bogdan.daradan ianuarie 23, 2012

Va mai aduceti aminte de Catalin? Recent, Catalin Palavescu si-a depus creatia cinematografia la un concurs international dedicate scurtmetrajelor. Jameson Empire Awards este o competiţie organizată în premieră în România, iar Cătălin Palavescu vrea premiul cel mare. Ce inseamna aceasta competitie si alte informatii vom afla chiar de la Catalin…

REPORTER: Ce inseamna competitia Jameson Empire Awards 2012?

CATALIN: Competitia Done in 60 seconds, parte a festivalului Jameson Empire Awards, are loc pentru prima data in Romania. Realizatorii de filme, profesionisti sau amatori, au sansa sa castige marele premiu al competitiei globale – primirea unui premiu Jameson Empire la gala ce va avea loc la Londra pe 25 martie 2012, alaturi de marii actori si regizori ai lumii, si intalnirea cu un regizor celebru care va participa la editia din 2012. Ideea e simpla: Alege orice film doresti, ia o camera, aduna-ti prietenii si refaceti filmul in asa fel incat sa nu depaseasca 60 de secunde.

REPORTER: Cum ai aflat de acest concurs?

CATALIN: Am aflat de pe internet, eu citesc periodic foarte multe site-uri cu profil cinematografic pentru a fi tot timpul informat cu privire la cele mai noi filme, interviuri sau festivaluri de film din din tara sau strainatate. Pe un astfel de site am citit despre aceasta competitie si m-a incantat ideea: remake-ul unui film de lung metraj care sa se incadreze in 60 de secunde (mai putin decat un trailer obisnuit). Este o provocare inedita sa reusesti sa refaci un film complex de 2 ore (cu multe personaje, locatii, povesti) intr-un clip de 1 minut si mai mult de-atat: oamenii sa inteleaga povestea filmului original.

REPORTER: Tema ai ales-o tu sau ti-a fost impusa?

CATALIN:  Tema a fost simpla: alege orice film cunoscut la nivel mondial, adună-ţi prietenii şi refaceţi filmul în aşa fel încât să nu aibă mai mult de 1 minut! Asta inseamna ca ai libertatea totala in alegerea filmului si in abordarea stilului narativ. Poti reproduce cat mai fidel povestea (avand actori cu tipologie asemenatoare cu cei din filmul original, cu decoruri si locatii asemanatoare si chiar cu replicile integrale) sau poti alege sa parodiezi pelicula respectiva.

REPORTER: De ce ai ales sa parodiezi un film?

CATALIN: Sa faci comedie (si parodie) este foarte dificil. Umorul este gustat diferit de fiecare om in parte si acest lucru face dificil sa-i amuzi fara a risca sa devii ridicol. Pe de alta parte, parodia iti confera avantajul unei libertati de creatie, nefiind obligat sa respecti intocmai povestea, numarul personajelor, replicile etc. Desi am parodiat filmul (Drive – 2011), am incercat sa pastrez firul epic, si chiar daca am avut la dispozitie doar 60 de secunde, clipul are o poveste, un inceput si un final si sper ca cei care il vor vedea sa aprecieze acest fapt.

REPORTER: Un mesaj prin care sa spui de ce crezi ca ar trebui ca lumea sa voteze filmul tau…

CATALIN: Este o competitie care ofera sansa tuturor cineastilor (amatori sau profesionisti) sa isi exprime viziunea. Si este de anvergura mondiala, ceea ce face ca totul sa capete o importanta dar si o spectaculozitate crescuta. Multe filme sunt reusite, altele mai putin inspirate dar cu totii sunt de apreciat ca au realizat un film si au oferit consistenta aceatei competiti. Favoritele mele sunt cele care din punct de vedere tehnic (unghiulatie, incadraturi, miscare de camera) sunt corecte si estetice, care au o doza de ironie si umor, care au respectat cat de cat (chiar daca sunt parodii) ideea filmului. Eu cred ca ma incadrez in aceasta categorie si de aceea sper sa ma clasez cat mai sus in topul preferintelor publicului larg.

FILM CATALIN PALAVESCU