Hoza Nicoleta Valeria noiembrie 19, 2014

10449916_728751877163717_3276387720625836031_nAutor: Alexandru Streinu

Esti student, masterand, sau ai terminat ciclul universitar de invatamant? Atunci sunt sigur ca esti in cautarea unui job!

Chiar daca invatamantul preuniversitar ne ofera putine informatii in ceea ce priveste ramura universitara, cu totii ne-am intrebat ce facultate sa alegem dupa liceu si puneam in balanta oportunitatiile de viitor pe care le ofera facultatea iar in celalalt taler castigul profesional si financiar pe care il putem capata la un posibil job, atunci cand intram pe piata muncii.

Personal consider ca o facultate iti ofera cadrul necesar de formare, insa nu raspunde neaparat nevoilor pietei . La ora actuala, dominati de globalizare, de internationalizare, de ridicarea la anumite standarde europene si din dorinta de a evolua, marii angajatori si-au adaptat serviciile ca sa indeplineasca toate aceste criterii caci pana la urma intreg mapamondul este intr-o permanenta competitie, care sper sa fie una constructiva si benefica.

Daca analizam putin piata muncii observam ca sunt putine job-uri care iti pot oferi un salariu peste medie. Momentan traim intr-o societate in care marii angajatori externalizeaza servicii in anumite tari, pentru ca mana de munca este mai ieftina, iar cele mai promovate job-uri se regasesc in aria resurselor umane, in PR, in domeniul marketing,in domeniul IT si nu in ultimul rand al limbilor straine. Dupa cum stim, engleza este deja o lingua franca, este deja un must iar pe langa aceasta limba straina, angajatorul prefera si cunoasterea alteia. Pe langa aceste aspecte, daca aruncam o scurta privire pe un job description, angajatorii prefera candidadati care stiu sa lucreze in echipa, care sunt sociabili, care sunt entuziasti si nu in ultimul rand care doresc o stabilitate profesionala.

Ca un absolvent de studii superioare, am facut un mic research pe internet, pentru ca imi doream un job unde sa pot evolua, unde vocea sa imi fie ascultata si unde puteam practica si ceea ce am invatat in facultate. Care a fost rezultatul ? Am gasit acel job, iar acum lucrez intr-un mediu tanar care se afla intr-o permanenta dezvoltare, insa mi-am dat seama ca ceea ce am facut in facultate nu se aplica deloc in mediul profesional. Ceea ce au nevoie studentii in timpul anilor de studii este o practica profesionala obligatorie, au nevoie sa cunoasca ca numai prin practica isi pot dezvolta anumite abilitati si ca facultatea este doar o treapta spre evolutia continua.

De aceea dragi studenti va recomand sa imbratisati cu drag voluntariatul, sa cautati un loc unde puteti face un internship de scurta durata si sa nu renuntati niciodata sa visati si sa fiti “avari” dupa informatii. Mereu am fost intrebat daca exista o reteta de succes, si mereu am raspuns acelasi lucru “nu uita sa visezi si sa iti doresti cu adevarat acel lucru, daca tu esti sigur pe ceea ce faci iar pe langa acest aspect detii si o cultura vasta, nimeni nu iti poate fura ce este al tau”

Dar ca sa trecem la subiect am facut un TOP 5 cele mai benefice job-uri din punct de vedere financiar si profesional :
1. Trainer in cadrul proiectelor finantate de UE sau in cadrul proiectelor POSDRU – daca iti place sa predai si sa lucrezi cu diferite grupuri de persoane poti castiga lunar in jur de 2000 de europoti castiga in jur de 1200 euro lunar

2. Manager de proiect – daca iti place sa coordonezi o echipa si sa administrezi un proiect

3. Designer IT – daca iti place grafica si arta vizuala poti castiga lunar in jur de 1000 euro

4. Lucrator in multinationala – daca iti place sa lucrezi in mai multe arii si sa experimentezi

5. Antreprenor – daca te gandesti sa iti deschizi propria afacere, mai ales daca vrei sa mai multe proiecte – poti castiga in jur de 700 de euro lunar accesezi si fonduri europene poti fi propriul tau angajat si sef iar castigul il stabilesti tu