Hoza Nicoleta Valeria iunie 24, 2014

hrpJoi, 26 iunie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cișmigiu va găzdui ultima ediție din acest sezon a dialogurilor Înapoi la argument.

Invitata lui Horia-Roman Patapievici este Adriana Babeți, critic literar și unul dintre cei mai importanți eseiști romani contemporani, a cărei carte Amazoanele. O poveste a primit recent premiul Uniunii Scriitorilor din România, la secțiunea ‘Cartea de eseu, critică și istorie literară’.

Discuția are titlul: ‘Imaginația, ținutul de peste curând. Despre Amazoane cu Adriana Babeți’.

Volumul Adrianei Babeți a fost distins la începutul acestui an cu premiul ‘Cartea anului 2013’, acordat de revista România literară. A mai obținut premiul revistei Observator cultural, ediția 2014, secțiunea ‘Critică literară/ Istorie literară/ Teorie literară’ și premiul ‘Cea mai bună carte a anului’, secțiunea ‘Nonficțiune’, acordat în cadrul Galei Industriei de Carte din România, ediția 2014.

Cu o bibliografie impresionantă, Amazoanele. O poveste reprezintă o incursiune exhaustivă în lumea femeilor războinice, o călătorie virtuală ce pornește din Antichitate și ajunge până în secolul XXI. Printre ‘protagonistele’ acestei povești fascinante se afla Clorinda, Pentesileea, Brunhilda, Jeanne d’Arc, dar și Diane Vernon, Hauteclaire, Ada Razu, domnișoara de Maupin sau Nikita, Beatrix Kiddo și Lisbeth Salander.

Adriana Babeți, despre cum s-a născut Amazoanele. O poveste: ‘Am pornit, pas cu pas, pe urmele amazoanelor, ca să le împresor și cuceresc ca pe-o cetate. Întâi, am atacat ! Reduta cea mai expusă a întregii povești: însuși numele lor. Apoi, a trebuit să aflu ce scriu poeții, dar și istoricii din vechime, greci și romani, despre neamul amazoanelor. Iar în finalul atacului, cu hărțile în față, am vrut să intru în Amazonlandia: în zecile de tărâmuri, unele aflate la granița dintre mit și realitate, unde anticii credeau că ar fi trăit și luptat aceste femei. Ca să cuceresc în fine măreața cetate a amazoanelor și, deopotrivă, cititorul, am convocat cele mai de efect trupe, cu arme și paveze strălucitoare, gata oricând să-ți ia ochii și să te învăluie. Am pregătit două unități de asalt. Prima avea menirea să dea un iureș prin amazonstyle, căci capturile promiteau mult: cum arata trupul războinicelor, cum era el pregătit pentru înfruntări, ce mâncau, cum se înarmau și călăreau amazoanele, care era linia modei pe-un câmp de bătaie, dar și cum se travesteau aceste femei belicoase. Cât despre a doua unitate, ce trebuia să lupte sub stindardul lui Eros, t ! Inta ei putea fi lesne ghicita. Acolo s-ar fi văzut ce pătimașe istorii de-amor stârnesc războinicele…’