Hoza Nicoleta Valeria august 30, 2014

roiff-2014-vama-veche-625x350A zecea ediție a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor filmelor care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se desfășoară între 21-31 august în locațiile Amfiteatru — La Pescărie și la Sandalandala din Vama Veche, iar între 21-28 noiembrie la Cinema Union din București.

Au trecut deja opt zile în care au fost prezentate filme bune în Vama Veche. Aseară a fost proiectat la Amfiteatru — La Pesărie, ultimul film din competiție, HAOS ÎN CASBAH / ROCK THE CASBAH, regia: Laila Marrakchi. Un film minunat despre o familie care se reunește pentru trei zile în casa din oraș, ca urmare a morții tatălui. Se reunesc pentru a-și aminti de viața acestuia și pentru a deplânge moartea lui, așa cum cere tradiția musulmană. Emoțiile sunt și mai mari având în vedere că cel care a murit a lăsat în urmă doar femei. Printre râsete și lacrimi, istoria fiecărei femei le face pe fiecare să se confrunte cu adevăruri. O reîntâlnire minunată cu Omar Sharif (actorul atât de îndrăgit din DOCTOR JIVAGO).

A doua proiecție, în aceeași locație, a fost JOANNA, în regia lui Michael Sarne, membru al juriului. Joanna Sorrin, o fată visătoare de la țară, pleacă în Londra pentru a studia designul vestimentar. Acolo intră în contact cu persoane avute, care călătoresc din loc în loc, și devine iubita lui Gordon, un bărbat de culoar, proprietar al unui club de noapte. Din păcate, acesta ucide un om și este trimis la închisoare. Fiind gravidă cu copilul lui Gordon, Joanna se întoarce în casa părintească. Însă tânăra încă nu și-a spus ultimul cuvânt! Michael Sarne, actor și regizor, a marcat, cu acest film, cariera lui Donald Southerland.

Azi va avea loc avanpremiera filmului BRÂNCUȘI DIN ETERNITATE, cu scenariul de Radu Aneste Petrescu, Ioan Cărmăzan și Pascal Ilie Virgil, în regia lui Adrian Popovici, o producție Artis Film România. Publicul va avea o sarcină grea! A fost popularizat, printre spectatorii fideli ai festivalului, site-ul unde poate fi vizionat filmul CÂINELE JAPONEZ, în regia lui Tudor Jurgiu. Acest film va reprezenta România la Oscar, fiind propunerea unei comisii care, sub umbrela Centrului Național al Cinematografiei, trimite filmul care reprezintă România la premiul pentru Cel mai bun film într-o limbă străină la Oscar, după un regulament neștiut și necunoscut de către nimeni. Este un film merituos, al unui debutant care a primit cele mai multe premii la Gopo și TIFF — organizate de către producătorul filmului! Un film despre care doamna Irina Margareta Nistor spunea public că nu are nicio șansă, fiind prima oară când un membru al acestei comisii exprimă public o părere contrară comunicatului Centrului Național al Cinematografiei. Din păcate, interese obscure au făcut ca această comisie să aleagă un film care nu va avea nicio șansă, nici măcar șansa de a atrage atenția asupra lui.

După filme afirmate la Cannes sau Berlin, România — prin votul unor persoane direct interesate — trimite la Oscar un film afirmat la Bombay (India) și Gopo (România). THE JAPANESE DOG versus BRÂNCUșI, sau BRANCUSI versus THE JAPANESE DOG, cu tot respectul pentru actorii și echipa care au realizat filmul. Publicul din Vama Veche este chemat să aleagă între cele două filme. Actorii și echipa vor participa la eveniment.

Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaști est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiția CineBlackSea) și, de asemenea, unicul din România cu o secțiune competițională rezervată femeilor-regizor (Woman in Cinema).

Romania International Film Festival se alătură tuturor celor care și-au unit vocile și acțiunile pentru a-l sprijini pe regizorul ucrainean Oleg Sentsov, reținut de către Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014. Singura vină a lui Oleg a fost că a participat la protestele de la Kiev (Euro Maidan) și nu a fost de acord cu anexarea Crimeei, acolo unde locuiește, de către Rusia. Oleg se consideră cetățean al Ucrainiei. Ro-IFF îi roagă, pe toți cei care doresc să sprijine, să facă donații (informații pe www.ro-iff.ro), astfel încât, împreună, să putem ajuta familia. Orice sumă contează! Doi copii își așteaptă tatăl acasă.

Credit foto festival: Răzvan Tulai

Evenimentul se află sub înaltul patronaj al Președintelui României, iar cei care fac posibilă această ediție a Ro-IFF sunt Centrul Național al Cinematografiei și Arhiva Națională de Filme — Cinemateca Română (parteneri instituționali). Alți parteneri și sponsori: ÉCU — The European Independent Film Festival, Beautik Haute Parfumerie, Zizin, Kfea.ro, DHL, F64. Festivalul Ro-IFF este recomandat de Prima TV și Kiss FM. Partenerii media ai festivalului: Radio Lynx, Cinefan.ro, PRwave, 121.ro, Concerte-azi.ro.