Maria Andrei martie 9, 2015

În weekend-ul 5-8 martie, a avut loc a IX-a ediţie a competiţiei „Saint George, City of Debate”, în organizarea Asociației de Tineret Ecou și a ARDOR (Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică).

Manifestarea s-a desfasurat între 5-8 martie 2015 la Sfântu Gheorghe. Lansată în 2007, cu numai patru echipe, Saint George, City of Debate s-a transformat treptat într-un eveniment de mare amploare, în prezent putând fi considerată cea mai mare competiţie din Europa, având în vedere numărul impresionant de participanţi care a ajuns până la 128 de echipe în ediţia precedentă. „Anul acesta, sunt 124 de echipe care s-au înscris şi au plătit taxa de participare, 88 de arbitri şi 103 voluntari, în total 560 de participanți– a declarat coordonatorul evenimentului, Mădălin Guruianu, care a punctat faptul că participarea este în continuare impresionantă.

Deschiderea ediţiei din acest an s-a facut printr-un Debate Corner, care a avut loc în Pavilionul Central din Parcul Elisabeta. Au urmat apoi trei zile de dezbateri pline cu trei moţiuni incitante, pregătite dinainte, dar şi cu alte moţiuni care au fost anunţate cu doar o oră înainte de începerea probelor de dezbatere. Elevii au fost astfel obligaţi să se descurce pornind de la argumentele pe care le puteau găsi în ora pe care o aveau la dispoziţie ca să se pregătească. Cele trei moţiuni anunţate, dintre care ultima a fost pregătită pentru finalişti, au fost:

  1. Acest Parlament consideră că pentru România ar fi fost mai bine dacă statele europene nu îşi deschideau pieţele de muncă.
  2. Acest Parlament crede că dreptul la liberă exprimare nu include dreptul de a ofensa religii.
  3. Acest parlament ar introduce Arabia Saudită ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Directorii de turneu au fost Călin Mureșanu și Radu Țigănaș, ambii cu cărți de vizită impresionante în dezbaterile academice din țară, dar și din străinătate; directori adjuncți de turneu au fost trei tineri studenți – Ștefana Popa, Ioan Junior Ganea și Theodor Moise; Equity officer- Bogdan Colceriu, iar Marius Petcu și Bogdan Drăghicescu au fost Tab masters – cei care vor coordona programarea celor 60 de meciuri ce vor avea loc concomitent, în sălile Colegiului Național „Mihai Viteazul”.

Vineri au avut loc sesiuni de pregătire, un simpozion cu tema „Debate Power” la Centrul de Cultură din Arcuş, workshop-uri şi programe cultural-sportive gratuite, precum şi o petrecere pentru arbitri, la Energy Club, cu muzică live oferită de formația de blues BigToneZ din Cluj. Sâmbătă, ziua primelor 4 runde ale competiţiei, s-a încheiat tot cu o petrecere și cu anunțarea echipelor calificate în eliminatorii, iar duminică, după sferturile de finală şi semifinale, a avut loc Finala şi Festivitatea de Premiere, găzduite de Liceul „Székely Mikó”.

Avantajele participării la Saint George, City of Debate sunt multiple. Pe de o parte, cei care se înscriu la această competiţie îşi dezvoltă abilităţile de comunicare şi capacitatea de a găsi argumente din perspective pro şi contra faţă de orice subiect. În felul acesta li se încurajează spontaneitatea şi spiritul combativ, nedepăşind limitele decenţei. Pe de altă parte, competiţia îi ajută pe participanţi să scape de inhibiţii şi să se descopere pe ei înşişi într-o formulă pe care nici nu o bănuiau ca existând în forurile lor interioare.

Mai mult decât atât, competiţia oferă cadrul perfect pentru socializare şi reprezintă un foarte bun prilej de a lega prietenii dintre cele mai interesante. „După cum văd eu lucrurile, Saint George City of Debate a crescut de la un mic bulgăre de zăpadă, cum era la prima ediţie, astfel încât, în momentul de faţă, este cel mai mare bulgăre din Europa” – a declarat Ionuţ Arad, fost participant şi voluntar în echipa evenimentului, sosit tocmai din Danemarca, unde este acum student, să continue munca de voluntariat la Sfântu Gheorghe.

Bianca Dragomir, ambasadoare de tineret a României la Organizația Națiunilor Unite (ONU), la rândul ei fostă participantă şi directoare a turneului Saint George City of Debate, a accentuat importanţa evenimentului al cărui slogan „I Love Saint George!” spune totul despre pasiunea cu care proiectul a fost dezvoltat şi continuat în toţi aceşti ani. „Cred că e foarte important de remarcat că, de obicei, competiţiile, când cresc ca şi număr de participanţi, tind să-şi piardă din autenticitate sau din calitate şi este extraordinar tocmai faptul că la Sfântu Gheorghe se întâmplă invers. Adică, de la an la an, sunt tot mai mulţi oameni, sunt mai multe activităţi, premii, sponsori etc.”.

Trofeul transmisibil Saint George, City of Debate ajunge în fiecare an la una dintre echipele participante, acea echipă ține trofeul un an de zile și îl aduce apoi înapoi. În ultimii trei ani, trofeul original a fost realizat de către artistul Ramon Grosos. Câștigătorii vor primi laptopuri de la Asociația Secular Umanistă din România (ASUR) și tablete Lenovo. Saint George, City of Debate este susținut de: Covalact, Dunapack, Tricomserv, Consiliul Județean Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe.

 

Mădălin Guruianu

Inițiator și Coordonator ”Saint George City of Debate”