cosmin august 31, 2015

Haine, mancare, chirie, bilete de autobuz, sunt cheltuieli de consum, care iti ofera suportul traiului zilnic. Carti, cursuri, rata pentru o casa noua sunt cheltuieli care pot fi privite ca investitii.

Daca iei un manual de economie, in categoria investitii sunt incadrate, in general, cumpararea de actiuni la bursa, achizitii in real estate, investitii in afaceri proprii. Ceea ce nu prea includ aceste manuale sunt acele cheltuieli pe care le faci pentru dezvoltare personala, altfel spus, investitiile in tine care se pot dovedi a aduce cel mai bun randament pe termen lung. O carte care iti dezvaluie detaliile unui domeniu ce te intereseaza, un documentar, un curs sau accesul la un seminar unde vin speakeri importanti, sunt cu siguranta investitiile pe care trebuie sa le faci in orice moment al vietii, si cu atat mai mult in perioada in care pui bazele unei cariere.

Cand bugetul tau lunar este destul de limitat, mare parte din bani merg catre cheltuieli de consum, iar oportunitatile de a investi in tine pot trece rapid. Pentru a nu le rata, merita sa iei in considerare credite sau imprumuturi de nevoi personale pentru ca valoarea acumulata va depasi, cu siguranta, dobanda pe care o platesti.

Din fericire, ai la dispozitie in ziua de astazi si varianta unor imprumuturi rapide fara a astepta saptamani intregi pentru aprobarea dosarului de catre o banca. In 48 de ore poti avea in cont sume rezonabile de bani, de pana la 5000 de lei, daca apelezi la serviciile Provident, de exemplu. Un alt avantaj este numarul mic de documente si procesul rapid de validare a imprumutului tau astfel incat poti, aproape peste noapte, sa iti cumperi acel bilet la un eveniment important unde vrei sa fii prezenta sau acel costum de haine pentru a te pregati pentru interviul in fata unui department de HR cu pretentii.

Lumea se sperie de imprumuturi sau credite dar acestea pot fi extrem de utile atat timp cat banii respectivi iti aduc o valoare adaugata reala sau te ajuta sa economisesti.

Daca te gandesti sa faci un imprumut pentru a iti lua un telefon mai scump sau o haina de firma, cantareste bine daca acestea pot fi considerate investitii. Poate ai nevoie de un costum nou pentru a merge la interviuri sau telefonul cel vechi mai mult te incurca decat te ajuta si atunci este ok. Daca nu este cazul, atunci cauta de doua ori alternative mai ieftine sau care se incadreaza in veniturile pe care le generezi tu.

A cheltui este simplu, dar a cheltui inteligent necesita o educatie financiara solida, pe care, din pacate, nu o prea primim in scoala. Nu este insa o scuza pentru a progresa si la acest capitol, putand investi in cursuri sau seminarii ale unor experti in domeniu.