Hoza Nicoleta Valeria martie 31, 2014

DSC_0292Una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm de-a lungul vieții este lucrul în echipă.

Indiferent că este vorba despre liceu, facultate, voluntariat sau loc de muncă, nu poți evita să lucrezi alături de ceilalți din jurul tău. Și ca orice aspect ce nu poate fi evitat, poate crea și foarte mari surprize – fie ele plăcute sau neplăcute.

În orice echipă vei lucra, vei întâlni tipologii diferite de persoane – zgomotosul, plictisitul, vorbărețul, certărețul și așa mai departe. Mereu vei ajunge să te întrebi cum vei face să îi accepți pe toți și să duci la capăt treaba, într-un mod cât mai bun.

Ei bine, povestea mea a fost altfel. Pentru că am descoperit că o echipă poate fi cel mai frumos moment al vieții tale. Cum? Răspunsul este simplu! Când găsești oameni îndrăzneți, care vor mai mult, care luptă pentru ideile lor și care caută tot ceea ce cauți și tu.

În voluntariat e foarte ușor să găsești acești oameni deoarece și ei au ales ca și tine să muncească fără a se gândi la răsplata materială. La început toți cei din jur sunt timizi, toți caută să se apropie de persoanele care le seamănă (la prima vedere) și care par să îi accepte cel mai ușor. Oamenii vechi ai asociației sunt cei veseli, care te împing să le încerci pe toate (iar tu te gândești – cum a ajuns să aibă atâta încredere în atâția necunoscuți?).

Și atunci apare elementul central – perioada de teambuilding! Perioada în care pleci din oraș pentru trei zile și descoperi că toți acei oameni tăcuți și speriați sunt minunați! Perioada în care te joci, înveți și îți formezi o nouă familie..sau și mai bine îți mărești actuala familie.

Pentru mine primul teambuilding adevărat a avut loc cu trei ani în urmă! Astăzi, după alte 4-5 experiențe de acest gen pot spune că am înțeles cât de mult te schimbă. Am avut lângă mine oameni diferiți – oameni care credeau în lucruri diferite, poate – dar, am înțeles că tocmai aceste aspecte ne uneau! Pentru că doar dacă ești diferit poți face lucruri faine!

Teambuilding-ul este primul examen prin care treci în voluntariat! Alături de alți 50-100 oameni pleci într-un alt oraș – dormi cu ei, te distrezi, ai parte de activități diverse de unificare a echipei și de cunoaștere, de momente de învățare și de foarte, foarte mult lucru în echipă! Trei zile mai târziu realizezi că ești liber să vorbești aproape cu oricare dintre ei despre tine, despre pasiunile tale și despre problemele tale. Brusc, foarte brusc, lucrul în echipă devine ușor! Și te întrebi de ce credeai că nu vei putea face față, de ce nu aveai răbdare să lucrezi cu fiecare tipologie de persoană!

Încă nu ai încercat această experiență? Nu lăsa facultatea să treacă fără să o faci! Niciun proiect în echipă realizat la facultate nu va avea acest efect – vei lucra, vă veți certa și veți trece mai departe cu gândul că trebuia să fiți toți acolo.

Spre marea mea bucurie teambuilding-ul a devenit pilonul de bază și pentru companii. Chiar dacă activitățile sunt la un alt nivel își mențin același unic scop – formarea unei echipe unite. Echipa! Ce cuvânt scurt! Ce importanță majoră!

Andrei VASILE
Președinte Asociația Studenților în Contabilitate și Informatică de Gestiune – ASCIG