întrebat ce ar trebui să fac, cu un minim efort, ca să iau punctajul necesar pentru a avea media A. I-am explicat că sunt extrem de ocupat cu studiul altor materii, iar matematica, deṣi a fost una dintre pasiunile mele în trecut, nu mă mai interesează direct pentru diploma pe care o voi avea la sfârṣitul facultații.

Ca răspuns profesorul mi-a zis: “Radu, ce faci acum este exact ceea ce ar vrea decanul acestei facultati de la studenţi! Este foarte important să îţi ṣtii prioritățile şi să faci tot ce îți stă în putință pentru a depune efort maxim la materiile care te interesează, iar la celelalte să faci tot ce poți să ai note mari, cu efort minim. Există două tipuri de materii: cele la care vrei să ai note cât mai mari ca să te ajute la medie şi cele la care vrei să înveți!”

Această experiență m-a făcut să înțeleg ce importantă este relația cu profesorii. Pe lângă faptul că m-a ajutat să trec cu bine peste examenele de atunci, am păstrat legătura.

Experienţe similare am mai avut cu mulţi alăţi profesori. Legăturile de comunicare pot trece peste bariera academică ṣi să se transforme in relații personale. Datorită acestor profesionişti, am avut şansa să îmi aleg cursuri care mi se potrivesc, să fac rost de internship-uri potrivite şi să am la cine să apelez, indiferent de situația in care mă aflu.

2. Alegerea cursurilor: Din păcate, la acest punct am fost nevoit să învăț prin experiențe mai puțin placute, deṣi absolut fiecare curs pe care l-am luat m-a pasionat. In funcție de stilul de învățare, materiile preferate si profesori, pot fi cursuri care se potrivesc mai mult sau mai puțin cu fiecare dintre noi. Consider că este extrem de importantă alegerea cursurilor, deoarece acestea îți dictează timpul şi disponibilitatea pentru unul dintre cele 8 semestre pe care le petreci ca student. De aceea, este foarte important să îți alegi cursurile în cunoştinţă de cauză. Cel mai simplu pentru să vorbeşti cu advisor-ul tău şi cu alți colegi/prieteni care ştiu cate ceva despre acel curs sau profesor. O altă variantă foarte bună este să mergi pe site-ul www.ratemyprofessors.com şi să vezi ce comentarii există pentru cursul respectiv.

3. Alegerea colegului de camera: Fie că vrei sau ai posibilitatea să stai singur în cameră, contează foarte mult decizia de a sta singur sau de a alege persoana cu care ai de gând să îţi petreci cel puţin un an. Colegul de cameră, în special în primul an, îți poate schimba întreaga experiență ca student. Aşa că înainte să îţi alegi colegul, sfatul meu este să încerci să îl cunoşti cât mai bine. Din punctul meu de vedere, cel mai important este să ai priorităţi comune cu el în ceea ce priveste învățatul, somnul şi distracția. Dacă aceste trei direcţii sunt asemănătoare, ai toate şansele să trăieşti într-un mediu cât mai plăcut.

4. Socializarea: Deşi poate fi intimidant să te trezeşti într-un loc complet nou, nu trebuie să fii izolat. Primul semestru din facultate este cel în care se creează cele mai mult relații de prietenie. Ţin minte că eram la masă ṣi veneau persoane necunoscute la mine doar ca să se prezinte şi să cunoască mai multă lume. Profită cât mai mult de această perioadă frumoasă de cunoaṣtere şi socializare pentru ca prietenii pe care ţi-i formezi în acest semestru îți pot rămâne aproape pentru toată viața!

5. Have FUN! Deşi începutul semestrului este mai uṣor, iar profesorii sunt mai înţelegători cu studenţii din primul an, această perioadă trece până la jumatatea semestrului, iar munca academică te poate prinde atât de tare încât să uiţi de toate experienţele frumoase pe care le poţi avea în această perioadă. Tot ceea ce se întâmplă în perioada de orientare, toate evenimentele, seminariile etc. îţi vor fi accesibile numai în acest prim semestru. Nu rata această dimensiune a vieţii de student în Statele Unite! Cum spun americanii, “Work hard, play hard!”

Recomand, de asemenea, cu căldură, programul de Mentorat al Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Proiectul de Mentorat pune în legătură elevii și studenții interesați de studiul la o anumită universitate de peste hotare cu tineri care au studiat deja acolo. Acest lucru presupune consiliere individualizată, sfaturi practice și administrative, aspecte extrem de importante la orice început de drum. Anual, există peste 150 de mentori înscriși în proiect și mai mult de 140 de perechi active, care acoperă peste 22 de destinații de studiu. Te invit aşadar să te înscrii şi tu în programul Mentorat:http://mentorat.eu01.aws.af.cm/imentorati.php