Hoza Nicoleta Valeria aprilie 10, 2014

Andreea IosefAutor: Andreea Iosef

Studenţia.. se spune că este perioada de tranziţie a unui fost adolescent către un viitor adult. Majoritatea absolvenţilor ultimei trepte de liceu sunt mai mult decât nerăbdători să ajungă cât mai repede la tot ceea ce înseamnă, în concepţia generală, studenţie : cămin, colegi de cameră, prezenţa nu tocmai obligatorie la cursuri, aşa-zisa viaţă de noapte, pe scurt, mult căutata independenţă, lipsa grijii de a da explicaţii cuiva în legătură cu tot ce faci cu timpul tău.

Acum, se ştie şi că timpul ăsta are o personalitate puternică, îl ai dar nu conştientizezi acest lucru decât atunci când e prea târziu, a plecat şi a venit altul, care şi el va pleca şi tot aşa…aşa că e recomandat să încercăm să ni-l împărţim strategic pentru a ne putea bucura de toate avantajele unui student, nu doar de cele legate de mult doritul libertinaj.

Sugestii pentru cum să îţi petreci timpul “mai cu cap” sunt destule în funcţie de interesele şi gusturile fiecăruia, însă, sunt anumite lucruri pe care e bine, pentru un student, mai ales pentru un student aflat la început de drum, să le facă măcar o dată în anii lui de studenţie.

În urma unui… hai să zicem a unui sondaj , realizat prin viu grai cu diverşi studenţi de la diverse facultăţi şi specializări, am selectat un “TOP 10 lucruri care TREBUIE făcute în timpul studenţiei” şi a se înţelege că acel trebuie imperativ rezultă în urma unor regrete/mulţumiri “câştigate” de unii studenti în urma unor acţiuni.

1. Greşeşte cât mai mult!
E important să învăţăm din propriile greşeli deoarece, deşi se spune că oamenii inteligenţi învaţă din greşelile altora, ştii sigur că nu îţi mai doreşti ceva absolut deloc sau că din contră ai descoperit un adevăr în legătură cu tine sau cu cei din jurul tău doar în urma usturimii unei greşeli de-ale tale.

2. Du-te cât mai des la teatru
Nu ai idee cât de mare este impactul atunci când actorul coboară de pe scenă să fie cu privirea la nivelul spectatorilor, te priveşte în ochi şi îţi spune, prin intermediul personajului pe care îl joacă , replici precum: “ Viaţa e un dar dat cu împrumut…La 20 de ani orice prost se poate bucura de viaţă, dar la 100 îţi trebuie inteligenţă.”

3. Să faci parte dintr-un ONG studenţesc.
Este improtant pentru noi să ne integrăm într-un grup de oameni “pe sufletul nostru”, să simţim din nou acel sentiment de apartenenţă la ceva după acel sentiment de înstrăinare pe care îl avem la începutul vieţii de student, când eşti nou venit într-un oraş despre care ştii multe dar de fapt nu ştii nimic.

4. Fă voluntariat!
Voluntariatul a devenit acea cheie care, ca student şi ca viitor angajat, îţi deschide uşa către autocunoaştere , către comunicarea inter şi intrapersonală, către a învăţa practic ceva ce înveţi doar teoretic în facultate, către a DESCOPERI.

5. Să faci măcar un stagiu de internship!
Acest subiect al internship-urilor este destul de discutat în rândul studenţilor, în condiţiile în care majoritatea lor sunt neplătite, deci este considerat un fel de sclavie ascunsă sub o denumire pompoasă, snoabă. Cu toate acestea, sunt şi studenţi care în urma unei astfel de experienţe au fost angajaţi mai departe sau au ieşit din ea cu o impresie bună, cu o stare de mulţumire faţă de alegerea făcută. În orice direcţie ai privi, că nimereşti să faci un stagiu ca intern la o firma “albă” sau una “neagră” tu tot ai de învăţat ceva.

6. Să participi la cât mai multe evenimente culturale.
Pentru a ajunge să ştii exact ce vrei, să faci selecţia între ce este necesar şi ce este facultativ unei “la vie en roze” de student e bine să te înscrii şi să şi participi la mai multe evenimente de la care poţi afla cât mai multe informaţii şi la care poţi cunoaşte oameni relevanţi drumului profesional pe care doreşti a-l urma.

7. Fii tu însuţi/însăţi.
Ştiu că eşti într-un cadru nou, că atât contextul existenţei tale cât şi rama acesteia s-a schimbat, s-a lărgit, s-a intensificat. Cu toate acestea nu te feri de la a-ţi afişa adevărata personalitate şi adevăratele gânduri deorarece aşa vei fi mulţumit de mediul în care te desfăşori, de oamenii cu care te incojuri. Nu e cazul să te temi că vei avea mai puţini prieteni dacă vei fi tu însuţi, vei avea tot atâţia numai că vei şi ştii care sunt aceia.

8. Fă măcar odată lucruri pe care în mod normal nu le-ai face.
Spontaneitatea este un element fără de care ne-am plictisi groaznic. Îmbinată cu îndrăzneala şi cu un curaj de tânăr proaspăt “emancipat” uneori poate da amintiri de neuitat, experienţe inedite şi prieteni cu garanţie pe viaţă. Evident, nu e cazul să mai specific şi că nu trebuie să uităm unde ne e dorsala şi unde ne este capul, că altfel astfel de acţiuni spontane vor deveni “a once în a lifetime joy”.

9. Participă măcar odată la cursurile altei facultăţi decât facultatea ta.
Nu se ştie niciodată ce constatări poţi avea după acele cursuri. Vei putea compara astfel profesorii, modurile de abordare, de prezentare a materiei, materia în sine.

10. Nu uita să mai frecventezi din când în când şi facultatea.
Ştiu că poţi devia uşor, cu graţia unui elefant, de la traiectoria ta, de la ţinta iniţială cu care ai venit la facultate. În ciuda multor comentarii cu privire la inutilitatea şi la gradul ridicat de plictiseală al anumitor materii şi/sau profesori, facultatea are şi ea rolul ei oricât de minimalist, şi este recomandat să nu uităm acest lucru.