bogdan.daradan ianuarie 4, 2012

Tecla Tudor de la inceput te fascineaza. Un zambet aparte, un look cu arome mediteraneene,  un ten de culoarea ciocolatei, o personalitate frumos conturata. Absolventa a Facultății de Arte, secţia Actorie și prima dintre cei 33 de masteranzi ai programului Masterat in Jurnalism de Radio şi Televiziune, Tecla a inceput sa cocheteze cu televiziunea din 2006, cand a debutat ca actriţă într-un sitcom. In 2008 obține primul rol principal in filmul Telefonul unui jaf armat si tot in în 2008 primeste premiul pentru Cea Mai Bună Interpretare Feminină în Rol Principal cu rolul din tragedia antică Helena – Euripide, în cadrul Festivalului Internaţional Studenţesc de Film şi Artă Teatrală – Hyperion, Bucureşti. Tecla nu s-a rezumat doar la expunere pe ,,hartie albastra,, si a cochetat si cu muzica, in calitate de textier, dar locul crede ca si l-a gasit in televiziune…

Reporter: De cand si de ce ai inceput sa cochetezi cu televiziunea?

Tecla: Televiziunea a fost prezenta in viata mea dintotdeauna. A pasit sub forma unui vis, de pe vremea cand eram copil, iar astazi ma bucur sa o consider un capitol concretizat din viata mea, un capitol care este in plina desfasurare.

Dupa Bacalaureat, eram ferm convinsa ca o sa urmez o facultate de Jurnalism, insa
intr-o frumoasa zi de vara am vazut la metrou un afis al Universitatii „Hyperion” care isi astepta posibilii studenti la ACTORIE. Gandindu-ma ca Actoria mi-ar oferi sansa de a ma descoperi si de a studia mai mult tehnicile de vorbire, relatiile care se stabilesc intre un prezentator, actor si public, am decis sa urmez aceasta facultate. Acesta a fost momentul in care totul a luat o alta directie. Desi, aparent, Actoria m-ar fi condus mai usor spre Teatru, Film decat spre Televiziunea, viata mi-a demonstrat ca:nimic nu e intamplator!
La finalul primului an de studentie, profesorii mei Rodica Mandache si Eusebiu Stefanescu, care de altfel stiau cat de indragostita sunt de televiziune m-au propus pentru un casting in vederea selectarii unui prezentator tv. Se pare ca proba mea a convins-o pe Luminita Velciu, realizator si producator tv si determinat-o sa ma coopteze in echipa emisiunii PRIMUL PAS. Sunt mandra ca de cinci ani, aproape in fiecare luni, ora 14.35 sunt prezenta in casele telespectatorilor TVR2. Sunt un om norocos si iubit de Dumnezeu. Ma bucur ca pot spune merg la „televiziune”, si nu la „serviciu”. Televiziunea este universul care ma ajuta sa evoluez frumos, sanatos, ma ajuta sa raman ancorata in realitate, si totodata imi ofera doza de energie si vitlitate pentru a zambi in fiecare zi.

Reporter: Numele tau are o rezonanta aparte. Ne poti povesti cate ceva despre istoria lui?

Tecla: Tecla este un nume nu numai cu rezonanta puternica, ci in cazul meu si cu poveste. Pentru inceput am sa va spun ca “Tecla” vine din grecescul ”Teokleos” si inseamna “victorie prin puterea lui Dumnezeu”. De altfel noi, crestin-ortodocsii o sarbatorim pe Sf Mucenita Tecla, pe 24 ale lunii septembrie. Numele Tecla este prezent in dramaturgia germana, mai exact in TRILOGIA WALLENSTEIN- Schiller, dar si in literatura romaneasca – Tudor Arghezi care aminteste povestea batranei nemtoaice “Tecla Svab”.

De ce parintii mei mi-au pus acest nume? Tocmai pentru ca stiu ca alegerea numelui este extrem de importanta si ca poate avea o influenta asupra destinului copilului. In afara de aceste aspecte au luat in calcul si faptul ca sunt a cincea fiica, ultima de altfel, si au dorit ca numele meu sa fie daca nu unic, unul special si usor de intiparit in memoria oamenilor.
Cert este ca simt ca acest nume rezoneaza cu mine.

Reporter: Si daca tot vorbim de televiziune, care crezi tu ca este elementul esential pentru ca un post TV sa aiba succes?

Tecla: E mult de vorbit despre acest lucru. Sigur ca as putea raspunde simplu: programe de calitate “ambalate” atractiv si sustinute de un marketing foarte bun, insa consider ca ne gandim prea mult la succes si nu la datoria, responsabilitatea, pe care noi jurnalistii o avem fata de publicul nostru, format din :copii, adolescenti, tineri si varstnici din diferse paturi sociale si formati, ca educatie, diferit. Tocmai de aceea, principii ca:”a oferi o imagine exacta, corecta, completa si inteligibila de actualitate”, “ sa promovezi modele sanatoase de viata si sa taxezi non-valorile” ar trebui sa ne ghideze in realizarea programelor de televiziune. Este cunoscut faptul ca avem parte de o degenerare media, dar ca exista si posturi de televiziune in care :calitatea, corectitudinea, riguroazitatea sunt imperative in stabilirea programelor. Ar fi ideal daca unii jurnalisti ar renunta la goana dupa “senzational”, daca unii patroni nu ar mai da unda-verde programelor facile si nocive, dar cu rating bun, gandindu-se ca in fata micului ecran se afla si copii, adolescenti- viitoarele modele ale societatii. Tocmai pentru ca acest lucru nu prea se intampla, sper ca telespectatorii sa fie aceia care sa faca selectia, gandindu-se la ceea ce e “sanatos” si merita vazut.

Reporter:  Un mesaj pentru fetele care vor să lucreze in televiziune

Tecla: Dragele mele, va sfatuiesc sa va ingrijiti in continuare de trupul, mintea si sufletul vostru, sa fiti increzatoare in fortele proprii si sa lasati lumina interioara sa transpara, pentru ca asa nu veti fi doar frumoase, ci si stralucitoare si speciale. Inca ceva…exista doua motto-uri la car tin si pe care vi le impartasesc si voua:
“Ti-e de folos farmecul circa 15 minute. Dupa aceea ar fi bine sa stii ceva.” – Octavian Paller
“ Ziua de azi iti poate oferi sansa de a te intalni cu destinul, asa ca fa tot posibilul sa fii cat mai draguta” – Coco Chanel.