Hoza Nicoleta Valeria aprilie 7, 2014

diana nicula2 (1)Se spune că „nu există nimic mai puternic decât inima unui voluntar”. Ea nu cunoaște bariere, nici frică sau descurajare.

A demara o activitate în mod benevol, fără a aștepta să primești în schimb altceva decât mulțumiri, aprecieri, zâmbete și o strângere de mână, este cel mai frumos sentiment și unul dintre pașii cei mai importanți pe care ar trebui să îi faci în viață.

Inima voluntarului empatizează cu nevoile comunității și adună sentimente de împlinire, satisfacție și bucurie atunci când dezvoltă și se dezvoltă.

Voluntariatul este cel care face ca bariera dintre viața personală și cea profesională să se diminueze pe cât posibil. De ce spun asta? Pentru că voluntariatul se numără printre principalii agenți modelatori din perioada studenției.

În primul rând, experiența unei activități de voluntariat te educă și te formează ca viitor om care va intra pe piața muncii. În viața de zi cu zi, tânărul voluntar este punctual. Știe că timpul este prețios și că nimeni nu este dispus să aștepte prea mult; profesorii nu mai trebuie să își consume nervii cu întârziații, prietenii nu mai sunt nevoiți să îți reproșeze că punctualitatea nu este punctul tău forte, iar tu nu mai trebuie să zâmbești ironic în fața acestor reproșuri. Tânărul voluntar știe să respecte părerile celor din jurul său. Știe că fiecare personalitate trebuie să iasă în lumină, că are dreptul să își exprime opinia și mai ales, să fie ascultat. Și mai știe tânărul voluntar că respectarea dead-line-urilor este foarte importantă, pentru că „dă bine la imagine”.

Proiectele pentru seminarul de la facultate nu mai sunt făcute în ultima noapte sau predate mai târziu, iar prietenii știu că pot conta oricând pe tine pentru că nu vei uita să îi ajuți.

În al doilea rând, tânărul voluntar este foarte ordonat și în viața de zi cu zi. Știe care îi sunt nevoile și cum să își seteze prioritățile. Și mai știe că ziua nu se măsoară în ore, ci în numărul de activități pe care le poate realiza, ceea ce înseamnă că agenda și calendarul sunt sfinte pentru el. Câteva ore acordate cursurilor, o ședință la asociație, un proiect, o ieșire cu prietenii și ora de sport pot, cu ușurință, să își găsească locul pe agenda unei zile.

Nu în ultimul rând, experiența voluntariatului te învață să fii sociabil, prietenos, deschis către tot ceea ce este nou, creativ, descurcăreț. Tânărul voluntar îl recunoști dintr-o puzderie de oameni. El stă necontenit cu telefonul în mână pentru că prietenii nu îl uită niciodată; se întâmplă mereu să mai întrebe unul, altul de bine. Dar dacă am arunca un ochi pe profilul de Facebook al unui voluntar am vedea că pozele „selfie” sunt detronate de pozele cu grupuri de prieteni, ceea ce e minunat, nu? Creativitatea e alături de ei la orice pas. Fie că vor să facă o surpriză, o farsă sau să organizeze petrecerea aniversară a unui prieten, ideile vor fi din abundență.

Acesta este profilul robot al tânărului care oferă atenție activităților de voluntariat în perioada studenție. Este minunat să vezi cum pe lângă cunoștințele pe care le poartă în traistă la fiecare pas, se mai găsesc și creativitatea, dinamismul, respectul față de ceilalți, punctualitatea și multe alte trăsături care mai întâi te umanizează și mai apoi contribuie la realizarea profilului omului aflat la început de carieră.

Așadar, a fi voluntar înseamnă a fi, mai presus de orice altceva, OM!