bogdan.daradan septembrie 29, 2012

Actriţă a Teatrului de Comedie din Bucureşti, Rădiţa Roşu, este la prima vedere un paradox. Nu are copii, dar afirmă cu tărie că cea mai mare bucurie a vieţii a descoperit-o iniţiindu-i pe cei mici în tainele teatrului şi filmului. Privind mai în detaliu, descoperim în ea acelaşi spirit candid şi cutezător precum al celor cărora le predă cursurile sale de actorie. Militează pentru valori care sunt acoperite superficial in materiile scolare: sinceritate, spirit de echipă, creativitate şi, nu în ultimul rând, credinţă. Acest motiv o determină ca la orele sale să provoace minţile copiilor şi să îi determine să se exprime cu descătuşare. Profesoara de actorie, Rădiţa Roşu, este hotărâtă mai mult ca oricând să facă teatru „acum, nu peste 20 de ani” alături ce care îi vor păşi pragul sălii de actorie, din cadrul Kids Casting! Prin urmare, nu va sfiiţi să va altăuraţi şi voi tot „acum, nu peste 20 de ani!”….

Ce reprezintă actoria în opinia Rădiţei Roşu?
Pentru mine, actoria înseamnă „a fi”, a fi mereu sincer şi a avea de spus întotdeauna ceva pentru a construi o lume mai bună. Întotdeauna m-a surprins faptul ca oamenii îi percep altfel pe actori. Au senzaţia că ei se prefac pe scenă. Or, în acestă menire de „a fi” actor tocmai acest lucru este un  paradox. Ceea ce se întâmplă pe scenă nu este nicidecum o iluzie, iar actorul trece cu adevărat

prin acele stări care dau autenticitate interpretării personajelor. Altminteri, nu ar putea să transmită nimic publicului său!

Povesteşte-ne despre pasiunea pentru actorie şi despre rolurile de care s-a indrăgostit Rădiţa Roşu?
Personajul de care m-am îndrăgostit a fost Domnişoara Nastasia, pe care l-am interpretat la teatrul „Maria Filotti” din Brăila, pe când eram studentă la facultatea de actorie creată de George Motoi. Ulterior, am fost admisă la UNATC şi am plecat de la teatrul din Brăila, însă am continuat să interpretez acest rol. Pur şi simplu, am iubit acest personaj şi chiar aveam momente în care mi se cerea să mai reduc din forţa şi dăruirea pe care le aveam pe scenă, ca să pot ajunge la premieră.

Ce anume a fost necesar pentru a-i iniţia şi pe copii în tainele actoriei?
Au fost necesare răbdarea, dragostea şi nu în ultimul rând, propria experienţă de viaţă.

Cu ce categorie este mai greu de lucrat: cu cei mici sau cu adolescenţii?
Consider că este mai dificil de lucrat cu cei mici, pentru că ei vin cu „alintături” de acasă. Dar cu timpul scapă de ele, dacă ştii cum să procedezi cu ei. Excerciţiile de actorie sunt ca nişte arme cu două tăişuri: ele par o joacă şi chiar pot cădea în derizoriu dacă nu sunt făcute cu seriozitate, şi mai ales, dacă nu le spui copiilor ce urmăreşti cu acel exerciţiu. Făcând o comparaţie între grupele mari şi grupele mici, cei din urmă pot întotdeauna să facă şi exerciţiile complexe ale celor mari, dar mai greu invers! Cei mari, când se gândesc la actorie, se gândesc că vor ajunge staruri de cinema. Dar nu acesta este secretul din a fi un bun profesionist, ei trebuie să caute să se autodezvolte în permanenţă, iar dacă destinul va fi Hollywood-ul, atunci vor ajunge în vârf fără să îşi tot chinuie sufletul râvnind. În actorie trebuie să fii foarte sincer atât cu cu tine, cât şi cu cei din jur.

Ce modificări intrinseci au loc datorită acestui curs de actorie?
În primul rând, copiii vor simţi marea bucurie de a fi liberi, de a se iubi, de a fi prieteni unii cu ceilalţi. Vor deveni mai altruişti, mai frumoşi la suflet, mai respectuoşi cu tot ceea ce-i înconjoară. Peste toate, spiritul de echipă este cel care se dezvoltă cel mai mult, într-o lume care ne împinge doar către individualism! Se vor dobândi nişte valori pe care nici şcoala, din păcate, nu le cultivă pentru aceşti copii.

Kids Casting este singura agenţie pentru copii care are şi cursuri de actorie. Cât de important este acest lucru?

Acest lucru este foarte benefic, mai ales că cei înscrişi în baza de date nu sunt străini de zona artistică şi poţi colabora mult mai uşor cu ei, dar si pentru că la sfârşitul cursurilor copiii nu vor rămâne doar cu o hârtie pe post de diplomă, ci vor fi in continuare promovaţi pin intermediul celei mai purternice platforme de casting din ţară. În plus, ABC-ul pe care-l vor învăţa într-un curs serios de actorie îi va ajuta toată viaţa. Consider că este foarte important ca agenţiile să aibă şi cursuri de teatru şi film.

Ce mai urmează?
Vrem să clădim o trupă de teatru şi să facem spectacole bune pentru public.

Motto-ul tău „Facem teatru acum, nu peste 20 de ani!”, este pe cât de sugestiv, pe atât de…îndrăzneţ!…
Într-adevăr, însă din păcate în stilul acesta merge România… Ţi se spune mereu să stai să aştepţi până să intri pe scenă…Or, în actorie aşteptarea mi se pare cea mai ucigătoare! Atunci când simţi cu toată fiinţa că vrei să te exprimi, că vrei să schimbi ceva în jurul tău, trebuie să o faci atunci. Şi dacă nu ai loc, ori şansă, trebuie să cauţi mereu să îţi dezvolţi ideea, să crezi în visul tău. Altminteri, îşi va pierde din tărie cu timpul, se va spulbera printre mărunţişurile cotidiene. Iar tu vei rămâne cu o mare nemulţumire, cu o apăsare în suflet că nu ai îndrăznit, sau nu ai reuşit să arăţi cine eşti! Peste toate, un curs de actorie te poate ajuta să îţi dezvolţi personalitatea plecând din fibra ta intimă.

Mai este puţin până la preselecţii. Cauţi un anumit tipar?

Sclipirea din interiorul copilului vine singură, într-un moment în care nici nu te aştepţi. Trebuie doar să ştii cum să îi provoci acea sclipire, cum să îi aprinzi scânteia artistică!

BY Valentina Gucea