bogdan.daradan ianuarie 10, 2013

Codruţ Croitoru este un virtuos în materie de muzică. A studiat pianul timp de 12 ani în cadrul Liceului de Artă din Piteşti, oraşul său natal,  iar în paralel a studiat canto şi chitara. A urmat apoi Conservatorul din Bucureşti (numit acum Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti), unde a studiat compoziţia cu regretatul compozitor Anton Şuteu. Codruţ a iubit muzica şi scena de mic, iar prima sa trupa a fost trupa The Crown, cu care a activat in calitate de solist vocal, compozitor si chitarist timp de 8 ani de zile. Cu The Crown a sustinut concerte in toata tara, a castigat o multime de festivaluri, a aparut si in cele mai importante emisiuni dedicate muzicii rock in acea vreme, a realizat si un album, a cantat in deschiderea unor concerte precum Iris sau Cargo, iar lista de reusite nu se opreste aici. Dupa ce proiectul The Crown s-a incheiat,  Codrut a fost invitat in anul 2011 de catre Adrian Ordean sa fie solistul vocal al trupei Ordean. A cantat impreuna cu Ordean un an si jumatate,  a inregistrat si un album, insa in cele din urma proiectul respectiv a fost desfiintat. Dar poestea merge mai departe…

394793_354871657944987_1266845692_nBOGDAN DARADAN: Am aflat ca pregatesti un nou proiect muzical , despre ce este vorba?

Codrut Croitoru: Da. Asa este. Si sunt foarte mandru de acest nou proiect muzical. Trupa se numeste PREMIER si am infiintat-o in toamna lui 2012 . Pot sa spun ca eu am intrat cu aceasta ocazie intr-un adevarat tur de forta pentru ca din septembrie si pana acum mi-am petrecut aproape tot timpul in studioul meu de inregistrari, zi si noapte lucrand si compunand  20 de piese noi ce reprezinta materialul cu care trupa Premier se va prezenta in fata publicului. Trupa este alcatuita numai din oameni care si-au dedicat viata muzicii. Fiecare dintre noi are deja experienta in spate. Componenta trupei este urmatoarea :

Codrut Croitorusolist vocal, compozitor (ex-The Crown, ex-trupa Ordean)- absolvent al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, specializarea Muzica si Cultura Pop. Despre experienta mea am vorbit mai sus, voi continua prin a va spune cateva cuvinte despre colegii mei din trupa Premier

-Postul de tobosar este ocupat de cunoscutul Andrei Barbulescu, cu care am cantat si in trupa Ordean, si care a activat de-a lungul carierei in trupe consacrate precum Taxi , Timpuri Noi, Sarmalele reci sau Antract.

-La una din chitari se afla Florin Laghia (fratele regretatului chitarist de la Compact, Emil Laghia), care a cantat printre altii cu Rafael, Accent(trupa rock tulceana) si Foisorul de Folk,

734078_354871514611668_335347557_n-De asemenea tot pe postul de chitarist se afla si Alex Cismaru, care impreuna cu basistul Cristian Mihai sunt studenti in anul I la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, si au cantat impreuna pana anul trecut in formatia tulceana „Foisorul de Folk”.

-La clape ni s-a alaturat Mihai Grigore, fost coleg de-al meu la Liceul De Arta din Pitesti. Mihai a  studiat pianul timp de 12 ani.

BOGDAN DARADAN: Care e publicul pe care cauti sa il atragi de partea ta?

Codruţ Croitoru: Nu stiu daca putem vorbi neaparat despre un public tinta. Cred ca trupa Premier poate sa aiba fani din toate categoriile de varsta. Noi cantam trairi daca ma pot exprima asa. Noi cantam sentimente, emotii. Fiecare piesa este o poveste in sine, atat din punct de vedere muzical cat si din punct de vedere al versurilor. Aceste cantece sunt pline de viata pentru ca sunt traite. Pe aceasta cale tin sa o mentionez si pe colaboratoarea mea , textiera Loredana Harabagiu, care a scris o foarte mare parte din versurile pieselor mele si mi-a fost alaturi in acest maraton de creatie pe care l-am avut amandoi practic incepand cu luna septembrie.

406079_354871551278331_216148625_nBOGDAN DARADAN : Cum comentezi muzica romaneasca din prezent ?

Codruţ Croitoru: Nu pot sa spun decat ca sper cu tarie ca usor-usor industria muzicala romaneasca sa dea sanse de promovare si altor genuri decat celor asa-zis comerciale. SI spun „asa-zis” pentru ca ,desi „comercialul” a capatat conotatie negativa in perceptia publica, totusi termenul „comercial” ar trebui sa insemne, dupa cum stiu eu, „ceva care se vinde”, ori muzica asa-zis „comerciala” difuzata pe posturile radio romanesti de fapt este total „necomerciala”dupa parerea mea, pentru ca nu am vazut niciodata lumea dand navala in magazine ca sa cumpere ceea ce difuzeaza ei in detrimentul muzicii de calitate. Pe cand, daca Compact, Holograf, Iris sau Phoenix lanseaza ceva, ei bine acel ceva se cumpara, de unde tragem concluzia ca tot lucrurile de valoare se cer in mod real si sunt practic comerciale in sensul corect al cuvantului. Cred ca asta ar trebui sa deschida ochii unora, si totodata portile celor ce fac si ei muzica de calitate dar nu au ocazia sa si-o faca cunoscuta.

BOGDAN DARADAN: Ce crezi tu ca inseamna sa fii artist in materie de muzica?

309585_354871467945006_1062498330_nCodrut Croitoru: Eu cred ca trebuie sa faci ceea ce simti , sa nu fii fals in abordare, sa fii natural este cel mai important, pentru ca publicul te simte, si daca nu esti natural, daca nu simti ceea ce compui si canti, nu vei fi niciodata iubit pentru ca nu vei trece in sufletul oamenilor.

BOGDAN DARADAN: Un mesaj pentru tinerii care inca mai asculta muzica rock a anilor 90

Codrut Croitoru: Muzica rock este nemuritoare. Si nu numai muzica rock, toata muzica buna, toata muzica valoroasa. Anii 70-80-90 au fost intr-adevar istorici din punct de vedere muzical, tocmai pentru ca promotorii de atunci aveau ca principal criteriu de selectie valoarea . Rezultatul? Iata ca si tinerii din ziua de azi asculta acea muzica, si credeti-ma sunt foarte multi acesti tineri. Uitati-va 580712_354871687944984_560594443_nla concertele de acum din Romania cu trupele straine, ce si-au cunoscut celebritatea in acei ani, si veti vedea ca cea mai mare parte a publicului este alcatuita din tineri. Semn ca se cere in continuare muzica de calitate. Acesti tineri sunt platitori de bilete la acele concerte de unde rezulta ca sunt si dispusi sa cumpere cd-uri cu trupe noi romanesti de rock de acest gen, insa nu au cum sa o faca daca nu li se aduce la cunostinta faptul ca exista astfel de trupe (si aici este vina celor ce promoveaza, sau mai bine zis nu prea promoveaza muzica rock). Ii invit din nou pe aceasta cale sa asculte trupa Premier, cu siguranta o sa le placa, suntem un produs rock fresh pentru piata muzicala romaneasca, si ce este mai important, avem o muzica sincera.