Hoza Nicoleta Valeria decembrie 30, 2014

10690088_847835705247586_9157610756840651185_nÎnceputul fiecărui an universitar atrage după sine cea mai frumoasă perioadă a anului pentru ONG-uri – Recrutarea noilor membrii.

Este perioada în care toți membrii actuali își amintesc cu plăcere de începuturile lor în voluntariat, perioada în care Departamentul de Resurse Umane captează prin energie, entuziasm și implicare, perioada în care bobocii din facultăți se simt copleșiți de volumul de informații primite.

Astfel apare întrebarea – De ce voluntariat? Răspunsurile vin din diferite direcții – pentru că te dezvoltă atât personal, cât și profesional, pentru că îți oferă șansa să îți găsești o mare gașcă de prieteni, pentru că ”dă bine la C.V.” și, mai nou, pentru că se echivalează ca experiență de muncă.

Indiferent de răspunsul ales – important este să existe curajul de a aplica la o asociație studențească și apoi de găsire a motivației pentru o implicare tot mai mare!

Când? – Ei bine, nu există un moment potrivit! La o primă vedere, răspunsul corect ar putea fi atunci când te simți pregătit. Dar, în fapt, răspunsul este – cu cât mai repede, cu atât mai bine. Cei mai mulți dintre cei care au ales să se implice în voluntariat abia din anul doi sau trei regretă timpul pierdut… timp care, din păcate, nu se mai întoarce!

Cum? Fiecare asociație are propriile ei metode de a face recrutări. Unele aleg metoda mai simplistă – prin care fiecare persoană care completează un formular de adeziune este acceptat, iar altele care aleg o variantă mai complexă – formular de înscriere, interviuri de grup, perioadă de probă și interviu individual (nu neapărat în această ordine sau toate aceste etape).

Comune sunt, totuși, așteptările asociațiilor de la potențialii recruți – dorința de implicare, curajul de a depăși pragul studenției, energia de a lucra în echipă, ambiția de a da refresh studenției, pe scurt – a-ți lăsa amprenta asupra propriei tale vieți și nu numai.

Experiența mea de recrutor din ultimii trei ani mi-a arătat că sunt câteva aspecte pe care un student le-ar putea avea în vedere când aplică pentru o asociație:

Arată că îți dorești să faci parte din asociație, fără a îți neglija colegii. Nu încerca să ieși în evidență prin curajul tău deoarece e posibil să pari individualist. Alege să participi la fiecare zi de activități. Fiecare activitate te va învăța ceva nou și vei descoperi care ar putea fi rolul tău pe mai departe. Pune multe întrebări! Doar așa vei putea face cea mai potrivită alegere pentru tine și pentru pasiunile tale. Fii atent și vino cu idei! Chiar dacă ești mai timid nu ezita să vorbești cu cei din jur și să le arăți ce idei ai tu. Fiecare părere contează și poate schimba decizia finală! Zâmbește! Îi vei cuceri pe toți dacă emani bucurie și energie!

Dacă ai aplicat deja pentru o asociație, sper să fie cea în care să îți găsești locul! Dacă nu, timpul nu e pierdut! Unele asociații fac recrutări și pe semestrul al doilea, iar dacă nu asociația la care vrei să aplici face recrutări abia anul următor, cu siguranță au multe proiecte faine pentru studenți la care poți participa.

Andrei Vasile
Președinte ASCIG – Asociația Studenților în Contabilitate și Informatică de Gestiune