Hoza Nicoleta Valeria octombrie 15, 2014

baias_dreptSSUB trimite o solicitate deschisa catre Senat. Iata care sunt nemultumirile studentilor din aceasta asociatie si propunerea lor pentru modificarea situatiei din cadrul UB:

„Societatea Studenţilor Universităţii Bucureşti (SSUB), asociaţie legal constituită la nivelul Universităţii din Bucureşti cu peste 500 de studenţi UB înscrişi oficial, vă solicită să trataţi cu maximum de seriozitate şi respect situaţia fără precedent pe care domnul rector Mircea Dumitru a creat-o din 2011, de când a fost ales, până la acest punct, în prezent.

Aflat în această funcţie de 3 ani, domnul rector nu a reuşit până în prezent să rezolve multe dintre problemele pe care studenţii le sesizează, în mod legitim prin reprezentanţii lor din Consiliile facultăţilor sau din Senat, de la an la an, găsind mereu scuze la orice eşec. Putem afirma, fără echivoc, că au trecut 3 ani şi că schimbările în bine nici măcar nu se întrezăresc.

Studenţii de la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine îşi desfăşoară, în continuare, orele în săli cu pereţii scorojiţi, au săli mult prea mici sau nu au deloc, studenţii noştri de la Jurnalism „fac sport”, când schimbă sălile de curs, între cele de la Universitate şi sălile de la Politehnică de lângă Piaţa Leu, iar colegii noştri, cei care au norocul să prindă un cămin, ajung să aibă ca vecini gândaci şi şoareci în Grozăveşti, Kogălniceanu sau Măgurele.

Mai mult, în acest mandat, domnul rector a reuşit performanţa să învrăjbească studenţii între ei şi chiar profesorii între ei. Un exemplu elocvent este cazul de la Facultatea de Istorie, unde în loc să medieze, să creeze dezbateri civilizate (normale!) în mediul universitar, a preferat un conflict deschis cu Preşedintele Senatului, domnul Vlad Nistor. Ne întrebăm, dacă nu cumva, domnul rector a uitat că Universitatea din Bucureşti supravieţuieşte mulţumită studenţilor şi a resursei umane, unde vrem să punctăm calitatea de neechivalat a majorităţii profesorilor care predau aici.

Mediul unversitar este un loc al dezbaterilor şi al ideilor. Aici studenţii trebuie formaţi, nu chinuiţi cu cozile de la secretariate, cu mucegaiul din unele săli de curs sau cu un cămin, substantiv care-şi schimbă sensul când vorbim de cele de la UB.

Cel mai recent derapaj al domnului rector a avut loc în octombrie, iar acest derapaj trebuie sancţionat cel puţin din vedere al imaginii din partea acestui for important al Universităţii.

Pe 8 octombrie, domnul rector a permis lansarea unui comunicat care ataca şi ameninţa un student cu Comisia de Etică sau exmatricularea pentru că a făcut un lucru „neplăcut” – a scris pe blog despre o facultate. Articolul 30 din Constituţia României garantează oricărui cetăţean dreptul la exprimareliberă, iar cenzura şi tentativa de cenzură este interzisă.

Dacă astăzi vom permite să avem un astfel de precedent, un atac oficial, folosind departamentul de Comunicare UB într-un război împotriva unui student – fără să conteze cine este acesta – atunci suntem într-o criză de repere morale şi principiale.

Domnul rector Mircea Dumitru nu reuşeşte să se bată pentru facultăţile mai mici, sau cele care nu au sedii, acesta războindu-se cu studenţii prin intermediul departamentului de Comunicare. În acest moment trebuie ne gândim serios la viitor şi la progres: cum ne vedem în această prestigioasă instituţie?

Noi, studenţii de la SSUB, ne vedem într-o Universitate care cu un buget de 73 de milioane de euro, buget care creşte de la an la an, poate progresa. În acest sens, ne referim la faptul că studenţii ar trebui să aibă condiţii să poate studia, să aibă investiţii strategice de care să beneficieze atât studenţii, cât şi profesorii.

Domnul rector ne-a promis anul trecut un audit din care să reiasă cum sunt cheltuite an de an aceste milioane de euro. Mai mult, a promis că se va auto-suspenda din funcţiE sau chiar îşi va da demisia pentru a arata că fondurile Universităţii sunt, într-adevăr, bine gestionate. A rămas o promisiune frumoasă şi demnă.

Aşteptăm, însă, să demostreze că acest gest de demnitate poate avea loc în faţa numeroaselor probleme pe care studenţii le întâlnesc şi care aşteaptă rezolvarea lor.

În concluzie, cerem ca domnul rector să-şi dea demisia sau să se auto-suspende şi să înceapă imediat un audit. Dacă domnia sa crede, însă, că doar atât poţi face cu un buget aşa mare, lăsăm la latitudinea dvs. începerea procedurii de demitere.

Credem în acest sens că alături de domnul Mircea Dumitru, funcţia trebuie vacantată şi de prorectorii Prof. univ. dr. Emil Barna, Prof. univ. dr. Maria Voinea, Prof. univ. dr. Magdalena Iordache-Platis, Prof. univ. dr. Liviu Papadima, cel din urmă fiind probabil direct responsabil de comunicatul emis de Universitate, prin care se încearcă surprimarea dreptului la liberă exprimare prin Comisii de Etică şi alte „organisme de surprimare”.

Mai mult, ne este teamă că anchetele ce se vor derula din sesizările recente ar putea bloca activitatea Universităţii din Bucureşti, iar acest lucru poate deveni neplăcut din toate punctele de vedere.

Universitatea din Bucureşti trebuie condusă de profesionişti şi oameni care au dovedit performanţe. Un exemplu clar în acest sens este activitatea de decan a domnului Flavius Baias.

Facultatea de Drept este un exemplu de dezvoltare pentru toate facultăţile noastre. Majoritatea studenţilor se mândresc cu clădirea impunătoare şi impresionantă, cu băile curate, sălile spaţioaseşi amfiteatrele care arată aşa cum ar trebui să arate un amfiteatru studenţesc. Studenţii noştri îi cer în acest sens domnului decan Flavius Baias să se implice în viitoarea structură de conducere a Universităţii din Bucureşti.

De asemenea, locul domnului Papadima trebuie luat de un profesionist precum doamna decan a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării Viorica Păuş. Comunicarea Universităţii din Bucureşti trebuie să nu mai dea asemenea erori şi încălcări ale dreptului de exprimare.

În locul doamnei prorector Maria Voinea, cadru didactic pensionat, careia i-a fost prelungita activitate în 2 randuri neîntemeiat şi care a demonstrat că are probleme mari în gestionarea domeniului de care este responsabilă, propunem un profesionit desăvârşit, pe domnul Decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, domnul Laurenţiu Vlad.

Considerăm, de asemenea, că o nouă conducere în cadrul UB ar trebui să se producă şi la DEFS, unde domnul Ghiocel Bota, profesor care lupta vădit pentru exprimare liberă şi corectitudine este cea mai indicată persoană pentru a o înlocui pe doamna Alina Stoica. Totodată, toate problemele

Departamentului de Educatie Fizica si Sport sunt generate de un management defectuos. La Cazări şi Cantine este aproape clar, după procesul din acest an, că experimente precum domnul Florin Ion trebuie să lase locul unor oameni precum domnul Marian Crăciun.”