catalina octombrie 8, 2018

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, consideră că nu există educaţie de calitate fără cadre didactice formate şi calificate, precizând că de sănătatea sistemului educaţional dintr-o ţară depinde în mod direct starea întregii societăţi.

„Nu există educaţie de calitate fără cadre didactice formate şi calificate. (…) Deficitul de cadre didactice calificate în învăţământul preuniversitar este de aproape 30.000 de persoane. Este evident că reducerea deficitului de personal didactic calificat necesită un angajament mult mai puternic, nu doar pentru a recruta şi a forma noi cadre didactice, dar şi pentru a asigura alocare de resurse suficiente pentru menţinerea acestora la catedră. În ciuda declaraţiilor politice care recunosc importanţa cadrelor didactice pentru succesul generaţiilor viitoare, în multe cazuri profesia nu este valorizată. Este şi cazul României, care întâmpină destul de multe dificultăţi în recrutarea cadrelor didactice şi în menţinerea lor la catedră”, a afirmat Nistor, cu prilejul unei dezbateri organizate de FSE „Spiru Haret” la Colegiul „Sf. Sava”.

El a spus că există „diferite sondaje” care arată că mai mult de o treime dintre cadrele didactice cu vârsta sub 35 de ani văd profesia didactică doar ca pe o opţiune pe termen scurt şi mediu.

„De sănătatea sistemului educaţional dintr-o ţară depinde în mod direct starea întregii societăţi. Dacă nu înţelegem acest lucru esenţial ne condamnăm la subdezvoltare atât pe noi, cât şi generaţiile pe care le educăm şi pe cele care vor veni după noi”, a menţionat Nistor.

Acesta a făcut apel la „raţiunea” tuturor factorilor de decizie din România să „stopeze derapajele” din sistemul educaţional românesc, să aloce resursele necesare unui sistem de învăţământ modern şi eficient, să stabilească strategii realiste şi coerente de funcţionare şi dezvoltare a şcolii româneşti, dar şi să restabilească prestigiul social al profesiei de dascăl.

Prezentă la dezbatere, consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Ligia Deca a arătat că sindicatele au susţinut măsuri dintre cele mai curajoase.

„Deşi de multe ori în spaţiul public sindicatele dascălilor sunt portretizate ca o frână pentru reformă, o frână pentru înnoire, pentru a face sistemul de educaţie mai apropiat de ceea ce ne dorim, constatarea mea şi a tuturor celor prezenţi în cadrul grupurilor de lucru a fost că, de cele mai multe ori, sindicatele au susţinut măsuri dintre cele mai curajoase, analizele pe care sindicatul le-a adus la masă sunt extrem de valoroase pentru proiect, dar reflectă şi realitatea, nu sunt analize făcute dintr-un birou, ci reprezintă ceea ce dumneavoastră trăiţi zi de zi în sălile de clase. (…) Odată cu lansarea proiectului ‘România Educată’ în dezbatere publică, proiect care va fi lansat până la finele anului, ne dorim ca fiecare dintre dumneavoastră să îşi aducă aportul criticând constructiv rezultatele pe care reprezentaţii dumneavoastră le-au făurit împreună cu reprezentanţii celorlalţi actori în Educaţie”, a afirmat Ligia Deca.

Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat că investiţiile în Educaţie în ultimii ani au fost foarte puţin susţinute, iar legislaţia – instabilă şi incoerentă.

„Este o perpetuă căutare în acest sistem care nu pare să ducă prea departe. Este o încercare uneori haotică, dezordonată de a rezolva ad-hoc probleme care apar în fiecare zi. (…) Am avut aproape 30 de miniştri la Ministerul Educaţiei în tot atâţia ani şi acest fapt arată o criză, o instabilitate a sistemului. Este un ecou al faptului că oamenii din sistem nu sunt învestiţi cu încredere, cu autoritate şi nu sunt susţinuţi de către principalii decidenţi şi actori politici ai României pentru a perfecţiona, pentru a dezvolta şcoala românească”, a spus Dumitru.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale Gigel Paraschiv a asigurat dascălii prezenţi la eveniment de dialog şi bună credinţă din partea MEN.

În opinia sa, toţi cei implicaţi în actul educaţional ar trebui să fie uniţi. „Ceea ce scrie un profesor pe tabla vieţii nu poate fi niciodată şters”, a menţionat Paraschiv. AGERPRES/(AS – autor: Roberto Stan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)