cosmin august 10, 2015

Expunerea neprotejată la soare poate avea efecte dăunătoare asupra tenului, de la îmbătrânire prematură la probleme de vedere și chiar cancer de piele. Din acest motiv este recomandat să aplicați produse de protecție solară, care să protejeze pielea împotriva razelor ultraviolete UVB și UVA. Acestea trebuie folosite pe tot timpul anului, chiar dacă nu ieșiți din casă sau dacă afară este înnorat, deoarece până la 80% din raze pătrund chiar și prin nori și geamuri, pielea fiind afectată din momentul în care o expunem la lumina naturală.

SPF-ul se numără printre caracteristicile esențiale atunci când alegeți crema de protecție. SPF este prescurtarea de la “factor de protecție solară” (“Sun Protection Factor”) împotriva razelor UVB și reprezintă numărul de minute pe care le puteți petrece la soare fără să vi se ardă pielea. De exemplu, dacă pielea dumneavoastră vi se înroșește după 10 minute de stat în soare și aplicați o cremă cu SPF 15, veți fi protejat pe o perioadă de 15 ori mai mare, adică timp de 150 de minute. O cremă cu SPF 45 va bloca 98% din razele UVB – radiații care se numără printre cauzele principale ale cancerului de piele.

Vara trebuie folosite produse cu SPF cât mai ridicat, de preferat rezistente la apă. Acestea trebuie aplicate cu minim un sfert de oră înainte de a ieși din casă, pentru a avea timp să intre în piele și să ofere protecția adecvată. Cremele cu SPF vor lăsa o peliculă albă pe pielea dumneavoastră – nu se vede cu ochiul liber, însă este posibil ca fața dumneavoastră să pară mai deschisă în fotografii. În cazul în care doriți să amestecați crema cu un produs de machiaj, factorul de protecție solară va fi mai redus.

Dacă ați intrat în apă să înotați, produsul solar trebuie reaplicat după aceea, chiar dacă este rezistent la apă. Între 10 AM și 4 PM este însă de preferat să mențineți la minim expunerea directă la razele soarelui, deoarece este perioada zilei în care acestea sunt cele mai nocive.

Dacă aveți tenul sensibil, încercați câteva mostre înainte să achiziționați un produs – indiferent de cât de scump și de calitativ ar fi, este posibil ca tenul dumneavoastră să nu reacționeze ok la anumite ingrediente și să se irite. Același sfat este valabil și dacă aveți tenul gras, deoarece cremele cu SPF pot fi abundente în emolienți și bloca porii. Este indicat să evitați folosirea prea multor produse cosmetice, pentru a nu încărca tenul.

Nu uitați să îndepărtați produsele de protecție solară seara, înainte să vă culcați. Aruncați cremele de protecție solară după ce au expirat sau la 12 luni după deschidere, chiar dacă nu le-ați folosit, deoarece nu vă vor mai proteja de spectrul solar.

Pentru tratamente de hidratare, curățare sau exfoliere a tenului, puteți discuta cu specialiștii de la Hilmi Medical Center – aceștia au oferte personalizate pentru fiecare tip de piele.

Foto credit