Buna Vestire – referat

Bunavestire

Istoric

O sărbătoare a “Vestirii Naşterii Domnului” se ţinea în Răsărit încă din anul 550, la 25 martie. La Roma s-a introdus în sec. VII.

Data de 25 martie este la 9 luni înainte de Crăciun (sărbătoarea Naşterii Domnului) şi aminteşte de ziua în care îngerul îi vesteşte Fecioarei Maria că a fost aleasă să devină Mama lui Isus Christos. Maria, reprezentantă a poporului ei şi a omenirii, încuviinţează (Lc 1, 26-38). Misterul central în viaţa Fecioarei Maria este cel de a fi Născătoare de Dumnezeu.

Semnificaţie

Buna-Vestire făcută Mariei inaugurează “plinirea timpului” (Gal 4, 4), adică împlinirea făgăduinţelor şi pregătirilor venirii lui Hristos. Maria este chemată să-l zămislească pe Fiul lui Dumnezeu. Încuviinţând, a devenit Născătoare de Dumnezeu.

Uimindu-se de cele petrecute cu Maria, Sfântul Augustin îşi imaginează că se adresează îngerului, întrebând: “Spune-mi, îngere, de ce s-a petrecut aceasta cu Maria?”. Îngerul spune că răspunsul este cuprins chiar în cuvintele salutului: “Bucură-te, cea plină de har” (cf. Sermo 291, 6). Origen observă că niciodată, un asemenea titlu, nu a fost dat unei fiinţe omenşti şi nu mai apare în nici un alt loc din Sfânta Scriptură (cf. In Lucam 6, 7).

Maria primeşte cu disponibilitate “valul de iubire” a lui Dumnezeu care se revarsă în ea. Şi prin aceasta este o ucenică desăvârşită a Fiului ei, care, în ascultare faţă de Tatăl, îşi împlineşte libertatea şi tocmai astfel îşi exercită libertatea, ascultând.

Pentru cei care cred, totul este cu putinţă, prin puterea Duhului lui Dumnezeu. Şi creştinii îi răspund lui Dumnezeu, în credinţă, “Iată, vin, Doamne, să împlinesc voinţa ta”. Astfel, Christos, prin credinţă, trăieşte în noi, iar noi, asemenea Maicii Domnului, îl aducem pe El în lume.

Tu ce parere ai despre asta?

2 thoughts on “Buna Vestire – referat

  1. Nu e prea explicit,scrie doar ce semnifica aceasta sarbatoare dar eu tot am luat 10 la religie 😀

Comments are closed.