Tineretul Liber decembrie 1, 2007

Universităţile luate la puricat, vara trecută, pe banii Ministerului Educaţiei, au încercat să şpăguiască experţii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS)-organismul însărcinat cu acreditarea programelor de studiu. Cel puţin, aşa spune raportul cu privire la evaluarea pilot, pe care ARACIS a efectuat-o vara trecută. Conform documentului, „în timpul vizitelor de evaluare au fost semnalate sporadic, încercări de a oferi cadouri substanţiale atât Comitetului de monitorizare, cât şi reprezentanţilor Consiliului ARACIS”.

În urma acestui fapt ARACIS şi-ar putea modifica legislaţia, introducând sancţiuni pentru tentativele de mituire, ce pot ajunge până la sistarea evaluării pentru o perioadă de un an. Ioan Curtu, preşedintele ARACIS ne-a spus că nu ştie exact cine sunt cei care au încercat să ofere mită evaluatorilor şi că, totuşi, nu ar fi vorba de bani, ci despre mici atenţii: „Nu au fost reclamaţii concrete. Cei care au fost în vizite, la universităţi, ne-au semnalat că li s-a propus să meargă la anumite mese, sau să li se ofere câte o sticlă de şampanie. Eu le-am spus că pot să meargă la cantină, dar să refuze invitaţiile la restaurante”.

Evaluare cu năbădăi

Încălcând practicile europene, ARACIS şi-a desemnat pe lângă cei peste 1000 de experţi, grupaţi într-un soi de adunare naţională, alte 13 comisii de specialitate, ale căror membri au analizat rapoartele din teritoriu şi au propus validarea dosarelor.

Potrivit raportului, prin folosirea a două categorii de experţi, „unii mai responsabili decât alţii”, Agenţia Calităţii şi-a încărcat, nejustificat, costurile de funcţionare, deschizând şi o portiţă pentru „presiuni de tot felul şi suspiciuni legate de eventuala lor coruptibilitate”.

Mai mult, distribuţia evaluatorilor pe cele 71 de domenii de studii scoate la iveală dezechilibre flagrante. Dacă unele domenii sunt acoperite de 50-100 de evaluatori, altele înregistrează mai puţin de 10 membrii, două domenii neavând nici măcar un expert, care să poată răspunde la o eventuală solicitare de evaluare.

De asemenea, ARACIS nu a făcut dovada transparenţei cu privire la luarea deciziilor şi nici a unei depline autonomii financiare, încheind până în prezent, contracte numai cu Ministerul Educaţiei, fără a lua în calcul alte instituţii, precum Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS) sau Agenţia Naţională pentru Calificările din Învăţământul Superior şi Parteneriat cu Mediul Economic şi Social (ACPART). Semne de întrebare apar şi cu privire la modul în care agenţia a înţeles să-şi desfăşoare activitatea.

În ciuda faptului că ARACIS a preluat de la Consiliul Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare (CNEAA) patrimoniul şi personalul tehnic, agenţia a uitat să soluţioneze şi cererile de autorizare şi acreditare depuse la fostul organism de asigurare a calităţii.

SURSA: Ziarul Gandul