bogdan.daradan februarie 7, 2012

Cristian Strat si Mircea Pasoi, doi romani care au lasat fara cuvinte inginerii  din Silicon Valley. Doriti de Google si Microsoft, ofertati cu sume de pana la 90.000 de euro, cei doi romani au mers inainte pe drumul lor si au realizat o aplicatie de social media care a fascinat board-ul de la Twitter. In prezent, cei doi pusti minune sunt parteneri intr-un business care se dezvolta pe zi ce trece…Povestea lor de succes in randurile ce urmeaza…

REPORTER:  Inainte de a povesti succesul vostru, povestiti putin despre voi…

Mircea Pașoi: Antreprenor, informatician și “hacker” pasionat de startup-uri, programare și algoritmi. Sunt co-fondator Summify, balaur.ro și infoarena.ro. Am făcut internship-uri la Google, Microsoft și am lucrat la startup-ul românesc UberVU. Sunt absolvent al Facultăţii de Matematică şi Informatică și am câștigat o medalie de aur și trei de medalii de argint la olimpiadele și concursurile internaționale de informatică.

Cristian Strat: Antreprenor și informatician. Sunt co-fondator Summify, balaur.ro (motor de căutare de joburi) și infoarena.ro (o comunitate online de tineri informaticieni). Sunt absolvent al Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității București și am avut şansa să câștig numeroase competiții de programare. Am făcut două internship-uri la Google în California și Elveția.

REPORTER: Recent, Twitter a ales sa achizitioneze business-ul  vostru. Cum functioneaza aplicatia de social media pe care ati scos-o pe piata?

Cristian: Summify este un rezumat zilnic al celor mai interesante știri discutate de prietenii tăi pe rețelele tale sociale. Îți conectezi contul de Twitter, Facebook, Google Reader și în fiecare zi primești un email cu cele mai relevante 5-10 știri.

REPORTER: Ce inseamna Summify ca brand si cum definiti USP (Unique selling proposition)?

 Mircea: Summify este un produs pentru oameni ocupați, care nu au timp să urmărească non stop ce se discută online. Te ajută să fii la curent cu ce se întâmplă fără să depui efort. Îți economisim timp, nu încercăm să-ți distragem atenția.

REPORTER: De la balaurul.ro la ,,Silicon Valley”.com. Cum si cand v-ati acomodat?

Cristian&Mircea: Am fost în Silicon Valley și înainte să ne apucăm de startup-uri, ca interns (stagiari) la Google. A fost o experiență formatoare pentru că ne-a învățat cum se lucrează la vârf în tehnologie.  La balaur.ro, motorul de căutare de job-uri pentru piața românească, am început în 2009. Atunci am intrat în contact cu lumea antreprenorială și am cunoscut oameni cu experiență în online-ul românesc. E o diferență enormă să treci de la un job la a face startup-ul tău. Până nu încerci să construiești ceva, până nu încerci să vinzi ceva, până nu încerci să convingi pe cineva să lucreze cu tine, sau să folosească produsul tău, nu știi cum e să faci un startup.  După aproape un an de balaur ne-am hotărât să aplicăm la un incubator de startup-uri numit Bootup Labs din Vancouver Canada și în 2010 ne-am mutat acolo. Ne așteptam ca industria IT de acolo să fie la cu totul alt nivel decât .ro însă realitatea ne-a depășit cu mult așteptările. Am descoperit cât de important este mediul în care lucrezi. Un antreprenor mediocru în Silicon Valley are șanse mult mai mari să reușească decât un antreprenor foarte competent în România, sau în general în Europa.

REPORTER:  Si acum una dintre intrebarile de 90.000 de puncte. De ce ati refuzat ofertele de 90.000 de euro de la Google si Microsoft?

Cristian&MirceaSincer, nu a fost o decizie așa de grea. Dacă primești ofertele astea odată, o să le primești și mai târziu. Cel mai important motiv însă era că ne doream de mult să facem un startup și am simțit că e momentul potrivit.

 REPORTER: V-ati gandit sa sprijiniti si voi tineri din Romania care au idei de business pe zona de it?

Cristian&MirceaDesigur. Aici românii sunt foarte bine văzuți – în special datorită numărului mare de ingineri români foarte talentați – și încercăm constant să facem legătura între oamenii pe care-i cunoaștem aici și românii care se gândesc să facă startups. De exemplu, GrowLab (Probabil cel mai important incubator de startups din Canada, care au finanțat și startup-ul românesc Sunnytrail.) au găzduit un eveniment în București în Ianuarie și am încercat să-i conectăm cu cât mai mulți români.

REPORTER: Ce planuri aveti pentru urmatorii doi ani?

Cristian&Mircea: Acum ne mutăm la Twitter în San Francisco și suntem foarte entuziasmați de ceea ce urmează. Nu putem intra în detalii însă vom aplica toate cunoștințele dobândite la Summify și tehnologia dezvoltată de noi ca să facem Twitter mai captivant și mai util pentru toată lumea.