Hoza Nicoleta Valeria mai 9, 2014

4S-a lansat Factual.ro, prima inițiativă de fact-checking din România utilă cetățenilor activi și jurnaliștilor care își doresc să nu mai fie decepționați și confuzi în ceea ce privește politica.

Echipa de experți afiliați Factual.ro monitorizează constant declarațiile și acțiunile decidenților și publică articole prin care le verifică acuratețea, raportându-se la criterii obiective, științifice.

Inspirat din energia protestelor de stradă din ultimii ani, proiectul s-a născut pentru a promova dezbaterile publice ca la carte, bazate pe informații corecte, precise factual. Factual.ro vrea să responsabilizeze politicienii, penalizându-i atunci când fac declarații populiste și voit înșelătoare prin presiunea publică impusă de o comunitate de „căutători de fapte” – oameni sătui de can-can politic și educați în spiritul gândirii critice.

CHECKATHON-UL
Experți și profesioniști din diferite domenii se întâlnesc sâmbătă 10 mai la Impact Hub pentru un maraton de fact-checking prilejuit de lansarea oficială a proiectului. În baza unor surse obiective (legislație, statistică) explicitate într-o metodologie care va fi prezentată la fața locului, experții vor analiza timp de șase ore afirmații publice ale politicienilor pentru a descoperi în ce măsură declarațiile lor sunt adevărate. La finalul maratonului cele mai bune materiale vor fi publicate pe www.factual.ro pentru a fi disponibile publicului larg.

 

Untitled1
 

CINE SUNTEM?
Platforma e întreținută voluntar de opt tineri profesioniști (ONG-iști, corporatiști, consultanți, antreprenori) dornici să schimbe felul în care se face politică și se gândesc politicile publice în România. Ei cred că, indirect, discutând despre chestiuni concrete și „fapte (demonstrabile), nu vorbe”, fac un pas către schimbarea modului precar în care se gândesc politicile publice în România (și a modului toxic în care se face politică).

CUM POȚI CONTRIBUI?
Ești expert?
Factual oferă o platformă pentru acei specialiști care vor să combată afirmații incorecte prin raportarea lor la date concrete și gândire critică. Echipa e în căutare constantă de buni profesioniști – cei interesați de a colabora sunt rugați să contacteze echipa cât de curând.

Ești jurnalist?
Folosește site-ul nostru ca materie primă pentru materialele tale.

Ești cetățean implicat?
Citește-ne pentru a te feri de manipulări sau pentru a-ți însuși argumente factuale pentru dezbateri politice de substanță.

Ești donator?
Ajută-ne să căutăm adevărul din spatele declarațiilor politicienilor. Vrem să ne consolidăm capacitatea de a face fact-check-uri: sprijină-ne financiar acum, cât suntem încă la început.

Untitled