Hoza Nicoleta Valeria iunie 11, 2014

Facultatea_de_Drept_BucurestiUniversitatea din București va acorda titlul de Doctor Honoris Causa chimiștilor Miguel Julve, Francesc Lloret și Avelino Corma, profesori și cercetători cu contribuții inovatoare în domenii variate ale chimiei, precum cataliza sau chimia anorganică.

Ceremoniile se vor desfășura după următorul program:
Miercuri, 11 iunie 2014, ora 14:00, la Facultatea de Chimie, Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12, Amfiteatrul R2 ‘I.G. Murgulescu’ va avea loc ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa profesorului Miguel Julve.

Joi, 12 iunie 2014, ora 14:00, la Facultatea de Chimie, Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12, Amfiteatrul R2 ‘I.G. Murgulescu’ va fi onorat cu titlul de Doctor Honoris Causa profesorul Francesc Lloret.

Vineri, 13 iunie 2014, ora 11:00, în Sala ‘Constantin Stoicescu’ a Palatului Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46), va fi acordată distincția de Doctor Honoris Causa cercetătorului Avelino Corma.

Născut pe 24 noiembrie 1953, Miguel Julve este unul dintre cei mai importanți chimiști anorganicieni contemporani, contribuțiile sale în domeniul chimiei coordinative și magnetismului molecular fiind recunoscute la nivel internațional. A absolvit studiile de licență în chimie și masterul în științe la Facultatea de Chimie a Universității din Valencia, iar în anul 1981 a primit titlul de doctor în chimie la aceeași instituție, continuându-și activitatea ca profesor la catedra de chimie, dar și în diferite proiecte de cercetare. Miguel Julve este interesat de crearea și studiul materialelor moleculare polifuncționale, al sinergiei a două sau mai multe proprietăți ale aceluiași complex. În acest scop, profesorul Miguel Julve desfășoară anual stagii de cercetare în centre științifice precum Universitatea ‘Pierre et Marie Curie’ din Paris, Université d’Angers sau Universidade Federal de Minas Gerais, din Brazilia. Studiile sale au ca scop final realizarea de materiale moleculare avansate cu aplicabilitate tehnologică.

Francesc Lloret are o activitate științifică prodigioasă de peste 30 de ani în domeniul chimiei. Absolvent al Universității din Valencia, s-a afirmat printre numele de referință în domeniul magnetismului molecular, domeniu prioritar de cercetare în Uniunea Europeană. Abordarea cazurilor neobișnuite de interacții de superschimb magnetic între ionii metalici reprezintă o preocupare constantă a profesorului Francesc Lloret. Lucrările sale, în număr de peste 470, au fost publicate în cele mai importante reviste internaționale din domeniul chimiei, precum Chemmical Communication, Dalton Transactions, Inorganic Chemistry, Inorganica Chimica Acta etc.

Avelino Corma este fondator și Director al Institutului de Technologie Chimică din cadrul Universității din Valencia. Născut în Moncofar, Spania, în 1951, Avelino Corma are o activitate intensă în domeniul chimiei, cercetările sale vizând în special cataliza. A deschis noi frontiere în dezvoltarea de materiale catalitice și a transferat conceptele către aplicații industriale. La ora actuală, Avelino Corma are 100 de astfel de brevete, provenite fie din proiecte interne, fie din proiecte de cercetare dezvoltate de companii. Toate aceste realizări i-au adus premii importante, numărându-se printre laureații Premiului Dupont în materiale și Premiului Spaniol în știință și Tehnologie Leonardo Torres Quevedo.

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa cercetătorilor Miguel Julve, Francesc Lloret și Avelino Corma, Universitatea din București onorează performanțele științifice ale unor chimiști remarcabili și își exprimă recunoștința față implicarea lor în dezvoltarea de proiecte de cercetare de succes implementate la Universitatea din București.