Tineretul Liber ianuarie 30, 2016

În perioada 22—24 ianuarie, 17 ONG-uri din județul Constanta și-au promovat proiectele și oportunitățile oferite tuturor categoriilor de persoane în cadrul evenimentului EXPO ONG din Maritimo Shopping Center.

Acest târg de ONG-uri a fost organizat din nevoia de interacțiune directă dintre asociațiile de voluntari și populația Constantei pentru o expunere cât mai bună a voluntariatului și a conceptului de cetățean activ al orașului, care este interesat de auto-dezvoltare personală, profesională și implicare în societate.

În cadrul EXPO ONG a fost lansată și o broșură ce cuprinde o descriere și date de contact cu toate ONG-urile participante la eveniment.

În prima zi de EXPO ONG a avut loc o conferință de presa unde au fost marcate două momente importante: deschiderea oficială a târgului, prin tăierea panglicii de către reprezentanții celor 17 ONG-uri participante și sesiunea de discuții despre importanța voluntariatului alături de invitați de onoare ai unor instituții și companii importante din Constanța: Marius Rădulescu (Director General Maritimo Shopping Center), Răzvan Enache (Manager Comercial GMB Computers), Adrian Bâlba (Director Complexul Muzeal al Științelor Naturii Constanța), Ion Dănuț Jugănaru (Director C.C.I.N.A.), Decebal Făgădău (primar interimar Constanța) și Carmen Șerbănescu (IPJ Constanța). Imediat după conferința de presă, jurnaliștii și invitații au luat parte la turul oficial al standurilor celor 17 ONG-uri prezente la târg.

Declarații de la conferința de presă:

‘Noi suntem o specie care a evoluat prin comunicare și voluntariatul este modul în care demonstrăm că putem să fim mai buni fără să fim recompensați sau să ne fie frică de ceva. Trebuie să fim voluntari fără să ne fie frică de acest lucru. Mă bucur că asociațiile se adună și comunică mai mult. Sper ca împreună cu instituția pe care o reprezint să vă servim ca mijloc de a vă manifesta dragostea față de animale și de biodiversitate’, a declarat Directorul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii, Adrian Bâlbă.

‘Vom susține ONG-urile care au ca scop prevenirea criminalității, reinserția socială și sper ca această inițiativă să continue și anul următor’, a spus comisar Carmen Șerbănescu de la IPJ Constanța.

‘Constat că sunt tot mai mulți studenți care nu prea știu ce vor de la viață. O astfel de activitate într-un ONG îi ajută să descopere ce le-ar fi plăcut să facă mai departe și să-i îndrume spre ținta pe care și-o fixează. Cred că trebuie să mergem către tineri și să le explicăm ce înseamnă voluntariatul’, a declarat Ion Dănuț Jugănaru.

‘Acest eveniment a venit din nevoia de a ne promova ca ONG-uri și de a atrage mai mulți cetățeni alături de noi. Mă bucur că s-a întâmplat și sper ca acest eveniment să devină o tradiție. E posibil ca următoarea ediție să fie în luna septembrie’, spune Ramona Leonida, coordonatorul evenimentului EXPO ONG prima ediție și Președinte JCI Constanța 2015.

‘Acesta trebuie să fie liantul între oameni și administrație. Administrația nu poate să rezolve toate problemele și este îndepărtate de problemele adevărate ale cetățeanului. Cei care fac ca problemele cetățeanului să fie rezolvate într-un mod cursiv și firesc și aduse la cunoștința autorităților locale sunt ONG-urile. Prin voluntari putem să avem adevărații ambasadori ai oamenilor în administrație. Îi invit pe constănțeni să fie voluntari. Recunoștința e mai mare când ai ajutat oameni, ai militat pentru ceea ce te interesează că individ: mediu, drepturile pacienților, să ajuți imigrantii, așa cum o face Cosmin Bârzan și să arăți care e menirea ta pe acest pământ’, a declarat Decebal Făgădău.

De asemenea, primarul Constanței, Decebal Făgădău a mai declarat: ‘Voi adresa o invitație lunară tuturor ONG-urilor din Constanța, să facem o întâlnire, una pe lună, la Primărie, astfel încât să abordăm probleme diverse. Dar important este să ne întâlnim și să stabilim un calendar. În primul rând cred că trebuie să ne așezăm la aceeași masă, să ne cunoaștem, să vorbim aceeași limbă și apoi să luăm pas cu pas problemele și să le rezolvăm’.

ONG-urile prezente la eveniment au expus la standuri materiale de promovare și obiecte care au legătură cu specificul lor, pentru a atrage atenția oamenilor.

În cea de-a treia zi, pe 24 ianuarie, la ora 9,00, asociația sportivă Sanasport a organizat un antrenament în centrul comercial, pentru a promova mesajul de sănătate prin mișcare.

Câteva ore mai târziu, la 17.30, cu ocazia celebrării Unirii Principatelor Românești, voluntarii i-au invitat pe cei prezenți în Maritimo la o horă a UNIRII. A fost un moment frumos ce a simbolizat și unirea voluntarilor din Constanța pentru un țel comun.

Coaliția ONG-urilor Constănțene se declară mulțumită de rezultatele obținute în cadrul EXPO ONG și dorește să organizeze și alte activități care să promoveze mai bine voluntariatul și simțul civic, precum și numeroasele beneficii pe care voluntarii le obțin, iar impactul se observă atât la nivel de individ ca voluntar, cât și asupra comunității în care ONG-urile își desfășoară activitatea. Voluntariatul poate constitui un pilon important în dezvoltarea societății românești.

Reamintim care au fost ONG-urile participante:

Societatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin ‘Oceanic-Club’

Organizația Ecologistă Neguvernamentală Mare Nostrum

AsociatiaSavetheDogsandotherAnimals

Asociatia pentru promovarea educatiei creativ-ecologice și abilităților inovative CREATIVE+

Asociația Strategia Dezvoltării României — Regiunea Dobrogea

Junior Chamber International Constanta (JCI Constanța)

Asociația Copiii Tuturor

Asociația United Hands România

ASOCIAȚIA TOMIS ANTIDROG

Asociația pentru cultura și educație DALI

Asociația Psihologilor și Psihopedagogilor PROCIVITAS (APP PROCIVITAS)

AIESEC Constanța Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA)

Sanasport

Grup Civic Baricada Verde

Centrul pentru Resurse Civice

Creative Life Association

Coaliția ONG-urilor Constănțene mulțumește partenerilor EXPO ONG ediția 1:

Partener Principal: GMB Computers

Parteneri: KISS FM, Junkers Design, Maritimo Shopping Center, www.evenimente-constanta.ro, Restaurant Harlequin.

Coordonator EXPO ONG editia 1: Ramona Leonida, JCI Constanța