bogdan.daradan octombrie 12, 2011

Desi are doar 20 de ani, Lucian Iliescu se poate mandri cu o experienta profesionala ca prezentator de emisiuni TV. Pasionat de ciclism, calatorii si numismatica, Lucian a reusit sa adjudece o bursa COSMOTE in 2010 convingand jurul cu mai multe premii si diplome dintre care spicuim: premii si mentiuni la concursurile si olimpiadele nationale de geografie (perioada liceului); premii la olimpiadele judetene de economie; premiul II – Sesiunea de Comunicari Stiintifice Studentesti 2011; premii concursuri de cultura generala; atestat Cambridge; diplome pentru merite in organizarea diverselor activitati scolare si extrascolare, plus diplome la mai multe editii ale concursului „Cangurul”. Dar sa aflam povestea completa…

REPORTER: Ce te-a determinat sa aplici pentru Bursele COSMOTE?

Lucian: Faptul ca nu aveam nimic de pierdut. Ca orice student, mi-a suras ideea de a avea niste bani castigati de mine insumi, cu un pret inexistent – cateva hartii de completat si de pregatit. Stiam din experientele altor prieteni castigatori de burse private ca o asemenea sansa nu trebuie ratata, asa ca am aplicat cu toata increderea.

REPORTER: Cum ti-a schimbat viata faptul ca ai fost unul dintre beneficiarii programului oferit de COSMOTE Romania?

Lucian: Sigur ca nu a fost vorba de o schimbare radicala, de ceva neobisnuit, dar clar a insemnat diferenta intre ,,rezonabil” (in cazul in care nu as fi avut bursa) si ,,bine” din punct de vedere material. Nu doar suma de bani in sine a fost o miza, ci mai ales faptul ca am obtinut-o prin fortele proprii, faptul ca am simtit ca ma intretin din efortul meu si faptul ca eram unul din putinii castigatori, in conditiile in care se inscrisesera cateva sute de studenti. Toate acestea au contribuit la o stare de spirit pozitiva, care trebuie sa spun ca m-a ajutat pe parcursul anului universitar sa indeplinesc aproape tot ce mi-am propus.  

REPORTER: Ce planuri de cariera ai pentru urmatorii ani?

Lucian: Evident ca vreau sa termin cele doua facultati – Finante si Geografie, sa ma inscriu la un program de master si sa lucrez in timpul acestuia (poate chiar si mai devreme), cel mai probabil in domeniul bancar. Totusi, in cazul in care voi considera necesar, ma voi gandi la orice schimbare a planurilor de viitor, oricat de radicala ar parea in prezent.

REPORTER: Din punctul tau de vedere, cum ar trebui sa fie un student ideal?

Lucian: Cat mai normal. Din pacate, atat studentii, cat si elevii, tinerii in general, incearca aproape intotdeauna sa fie altceva decat in mod normal, sa poarte o masca, pentru ca asa ne invata uneori mediul in care traim. Uneori putem admite ca e bine, dar de cele mai multe ori ei esueaza lamentabil si cand isi dau seama este prea tarziu. Poate ca e un cliseu, dar trebuie spus cat mai des pentru a fi intr-un final inteles pe deplin: Intotdeauna fii tu insuti! Un student care se va gandi la dezvoltarea lui si a celor din jur, care se va gandi ca desi viata e scurta, are cateva zeci de ani si nu doar 3 de facultate, va actiona in cel mai ideal mod cu putinta, adica va fi normal, asa cum sunt mai toti studentii care s-au bucurat de anii de facultate la adevarata lor valoare.

REPORTER: Un mesaj pentru cei care vor sa aplice pentru Bursele COSMOTE?

Lucian: Aveti incredere in voi si in ceea ce ati facut pana acum in viata, pentru ca asta conteaza ca sa castigati. Trimiteti dosarul si veniti la interviu curajosi, ambitiosi, dar si constienti ca vor fi sute de alti colegi capabili si la fel de doritori sa castige ca si voi. Fiti cat mai sinceri cand veti completa formularele, fiti naturali in fata juriului si daca veti merita, va asigur ca nu veti pierde. Doar si pentru aceasta oportunitate de a-ti construi un dosar, de a te prezenta la un interviu se merita sa aplici la Bursele COSMOTE, iar daca vei castiga, cu atat mai bine.