Tineretul Liber noiembrie 30, 2007

Centrul Cultural Francez din Timişoara vă dă întâlnire de miercuri 5 decembrie până vineri 7 decembrie la cinematografele TIMIŞ şi STUDIO pentru trei zile de festival şi de sărbătoare a cinema-ului francez şi a celei de-a şaptea arte. Filmele programate în cadrul acestui festival aduc un omagiu cinema-ului tinerelor actriţe şi realizatoare, un cinema inspirat, apreciat si dinamic. În mod mai general acest festival aduce un omagiu femeilor în cinema pentru că fără ele…

În toate domeniile, de la ficţiune la documentar trecând pe la filmele de animaţie, femeile cineast au devenit din ce în ce mai apreciate. Atât criticii de film cât şi publicul le acordă o atenţie specială şi apreciază originalitatea lor. Creaţiile lor, adesea primele, sunt premiate la festivaluri prestigioase atât în Franţa cât şi în alte ţări. De acum încolo filmele realizate de femei creează în mod incontestabil un eveniment cinematografic. Evocând toate subiectele imaginabile, angajamente politice, necazuri sociale , imagini ale femeii, ale corpului ei, sexualităţii ei, vieţii sale amoroase şi de familie, imaginea copilăriei, a adolescenţei şi, bineînţeles, reprezentări ale organizării sociale si a raporturilor între bărbaţi şi femei, realizatoarele au cucerit marele ecran prin tematici puternice în încărcături afective, câteodată tabu şi deci foarte remarcate. Fie că fascinează sau deranjează, filmele lor fac să curgă multă cerneală. Dar prin ce se disting filmele realizate de femei ?

Pentru Festivalul Filmului Francez de la Timisoara, Centrul Cultural Francez şi Cinematograful Studio se asociază pentru a vă prezenta câteva aspecte impresionante ale acestui univers suprinzător al « Cinema-ului la feminin » : actriţe şi realizatoare.

Pe lângă filmul « Nepreţuit» de Pierre Salvadori cu o Audrey Tautou (da, … chiar ea, Amélie Poulain !) la apogeul carierei sale artistice şi filmul de animaţie « Persepolis », primul film  de animaţie al tinerei realizatoare Marjane SatrapiI realizat împreună cu Vincent Paronnaud prezentate în avanpremieră la Timişoara se adaugă  creaţiile care au făcut dovada excelenţei cinema-ului feminin francez în ultimii ani, « Nathalie » de Anne Fontaine  şi „Vă găsesc fermecător” de Isabelle Mergaud cu actriţa româncă Medeea Marinescu .

Program

  5 decembrie : 19.00 Seara de deschidere

  Hors de prix/Nepreţuit (Cinema TIMIŞ)

  6 decembrie : 19.00 Persepolis (Cinema STUDIO)

  21.00 Nathalie…(Cinema STUDIO)

  7 decembrie : 19.00 Hors de prix/Nepreţuit (Cinema STUDIO)

   21.00 Je vous trouve très beau/Vă găsesc fermecător (Cinema STUDIO)

   Preţ bilete : 5 RON (în vânzare la Cinema Studio)