Hoza Nicoleta Valeria iunie 30, 2014

hyperliteratura-sint-o-baba-comunista-ed-limitataRomanul „Sunt o baba comunista!” De Dan Lungu a fost publicat saptamâna trecuta de Editura Bokvennen din Norvegia, traducere de Steinar Lone.

Este cea de-a unsprezecea traducere a romanului, unul dintre bestsellerurile Polirom — peste 20.000 de exemplare vândute—, reeditat în anul 2011 în colectia ‘Top 10+’, dar si cu prilejul lansarii filmului omonim (în regia lui Stere Gulea), în anul 2013, în editie limitata.

„Sunt o baba comunista!” A mai fost tradus în: Franta (Actes Sud), Austria (Residenz), Italia (Aisara, doua editii), Spania (Pre-textos), Ungaria (Jelenkor), Bulgaria (Faber Print Ltd.), Polonia (Czarne), Turcia (Apollon Yayincilik), Grecia (Kastaniotis), Croatia (Filmat Naklada).

„Sunt o baba comunista!” A aparut la Polirom în patru editii (2007 — colectia ‘Ego. Proza’, 2010 — colectia ‘Fiction Ltd.’, 2011 — colectia ‘Top 10+’, 2013 — editie limitata) si este disponibil si în format digital.

De 112 saptamâni, editia digitala a romanului ocupa primele pozitii în Top 10 cele mai vândute ebookuri Polirom.

Versiunea franceza a cartii a fost dublu nominalizata la Premiile Europene Jean Monnet, Franta, 2008, iar versiunea poloneza a fost nominalizata la premiul pentru literatura central-europeana ‘Angelus’, în 2011.

În 2010, a avut loc premiera piesei de teatru „Baba comunista”, un monolog sustinut de actrita olandeza Theaa Rijsewijk si regizat de Henk Kleinmeijer, pe scena Teatrului Bouwkunde din Deventer, Olanda.

„Sunt o baba comunista!” A fost adaptata cinematografic în regia lui Stere Gulea, dupa un scenariu de Stere Gulea, Lucian Dan Teodorovici si Vera Ion. Filmul a fost lansat în cinematografele din tara, în august 2013.

În decembrie 2013, la Ateneul Tatarasi din Iasi, a avut loc premiera pe tara a piesei „Sunt o baba comunista!”, dupa romanul omonim al lui Dan Lungu, cu un text adaptat si în regia lui Lucian Dan Teodorovici.

În aprilie 2014, în Sala Studio a Teatrului Maghiar ‘Csiky Gergely’ din Timisoara, a avut loc spectacolul-eveniment „Sunt o baba comunista”, în interpretarea uneia dintre cele mai mari actrite din Ungaria, Csoma Judit. Spectacolul de la Timisoara a fost o productie a Teatrului ‘Katona Jozsef’ din Budapesta, care a pus în scena, de altfel, romanul lui Dan Lungu, în anul 2013.

„Sunt o baba comunista!” Te provoaca sa zâmbesti, sa râzi în hohote, sa te întristezi, dar mai ales sa-ti întrerupi, pentru câteva clipe, lectura si sa iesi afara spre a te convinge ca realitatea e altfel, ca oamenii sunt altfel.

Dan Lungu (n. 1969, Botosani) este unul dintre cei mai apreciati si mai tradusi scriitori din noua generatie, carti ale sale fiind publicate în 11 limbi: franceza, germana, italiana, spaniola, poloneza, slovena, maghiara, bulgara, greaca, turca si norvegiana.