Adina Dedu septembrie 29, 2011

Atunci cand vine vorba de studii in strainatate, te gandesti si la seiful plin cu bani de care ai nevoie inainte pentru a ti le putea permite? Afla ca lucrurile nu stau asa, uneori invatamantul in strainatate este mai accesibil decat crezi. La RIUF, cel mai mare targ de universitati internationale din Romania, organizat pe 22-23 octombrie la Sala Palatului in Bucuresti si pe 25 octombrie la Casa de Cultura a Studentilor in Cluj, poti afla mai multe detalii despre sursele de finantare ale studiilor in strainatate.

Statisticile de la editia de primavara RIUF arata ca doar 8% dintre cei care vor sa plece la studii in strainatate planuiesc sa-si finanteze integral din surse proprii programul ales, iar aproape jumatate din ei intentioneaza sa caute un job part-time in timpul studiilor. Iata cateva exemple de tari in care invatamantul este la indemana tuturor, inclusiv a romanilor.

In Danemarca invatamantul este GRATUIT atat pentru licenta cat si pentru master – nu exista taxe de scolarizare, iar cazarea , masa  si cheltuielile lunare se ridica la aproximativ 600 – 800 de EUR. Acestea pot fi finantate printr-un job part time, orice student avand voie prin lege sa lucreze part-time maxim 20 ore pe saptamana la un salariu minim de 13 €/ora. Rezulta un venit lunar de aproximativ 900 €/luna. La fel si in Suedia, invatamantul este GRATUIT atat pentru nivelul de licenta cat si pentru cel de master.

In Olanda, taxa de scolarizare este redusa – aproximativ 1700 de EUR pe an si poti accesa un imprumut de la Guvernul Olandez pentru a acoperi aceasta suma, valabil si pentru programele de licenta si pentru cele de master.  Studentii pot contracta un imprumut: Loan Tuition Fees acordat de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) – o organizatie guvernamentala – in transe lunare, urmand a fi inapoiat dupa finalizarea cursurilor. Acesta este acordat in vederea acoperii taxelor de scolarizare stabilite de guvernul olandez (Statutory tuition fees).

Si aici exista posibilitati de finantare.  Munca part-time se gaseste foarte usor in Olanda (maxim 10 ore/saptamana si full time pe timpul verii) din care iti poti acoperi in mare parte costurile lunare. In plus, studentii care pot demonstra ca lucreaza legal (avand un contract de munca) in Olanda, minim 32 de ore pe luna, pot beneficia de o bursa de 250 €/luna. Pe langa aceasta bursa mai primesc si un abonament pentru calatoriile cu mijloacele de transport in comun din Olanda.

In Marea Britanie, taxele pentru studentii care doresc sa acceseze un program de Bachelor se vor tripla incepand cu anul 2011 insa vestea buna este ca imprumutul de la Guvernul Marii Britanii inca se va mai acorda: “Student Fee Loan” – Imprumut acordat de Guvernul Marii Britanii. Acesta se acorda in functie de taxa de scolarizare acoperind-o complet urmand a returna imprumutul dupa ce te vei angaja si vei ajunge sa depasesti un prag in ceea ce priveste venitul anual si astfel, din tot ce va trece de acest prag vei returna 9% (stabilit de fiecare tara in parte; ex: in Romania este de 6000 GBP pe an)

Pentru a lucra in Marea Britanie, romanii si bulgarii au nevoie de un permis de munca, cu ajutorul caruia pot lucra legal part-time maxim 20 ore pe saptamana sau 40 de ore pe saptamana in timpul vacantelor cu un salariu minim de £ 5/ora. Rezulta un venit de aproximativ £ 400/luna din care se pot finanta cheltuielile zilnice.

La RIUF, pe 22-23 octombrie in Bucuresti la Sala Palatului si pe 25 octombrie la Cluj, la Casa de Cultura a Studentilor, viztatorii pot afla ce programe de studiu li se potrivesc si ce posibilitati de finantare au diverse facultati din strainatate, precum: Central European University, Malmö University, Radboud University Nijmegen, King’s College London, Princeton University si multe altele . Daca vei cauta informatii inainte de venirea la targ, ai sansa de a primi raspunsuri la intrebari personale si afli cum poti si tu sa beneficiezi de aceste surse de finantare pentru programele alese de tine. E bine sa stii ca unele universitati ofera burse de studiu pentru anumite programe pe care le au, deci fa-ti temele dinainte si afla daca te califici pentru aceste burse. Intra pe site-ul evenimentului, www.riuf.ro si afla cine vine la RIUF.

Partener national: Samsung

Partener: Coca-Cola Hellenic

Partenerii media ai RIUF sunt: 9 AM, Ambition, Autenticpromotion.ro, Best Resource, Bucharest-guide.ro, Calendarevenimente.ro,  Cariere, Cariere Online, Decat o revista, Ejobs, Evenimente Studentesti, Ghimpele Ploiestean, Goingout.ro, Grupul de presa Semnal , Hipo, IQads, Jurnaldebucuresti.com, Lumebuna.ro, Metropotam, Observatorul Cultural, Oglinda Literara, Onlinestudent.ro, Portal HR, Port.ro, Raluk.ro, Republicanul, Romania Libera, Romania Pozitiva, Saptamana Giurgiuveana, Sapte Seri, Studentie.ro, Vinsieu.ro, Wall-Street, Youmago, Ziare.com.

Parteneri institutionali: British Council, Campus France, DAAD, RATB, Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului .

Parteneri ONG: Aiesec, Fundatia Dinu Patriciu, GRASP, LSRS, VIP

Raluca Apostol

PR si Marketing Manager

0755.075.841

Raluca.apostol@educativa.ro