Hoza Nicoleta Valeria august 2, 2014

afis a4 rosuSala de Expoziții ‘Gheorghe Focșa’ a Muzeul Național al Satului ‘Dimitrie Gusti’ găzduiește între 31 iulie – 8 septembrie expoziția ‘Costume tradiționale din Banatul de Câmpie – splendoare și fast’ în colaborare cu Marius Matei, colecționar pasionat de obiecte etnografice și muzeograf angajat al Muzeului Satului Bănățean, Timișoara.

Expoziția reprezintă o selecție a celor mai frumoase podoabe tradiționale lucrate de meșteri și creatori populari din România.

În expoziție vor fi expuse ansambluri vestimentare femeiești și bărbătești de la sfârșit de secol al XIX-lea — începutul secolului al XX-lea, compuse în manieră autentică (respectând principiile etnografice), din trei zone etnografice: Lugoj, Buzias și Timișoara.

Piesele de rezistență, prezentate în expoziție, vor fi salbele de argint, ‘comasile’ (bentițe pentru cap, realizate din monturi de monezi), ace lucrate în filigran — podoabe ceremoniale — embleme ale costumelor tradiționale de nuntă, dar și accesorii — podoabe purtate de sărbători ori la alte evenimente importante, ‘oprege’ și catrințe, realizate cu monturi de monede, dar și piese de cojocărit, piese destinate amenajării interiorului casei, acestea vor fi însoțite de copii ale documentelor fotografice cu caracter istoric și fotografii originale, ce atestă toate compunerile ansamblurilor vestimentare.

Proiectul își propune să ofere un spațiu de comunicare între colecționari de obiecte etnografice, specialiști și public, dar și de promovare a meșterilor populari anonimi, ce au știut să păstreze prin creațiile lor elemente artistice specifice în forme de exprimare tradițională.

Vernisajul va avea loc joi, 31 iulie 2014, ora 14.30, iar expoziția va fi deschisă până la data de 8 septembrie 2014 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 11.00-19.00.

afis a4 rosu