Maria Andrei februarie 24, 2015

Vreti sa convingeti pe cineva sa va devina partener, sa va sustina, sa va aprobe planul, sa va angajeze, sa vada lucrurile altfel, sa faca lucrurile altfel. Aveti nevoie de argumente si de o abordare buna. Cel mai probabil, aveti deja argumentele.

I le puteti intinde omului facute ghem sau puteti croseta impreuna. (Daca nu va place metafora, asteptam alternative in comentarii!)

Ideea ar fi ca e important sa va structurati discursul si e important sa ascultati. Nu e un joc de-a cine are dreptate. „A avea dreptate sau nu nu stabileste valoarea ta umana in niciun fel. Poti sa gresesti fara sa fii mai putin valoros, ba dimpotriva: poti capata nespus de mult respect din a arata ca esti deschis la ideea ca poti sa nu ai dreptate. Cele mai multe argumentari si conversatii „urate” – profesionale sau personale – devin urate pentru ca a avea dreptate devine miza in sine, in loc de avansarea discutiei si gasirea de raspunsuri corecte.” (David Moscovici, antrenor de debate si argumentare)

Raspunsurile sunt corecte relativ la context, nu in mod absolut. Deseori avem un nor de principii deasupra capului, ca in desenele animate, care ne impiedica sa fim luminati de schimbul de idei care se petrece chiar atunci si acolo, cu acei oameni din fata noastra.

Antrenamentul in argumentare are beneficiile pe care le au si antrenamentele sportive (creste muschiul/ forta/ echilibrul/ flexibilitatea/ rezistenta, mediul e safe, gasca e glumeata), mai ales cand primiti feedback de la antrenor si de la colegii de atelier. Apoi, n-aveti decat sa practicati si pe teren, oricare ar fi el, ce ati exersat „la sala”.

„In multe contexte m-a ajutat debate-ul, cel mai important fiind cel al dezvoltarii personale, permitandu-mi sa fiu un individ constient si analitic care nu isi permite sa fie ignorant. Mai concret de atat, insa, eforturile de fundraising depuse de-a lungul anilor pentru a-mi finanta cariera de debate mi-au adus sponsorizari de mii de euro, cel mai des trebuind sa argumentez in fata unor decision-makeri importanti de ce noi (debaterii) ar trebui sa fim sponsorizati in loc de o echipa de fotbal cu vizibilitate sau un spital de copii.” (acelasi David, in acelasi interviu)

Atelierul de argumentare are loc intre 4 martie si 1 aprilie 2015, are 5 sedinte de 3h 30, cu pauza, una pe saptamana, si costa 500 lei. Intalnirile sunt in fiecare miercuri de la 18:30, in ceainaria La Un Ceai. Va mai puteti inscrie pana miercuri, 25 februarie, completand un scurt chestionar. Detalii in pagina atelierului pe site.

Simina Diaconu, Revista de Povestiri