OnlineStudent.ro septembrie 15, 2010

Odata cu lansarea Topului International al Universitatilor 2010, o serie de schimbari au fost inregistrate in clasamentul universitatilor la nivel international.

Universitatea Cambridge a surclasat Harvard in pozitia de lider in clasament. Dupa cativa ani in care a ocupat pozitiile a 2-a sau a 3-a, in 2010 Cambridge a fost votata universitatea cu cea mai mare calitate in activiatea de cercetare, fiind selectata de peste 15 000 de academicieni din intreaga lume. Desi Harvard a fost aleasa de majoritatea angajatorilor chestionati la nivel global, Cambridge a iesit fruntasa in clasamentul general.

Asa cum ne-am obisnuit, SUA au cel mai mare numar de universitati in Top 100, numarul acestora ridicandu-se la 53. Harvard, surpriza anului, a pierdut locul fruntas. In schimb MIT ( Masachussets Institute of Technology) a urcat pe locul 5, iar Yale University si-a pastrat pozitia a 3-a.

In Europa, guvernele au incurajat profesorii universitari sa fie activi in relatia cu colegii lor la nivel international, si in participarea la astfel de clasamente. Eforturile sunt evidente, universitatile europene numarandu-se printre fruntase. ENS Paris este pe pozitia 33, École Polytechnique pe 36, in timp ce Universität Heidelberg din Germania se claseaza pe pozitia 51. Nici tarile nordice nu s-au lasat mai prejos, Universitatea din Copenhaga ramanand prima din nordul Europei, pe pozitia 45 la nivel mondial, in timp numarul universitatilor nordice in topul mondial s-a ridicat la 6, printre acestea numarandu-se Universitatea Uppsala, Universitatea Lund, Universitatea din Helsinki, Universitatea din Oslo.

Un numar considerabil de institutii de invatamant din Europa si Asia Centrala se claseaza intre primele 500 de universitati la nivel mondial. Printre noile clasate se numara Eurasian National University din Kazakhstan, Universitatea din Szeged din Ungaria. Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova a intrat in Top 100, pe locul 93. Cehia inregistreaza 2 universitati in Top 500 – Charles University si Universitatea Tehnica din Praga. In ciuda crizei financiare, Grecia se mentine, cu nu mai mult de 5 institutii in primele 500 la nivel mondial – Universitatea din Atena, Universitatea din Creta, Aristotle University din Thessaloniki, Universitatea Tehnica din Atena, Universitatea din Patras.

In acest an numarul de universitati din Romania care au aplicat pentru Topul International al Universitatilor a crescut la 12, ceea ce evidentiaza interesul tot mai pronuntat al institutiilor de invatamant romane de a se afirma pe scena educationala mondiala. Dintre universitatile aplicante (printre acestea numarandu-se: Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea din Constanta, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Universitatea din Suceava, Universitatea din Oradea ), doar 2 s-au calificat pentru Topul International al Universitatilor, aceleasi din anii trecuti. Universitatea din Bucuresti se numara printre primele 550 de universitati la nivel mondial, in timp ce Universitatea Babes-Bolyai este in primele 600, avand aceleasi pozitii ca anul trecut.
Bulgaria nu inregistreaza nici anul acesta universitati in Top 500.
© Quacquarelli Symonds Ltd 2010. www.topuniversities.com. All rights reserved

Realizatorii topului declara ca desi universitatile din Romania, Ucraina, Cehia sau alte tari din Europa centrala si de Est nu si-au imbunatatit pozitiile in top trebuie sa tinem cont ca este necesar ca universitatile participante sa isi imbunatateasca in mod constant performantele la nivel de interactiune mondiala cu studentii si profesorii universitari, in interactiunea cu companiile angajatoare dar si performantele in ceea ce priveste numarul lucrarilor de specialitate inregistrate in publicatii internationale.

Topul International al Universitatilor si metodologia de realizare a clasamentului sunt disponibile pe www.topuniversities.com.