Tineretul Liber februarie 3, 2012

Centrul Român de Politici Europene (CRPE), organizație non-profit, a dat publicității un studiu care a fost contestat de studentii basarabeni, societatea civila dar si de autoritati. Potrivit studiului, doar 56% din studenții basarabeni care acceptă bursa acordată de statul român își finalizează studiile cu o diplomă de studii universitare sau post-universitare.

Raportul a fost lansat în cadrul unei conferinţe la care au participat oficiali din România si Republica Moldova, studenţi beneficiari ai burselor și lideri ai asociațiilor studenților basarabeni și a fost desființat la scurt timp de toți cei care l-au analizat cu atenție datorită numărului foarte mare de inexactități și erori sociologice.

Reacțiile studentilor basarabeni si ale societății civile: „Datele incomplete ale raportului afectează grav imaginea basarabenilor veniţi la studii în România”

În replică,  organizațiile studențești au emis un comunicat de presă în care îşi exprimă punctul de vedere vizazi de raportul “Bune intenţii şi coşmar birocratic”.

Potrivit OSB București, raportul emis de CRPE nu are valoare ştiinţifică. Acesta face referire la ”basarabenii care studiază în România”, dar datele prezentate vizează doar o mică parte dintre aceştia. De asemenea, raportul nu ia în calcul faptul că mecanismul de distribuire a celor 5000 de locuri de studii pentru etnicii români din Republica Moldova este unul complex (preuniversitar, universitar şi postuniversitar).

Raportul ignoră cu desăvârşire studenţii basarabeni (numiţi în raportul CRPE „moldoveni”) care au absolvit liceul în România, care reprezintă un procent consistent din beneficiarii sistemului, aproximativ 25%. Totodată majoritatea declaraţiilor respondenţilor expuse în raport se referă la cazuri din auzite sau cazuri presupuse, neverificate. Autorul nu merge până la capăt cu depistarea persoanelor direct afectate de problemele expuse de respondenţi.

Raportul se bazează pe datele colectate în baza celor ”23 de interviuri de profunzime cu studenţi, absolvenţi şi lideri ai asociaţiilor studenţeşti”. OSB Bucureşti menţionează că nu a fost contactată pentru efectuarea acestui raport. De asemenea nu au fost contactate organizaţiile din Timişoara şi Iaşi, aşa cum e specificat în pagina 3 a raportului.

OSB Bucureşti consideră că lipsa de documentare a acestui raport dăunează grav imaginii studentului basarabean în România şi politicii duse de satul român în ceea ce priveşte susţinerea etnicilor români din jurul graniţelor prin acordarea burselor de studiu.

Reacțiile oficiale ale Guvernului României: „Studiul conține erori, iar statisticile prezentate nu sunt adevărate”

Eugen Tomac, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, a declarat că acest studiu conține o serie de erori, iar statisticile prezentate nu sunt adevărate:

Pot să fac următoarea precizare: acest document conține o serie de erori regretabile. Statul român a venit cu o ofertă educațională consistentă pentru tinerii care doresc să-și continuie studiile în România. Acest lucru s-a făcut în baza acordului bilateral din aprilie 2010. În prezent, Guvernul României a suplimentat numărul de burse. Cred că este foarte important de precizat că statistica oferită de realizatorii acestui studiu nu conține lista cu marile universitați din țară, Universitatea București, Univ. Dunărea de Jos, Universitatea Al. Ioan Cuza – unde există cei mai mulți studenți basarabeni. 23 de intervievați pentru studiu nicidecum nu pot reprezenta opinia a peste 9000 de studenți basarabeni care-și fac studiile în România„, a spus acesta citat de cotidianul Unimedia.

Oficialul român a menționat că România va continua să acorde același număr de burse pentru studenții basarabeni și în acest an:

Guvernul României va continua această politică de a acorda până la 5000 de burse. Tinerii din RM pot fi siguri că va exista aceeași ofertă educațională și în acest an„, a conchis Eugen Tomac.

Parlamentul României a premiat peste 250 de bursieri cu performanţe deosebite, dintre care peste 90% sunt basarabeni

Raportul sugerează că basarabenii nu au performanţe la studii, iar vehicularea unei presupuse ”rate de abandon a studiilor de 44 % în rândul basarabenilor” creează o percepţie falsă în ceea ce-i priveşte pe basarabenii care se află la studii în România.  Trebuie să menţionăm că din anul 2011, Parlamentul României premiază peste 250 de bursieri cu performanţe deosebite, dintre care peste 90% sunt basarabeni.

Deşi susţine recomandările raportului pe termen scurt şi pe termen lung, precum şi observaţiilor făcute de CRPE în ceea ce priveşte deficienţele de ordin birocratic şi administrativ ce ţin de Comisia Relaţii Internaţionale din cadrul MECTS în cadrul procesului de acordare a burselor, OSB Bucureşti îşi manifestă dezacordul cu privire la lipsa de veridicitate a datelor privind situaţia basarabenilor care studiază în România expuse în raport.

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă: „Cererea de burse în România este foarte mare, iar locurile au fost ocupate mereu”

„Vreau să cred că marele public nu va reţine din acest material informaţia – desigur, falsă – că jumătate dintre studenţii pe care Republica Moldova îi trimite în România ar fi incapabili să se ţină de carte (…)Această afirmaţie e una şubredă, din mai multe motive. Întâi de toate, pare să se concluzioneze că rata totală a abandonului şcolar e de 56%, deşi au fost obţinute date doar de la jumătate din universităţile din România, fără a ţine cont de studenţii înscrişi în cele mai mari şi mai bune universităţi de la noi: Bucureşti, Iaşi, Cluj. E ca şi cum ai afirma că jumătate din elevii unei şcoli sunt repetenţi, deşi nu ai studiat decât jumătate din clasele acelei şcoli, şi nu neapărat pe cele mai mari şi mai bune”, a spus ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, într-un interviu pentru ziarul Timpul citat de OraNoua.ro.

Oficialul atrage atenţia, de asemenea, că studiul nu ţine cont de cazurile de transfer ale studenţilor. „Ca orice alt student european, un student din RM se poate transfera în cursul studiilor de la o universitate la alta, în aceeaşi ţară sau în străinătate. Să vă dau un exemplu: după al treilea an de studiu la Universitatea din Timişoara, am plecat la Paris, la Universitatea Sorbona, unde mi-am absolvit licenţa, masteratul şi doctoratul. Din punct de vedere statistic, în raport cu Universitatea din Timişoara, sunt unul dintre cazurile de abandon şcolar, nu-i aşa?” s-a întrebat ambasadorul.

Marius Lazurcă a recomandat citirea cu prudenţă a unor astfel de statistici „prea surprinzătoare”. El a menţionat că cererea de burse în România este foarte mare, iar locurile au fost ocupate mereu, din 2010 fiind nevoie chiar de suplimentarea lor. „În prezent sunt în România aproape 10.000 de basarabeni care învaţă – unii mai bine, alţii mai rău, la fel ca toţi colegii lor de pretutindeni. Esenţial este şi faptul că şcolile din Bucureşti, Iaşi, Cluj sau Timişoara au produs absolvenţi care, întorşi la Chişinău, au ajuns care premier, care preşedinte al Curţii Constituţionale, care ministru, care deputat. Şi să nu-mi fie luat în nume de rău, dacă văd în toate acestea motive de mare mândrie”, a conchis ambasadorul României la Chişinău.

Centrul Român de Politici Europene – raportul “Bune intenţii şi coşmar birocratic”, proiect finanţat de Fundaţia Soros care vizează tinerii basarabeni aflaţi la studii în România:

DOWNLOAD RAPORT – Raport_burse_final (apasati aici)