Hoza Nicoleta Valeria iunie 24, 2014

noaptea-lungaSâmbătă asta, pe 28 iunie, Grădina Botanică din București se transformă în cinema outdoor și se pregătește pentru cel mai mare picnic nocturn din capitală. Nu orice fel de picnic, ci unul cu scurtmetraje premiate la marile festivaluri ale lumii, povești cinematografice care vor pune la încercare imaginația cinefililor bucureșteni între 21:00 si 5 dimineața. 

Ca în fiecare an, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte aduce în atenția publicului si cele mai noi producții cinematografice scurte realizate de tinerii regizori români. Secțiunea specială’ Romanian Shorts UP’ include scurtmetraje autohtone ce vor fi proiectate spre dimineață, după filmele din competiția ShortsUP Audience Award.

Scurtmetrajul lui Radu Jude, Trece și prin perete (România, 2014), ajunge la ShortsUP după ce în primăvară a primit Mentiunea Specială Quinzaine des Realisateurs la Festivalul de Film la Cannes. Purtând amprenta stilului deja consacrat al lui Jude, filmul prezintă o adaptare îndrăzneață după povestirea ‘În magazie’, de A. P. Cehov. O poveste sinceră și emoționantă care surprinde spaima unei fetițe ce trebuie să doarmă la bunicul ei, după ce află ca în apartamentul vecin a murit cineva.

Cât de mult poți să aștepți să-ți împlinești un vis ? Uneori si o viață întreagă, niciodata nu e prea târziu să-l pui în aplicare. De aici pornește povestea din Jazz (România, 2014), scurtmetrajul de debut al lui Mircea Ibadof, o drama care te tine cu sufletul la gură si care-l are în rol principal pe actorul Constantin Cojocaru. Scurtmetrajul a fost prezentat anul acesta la festivalul de la Cannes în cadrul Short Film Corner și va fi văzut în premieră de publicul bucureștean la Noaptea Lungă.

Umorul ‘Made în România’ e bine reprezentat în Ela, Panda si Madam (r. Andrei Rautu, România, 2013), o comedie de râsu’ plânsu’ în care o tânără corporatistă trebuie să-și ducă bunica la mare și să se întoarcă la timp în București pentru a nu-și pierde jobul — o misiune aproape imposibilă, mai ales că simpatica bunică are planuri de vacanță pe care nu le poate duce singură până la capăt.

Sectiunea’ Romanian Shorts UP’ prezintă o selectie de filme scurte românesti valoroase, difuzate în afara competitiei ShortsUP Audience Award. Filmul Iuliei Rugină, Să mori de dragoste ranita  (România, 2014), premiat la TIFF 2014, este singurul scurtmetraj românesc aflat în cursa pentru premiul publicului la Noaptea Lungă. Mai multe despre competitia ShortsUP Audience Award.

A 6-a editie Noaptea Lungă a Filmelor Scurte se desfășoară sub forma unui picnic cinematografic nocturn. Spectatorii sunt sfătuiți să vină’ înarmați’ cu pături de picnic pentru a putea viziona scurtmetrajele anului sub cerul liber, pe iarba Grădinii Botanice. Un număr limitat de pături vor fi disponibile de vânzare si la fata locului.

Accesul în Grădina Botanică se face începând cu ora 19:00, urmând ca proiecția de filme să înceapă după ora 21:00. Atmosfera noptii va fi completata de un DJ set funk, disco si chill provocat de nicecream.fm, tururi ghidate pe aleile grădinii, boardgames si alte exerciții de imaginație menite să țină spiritul cinefil alert până-n zori.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte este un eveniment în aer liber, supus stării vremii. În cazul în care vremea va împiedica bună desfășurare a evenimentului la Grădina Botanică, acesta va fi reprogramat, astfel încât o parte cât mai mare dintre cei care vor să participe să poată bucura de filmele din program, în cele mai bune conditii.

BILETELE pot fi achizitionate în avans la pretul de 35 de lei prin MyTicket si Eventim, folosind opțiunea’ print at home’ sau în rețeaua magazinelor partenere. În limita locurilor rămase disponibile, vor putea fi cumpărate și în seara evenimentului la prețul de 40 de lei. Mai multe www.shortsup.ro.