Maria Andrei februarie 24, 2015

Muzeul Național de Artă al României invită tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani să participe sâmbătă, 28 februarie, de la ora 11.00, la o întâlnire interactivă în expoziția ‘Modele de comportament în secolul al XVIII-lea’, deschisă în corpul Știrbei al MNAR.

Întâlnirea este moderată de Mălina Conțu, curatorul expoziției și specialist în cadrul Biroului de Artă Europeană și Arte Decorative al MNAR.

Participarea se face doar pe bază de programare la telefon la 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro, în limita locurilor disponibile. Se plătește biletul de acces în expoziție.

Fără a avea cunoștințe de psihanaliză sau inteligență emoțională, domenii care au readus recent în discuție rolul important al formării unor deprinderi încă de la naștere, Jean-Jacques Rousseau afirma în secolul al XVIII-lea că ‘educația copilului începe odată cu nașterea’ pentru a conduce la o bună dezvoltare ulterioară a acestuia și la o bună integrare socială.

Pornind de la cele patru secțiuni ale expoziției (relația mamă-copil, capacitatea de integrare socială, relaționarea cu propriile sentimente și cunoașterea de sine prin modelele culturale) se va discuta despre importanța alegerilor pe care le facem în adolescență și repercusiunile lor de mai târziu.

***

Tot sâmbătă, 28 februarie, de la ora 13.30, curatorul expoziției ‘Modele de comportament în secolul al XVIII-lea’ va susține și o vizită cu ghidaj gratuit.

Participarea se face doar pe bază de programare la telefon la 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro. Se plătește doar biletul de acces în expoziție, fără taxa de ghidaj obișnuită.

***

Expoziția ‘Modele de comportament în secolul al XVIII-lea’ poate fi vizitată până pe 19 aprilie 2015 și cuprinde o sută cinzeci și șapte de lucrări din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, expuse pentru prima dată și valorificate dintr-o perspectivă interdisciplinară, definitorie pentru perioada Iluminismului.

Majoritatea gravuri, lucrările sunt relevante pentru normele de conduită în spațiul public și domestic al secolului al XVIII-lea și, într-o anumită măsură, pentru contextul educațional actual.

Apariția și dezvoltarea spațiului public în Epoca Luminilor a generat o preocupare crescândă a moraliștilor pentru conturarea unor modele de comportament. Aceste idei au constituit după Revoluția franceză din anul 1789 baza sistemului de educație francez, devenit un model pentru majoritatea programelor de învățământ.

În afara mesajului educațional, adesea moralizator, lucrările prezentate în expunere se disting și prin calitatea execuției, fiind reprezentative pentru epoca de înflorire a stampei, o perioadă de maxim rafinament al tehnicii. Gravurile reflectă un interes crescut pentru artă și reproduc, în mare parte, picturi celebre ale unor mari artiști ai vremii, precum: Jean-Honore Fragonard, François Boucher, Jean-Baptiste Le Prince, Jean-Baptiste Huet și William Hogarth.

ÎNTÂLNIREA INTERACTIVĂ (tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani)

Expoziția ‘Modele de comportament în secolul al XVIII-lea’

Sâmbătă, 28 februarie, ora 11.00

Tarif: 10 lei (preț întreg)/elevi și studenți: 2,5 lei

Înscrieri la: 021.314.81.19 sau programari@art.museum.ro

UN CEAS PENTRU ARTĂ (vizită cu ghidaj gratuit)

Expoziția ‘Modele de comportament în secolul al XVIII-lea’

Joi, 19 februarie, orele 16.30

Tarif: 10 lei (preț întreg)/pensionari: 5 lei/elevi și studenți: 2,5 lei/preșcolarii au acces gratuit

Înscrieri la: 021.314.81.19 sau programari@art.museum.ro