Hoza Nicoleta Valeria martie 26, 2014

image-2014-03-26-16908072-46-apa-neagra-nicolae-stanJoi, 27 martie, de la ora 17.00, la Librăria Bastilia (Piața Romană, nr. 5) din București, va avea loc lansarea romanului Apă neagră de Nicolae Stan, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil și în ediție digitală.

Invitați, alături de autor: Dan Silviu Boerescu și Nicolae Iliescu.

Ce se ascunde în spatele unei fotografii de nuntă din perioada interbelică și cum pot nuntașii hieratici, surprinși spre aducere-aminte pe cartonul sepia, să depună mărturie despre icsul apărut misterios pe chipurile lor?

Nicolae Stan scrie un roman de suspans și în același timp reconstituie o epocă aflată, încă, sub semnul întrebărilor fără răspuns. Din gesturi și fapte cotidiene, rapoarte informative ale Serviciilor de Securitate, dosare de urmărire, documente și studii socio-antropologice, portrete de victime și călăi, se profilează doar o parte de lume — în aparență — pe fundalul căreia curge implacabil o apă neagră, al cărei vuiet tulbură sunetul grav al unei istorii greu încercate.

‘Cartea lui Nicolae Stan este una din puținele încercări reușite de roman total în proza autohtonă. Distribuirea registrelor funcționale se face cu o dexteritate diabolică și ar putea duce la ideea unei conspirații (a vocilor în roman), îndreptată împotriva logicii curente a prozei. Apă neagră este o carte de mare și etimologic distructivă fluiditate.’ (Dan-Silviu Boerescu)

‘Apă neagră este un roman antitotalitarist care are de toate — de la moravuri sociale și politică, pînă la erotism, crimă și senzațional. Nicolae Stan privește universul concentraționar cu ochi ciclopic de moralist, văzînd monstruos barbaria societății comuniste. El prezintă astfel o lume ‘pe dos’, lumea de carnaval, în sensul bahtinian al expresiei.’ (Nicolae Oprea)

Nicolae Stan s-a născut pe 2 ianuarie 1953. A absolvit Facultatea de Filozofie a Universității din București. A fost membru al Cenaclului de Luni și al Cenaclului ‘Junimea’. A debutat în 1984 cu volumul de proze Boare de Waterloo, la Editura Cartea Românească. Au urmat romanele Așezarea (Editura Cartea Românească, 1989), Apă neagră (Editura Nemira, 1999, Premiul pentru Proză al Asociației Scriitorilor din București), Evelyn. Roman mozaicat (e-book, Editura Coresi, 2011), Ceață pe Tamisa (Editura Cartea Românească, 2013) și eseurile filozofice Nietzsche, ermitul vesel (Editura Economică, 2011) și Incursiune în sfera publică românească. Modele europene (Editura Eikon, 2011).

A editat în 1990 revista culturală Provincia, iar între 1991 și 1995 a inițiat și a organizat Colocviile Naționale de Literatură, desfășurate la Slobozia.

image-2014-03-26-16908072-46-apa-neagra-nicolae-stan