Hoza Nicoleta Valeria ianuarie 24, 2012

Ca urmare a nenumarate cereri primite din partea membrilor sai din intreaga lume, Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) doreste sa transmita cetatenilor romani care protesteaza in aceste zile in intreaga tara un mesaj puternic si ne-echivoc de sustinere si un apel la unitate si responsabilitate.

LSRS subliniaza de la bun inceput ca este o organizatie apolitica si echidistanta, parte a societatii civile romanesti, si ca prin acest demers nu sprijina indivizi, partide sau organizatii politice, ci pe cetatenii Romaniei si principiile democratiei si constitutionalitatii. Mai mult, acest apel se incadreaza firesc in misiunea asumata de Liga noastra: coagularea studentilor si absolventilor romani din strainatate intr-o comunitate unita si facilitarea contributiei lor la dezvoltarea Romaniei pe termen lung.

Astfel, sustinem urmatoarele:

    Miscarile sociale care au cuprins intreaga tara sunt expresia democratica a unei nemultumiri profunde a romanilor fata de felul in care sunt guvernati.Este clar ca aceste nemultumiri nu sunt legate doar de actuala criza economica, politica si sociala a tarii, ci reprezinta culminarea unor deziluzii acumulate pe parcursul ultimilor 22 de ani.
    Miscarile de strada din Romania sunt autentice la originesi reflecta un sentiment general al cetatenilor romani. Autenticitatea lor este reflectata nu doar in demonstratii, ci si in sondajele de opinie actuale. In acelasi timp, ramanem atenti la incercarile de manipulare a opiniei publice prin prisma oportunismului politic. Incercarile de politizare ar trebui descurajate ferm, pentru ca, daca se formeaza perceptia ca aceste proteste sunt directionate politic, atunci intreaga miscare va fi compromisa.

Tinerii trebuie sa joace un rol major in conturarea unui viitor mai bun pentru Romania. Comunitatea LSRS cuprinde studenti si absolventi pregatiti la cel mai inalt nivel, care au demonstrat prin rezultatele muncii lor atat excelenta si profesionalism, cat si caracter. Acesti membri ai Ligii, alaturi de multi alti tineri din tara si din strainatate, sunt pregatiti sa sustina schimbari pozitive in societatea romaneasca prin expertiza si capacitatile lor, in masura in care acest lucru va fi posibil.

Este nevoie imediata de solidarizarea tinerilor romani, atat in tara cat si peste hotare.LSRS s-a dezvoltat ca o comunitate pe baza principiilor de UNITATE si SOLIDARITATE. Constatam cu satisfactie ca aceleasi principii sunt puse in practica si de actualele miscari de protest, ce reunesc oameni din toate cercurile sociale si cer tuturor partidelor politice indeplinirea obligatiilor care decurg din asumarea unui mandat democratic si reprezentativ. In spiritul unitatii si responsabilitatii fata de un viitor comun, indemnam organizatiile studentesti si de tineret — toti tinerii din Romania — sa isi declare fara echivoc sustinerea fata de miscarile sociale care militeaza in aceste zile pentru cauza democratiei.

La baza tuturor miscarilor sociale trebuie sa ramana principiul RESPONSABILITAȚII.Ne inclinam in fata celor care au curajul de a lua atitudine si de a apara adevaratul spirit al democratiei, care spune ca politicienii— din oricare partid — sunt doar primii slujitori ai natiunii, nu conducatorii sau stapanii ei. In acelasi timp, credibilitatea miscarilor de protest depinde de condamnarea ferma a oricaror acte de violenta si adaptarea discursului si revendicarilor la contextul actual al Romaniei.