OnlineStudent.ro septembrie 21, 2010

Pe masura ce bugetele s-au redus, numerosi angajati au descoperit ca bugetele de dezvoltare profesionala ale companiilor in care lucreaza au fost blocate. In sectorul scolilor de business, aceasta a dus la o scadere a numarului de studenti inscrisi la programe de MBA, din moment ce candidatii nu mai sunt sustinuti de finantari din partea companiilor angajatoare. Rachel Killian Manager Recrutare si Marketing la Warwick Business School in Marea Britanie a observat scaderea dramatica a numarului de candidati MBA care primeau sprijin financiar din partea companiilor. „Cu toate acestea, numarul total de candidati a ramas aproximativ acelasi, semn ca aplicantii care se pot auto-finanta cauta in continuare sa se dezvolte profesional printr-un program MBA.” Declara Killian.

Aceste probleme, deschid totusi noi portite pentru finantare. La Fordham University, in SUA, Francis Petit, ProDecan si Director al Programelor de Executive MBA, sfatuieste candidatii sa se intereseze legat de politica companiilor din care provin si sa vada daca managerii sunt dispusi sa ignore acea politica de criza. “In plus fata de optiunile de imprumuturi, sau de planul de achitare a taxelor de studiu, candidatii EMBA sunt sfatuiti sa discute cu departamentul financiar din cadrul companiilor, deoarece numerosi studenti au primit inapoi aproximativ o treime din taxele de scolarizare, din reducerea impozitelor.”
Intr-adevar, intr-o perioada economica dificila, numarul de aplicanti EMBA a scazut, insa efectul crizei nu a fost in totalitate negativ. “Nivelul de pregatire a candidatilor este remarcabil si se pare ca cei mai motivati sunt dispusi sa gaseasca orice solutii disponibile pentru a-si duce la bun sfarsit proiectele legate de un program EMBA,” declara Hannelore Forssbohm, Program Manager in cadrul Kellogg-WHU Executive MBA. Alte programe precum ESCP Europe au oferit solutii speciale de finantare adresate in speta companiilor mici si mijlocii.
In anii trecuti un program de Executive MBA urmarea cersterea talentului si pregatirii in cadrul marilor companii. In prezent, companiile mici si mijlocii sunt din ce in ce mai preocupate de pregatirea unor buni lideri, criza financiara crescand nevoia de a avea bune abilitati de management si o gandire inovativa, orientata pe gasirea de solutii. In cadrul admiterii la ESCP Europe pentru anii 2010 si 2011, cinci manageri de top din companii mici si mijlocii au primit bursa de „ Initiativa CSR pentru intreprinderile mici si mijlocii” care acopera doua treimi din taxele de scolarizare. A fost necesar ca managerii sa prezinte un plan strategic de dezvoltare in contextul economiei mondiale, pentru a fi finantati.
Ceea ce pare oarecum ironic este faptul ca situatia economica a determinat oarecum candidatii sa devina mai adaptabili, sa se reinventeze si sa gaseasca solutii, ceea ce ii transforma in angajati mai bine pregatiti decat ar fi fost intr-o perioada de stabilitate economica, intr-o piata stabila, in care aveau un loc de munca sigur in momentul absolvirii.

Candidatii din Europa Centrala si de Est interesati sa urmeze un program MBA beneficiaza de numeroase burse din partea scolilor de business. IE ( Instituto de Empresa) Spania ofera urmatoarele burse:
IE – QS Scholarships for Women, IE Fund Diversity Scholarship, Supporting Women Leaders Scholarships, Women in Business & Finance Scholarships, All Family Support Grants and the Growth Scholarships for Eastern European Nationals.

IE va fi prezenta la Bucuresti in cadrul QS World MBA Tour, pe data de 28 octombrie 2010. Tinerii profesionisti interesati pot discuta direct cu reprezentantii scolii si pot afla mai multe despre programele de finantare.

Mai multe informatii gasiti aici: www.topmba.com.