OnlineStudent.ro martie 25, 2010

ANOSR se va intalni vineri, 26 martie 2010, ora 10:00, cu reprezentantii MECTS, pentru a dezbate noul proiect de lege.

La intalnire, reprezentantii studentilor romani vor solicita Ministrului Educatiei prelungirea cu minim 2 saptamani a timpului alocat pentru dezbaterea publica a proiectului normativ. Doar astfel se vor putea corecta lipsurile identificate si se va contura o viziune coerenta si unitara la nivelul tuturor actorilor din sistem.

La nivel de continut, pozitia ANOSR rezultata prin consultarea membrilor federatiei va include, printre altele, aspecte vizand:

* Reprezentarea studenților în proporție de minim 25% în toate forurile de conducere din Universitate,
* Prezenta in lege a unui Statut al Studentului -care sa contina drepturile si obligatiile acestora,
* Depolitizarea universitatilor
* Impactul asupra autonomiei universitare
* Camine – unitati non-profit
* Eliminarea taxelor ”suplimentare”, ramase la latitudinea universitatii (ex: taxa pentru eliberare adeverinta de student, taxa eliberare foaie matricola etc.)
* Recunoasterea educatiei non-formale prin credite transferabile
* Legiferarea mobilitatii interne.

”Actualul proiect normativ prezinta o serie de necongruente in raport cu viziunea pe care studentii, in calitate de membri deplini ai comunitatii academice, o au asupra evolutiei sistemul de invatamant superior. Consideram ca Ministerul trebuie sa interiorizeze impactul major pe care o astfel de lege il va avea asupra generatiilor prezente si viitoare, asupra societatii romanesti. Prin urmare, Ministerul trebuie sa isi asume raspunderea pentru proiectul normativ si sa prelungeasca dezbaterea publica cu cel putin 2 saptamani. Mai mult, consideram ca aceasta dezbatere trebuie sa produca efecte substantiale asupra prevederilor variantei finale a proiectului ce va fi inaintat Parlamentului Romaniei.” a declarat Cezar Mihai Haj, Presedinte ANOSR.