bogdan.daradan septembrie 25, 2012

Experienta proiectelor derulate prin ONG din 2006 pana in prezent l-a calificat  si il califica pe Dan Mosescu in activitati educative cu copii si tineri  pentru echitatie. De-a lungul timpului, Dan Mosescu a colaborat cu organizatii de tineri din tari precum Polonia, Ungaria, Georgia, Bulgaria, Italia, Franta, Ukraina. Pe langa traseele salbatice cu cei 7 cai pe muntii din zona localitatilor Namaesti, Campuluns Muscel si Voinesti, periodic, Dan Mosescu organizeaza ateliere de icoane pe sticla, impletituri, cusaturi, tesaturi, teatru si  sesiuni interactive cu animale domestice. Dar povestea unui vis american trait in Romania in randurile ce urmeaza…

REPORTER:  Cand si de ce te-ai hotarat sa faci raiduri cu armasari si iepe sub sub brandul 7 cai?

DAN: Dupa 8 ani petrecuti la Bucuresti si un an in Franta am decis sa ma reasez la Namaesti, sa ma insor, sa am copii, sa-mi fac casa, sa tin cai. Zis si facut, in 2003 am facut cele de mai sus, am gasit nevasta frumoasa, desteapta, care vrea sa stea cu mine la Namaesti, am cumparat o casa de 2 camere a unui unchi pe langa care am inceput sa construim ceea ce e azi este pensiunea 7 cai, am inceput sa cumpar cite un cal pina ce m-am trezit in 2010 cu 4 cai in grajd adica unul pentru fiecare membru al familiei, doi semigrei pentru mine si sotie, doi patati pentru Grigore si Ilinca. Cu caii astia noi ne-am plimbat la munte, am adus lemne pentru casa, am facut mici treburi casnice, uneori am dus prieteni in drumetii. Ideea de a ridica o afacere cu cai a venit ca feed back pe duminicile cand urcam la munte cu vechii prieteni bucuresteni ce veneau sa ma viziteze ce erau mirati ca fara nici o initiere prealabila putem urca pe cai oameni si sa-i ducem in creierii muntilor. Exact pe ideea asta ne-am hotarat sa ridicam un brand, pe multiplicarea experientei unui om care a avut cal 30 ani fara a plati o lectie de echitatie, in sensul unui produs turistic la limita intre calaria naturala si agrement. Ceea ce practicam e mai degraba un exercitiu de dezvoltare personala asistata de animale mai mult decit un serviciu de echitatie. Dealtfel nu aveam in intentie sa folosim retorica ecvestra daca clientii nostri nu ne-ar fi cerut-o, de aceea am invatat putin cite putin sa dam un cal la lonja, sa explicam trapul asezat si saltat…abordare, etologie. In acest sens din toamna o sa incepem lectii in manej.  Ne-am promovat prin 2 modalitati: FACEBOOk si 2 site-uri de reduceri: ofertezidezi si vacantereduse, fireste ca nu am insistat pe retorica reducerilor, care se pare ca se vrea cea in stare sa relanseze economia, ne-am promovat in rubrica de oferte speciale, am apreciat insa profesionalismul celor ce administrau site-ul care inainte de a vinde produsul au venit sa vada ce si cum sa isi dea cu parerea despre anumite aspecte de ameliorat serviciul. Acum clientii nostri vin in general in urma recomandarilor prietenilor care au venit deja.

REPORTER:  Ce rase de cai pui la dispozitia turistilor?

DAN: Pe siteul nostru www.7-cai.ro vedeti prezentarea fiecarui cal, avem 2 semigrei romanesti cu pedigree cumparati de la stat, fosti armasari cu drept de monta, bonitati, pe care i-am castrat din ratiuni de securitate, nu avem nici un armasar cu exceptia poneiului Vifor care este un mini shetland de 75cm in greaban. Semigreul este un cal cu sange rece, limfatic, docil, foarte afectuos, cu o conformatie robusta foarte rezistent, mai degraba construit pentru tractiune dar este folosit tot mai des in agrement si initiere deoarece prezinta un risc scazut de accidente, e mai lent si ascultator, se poate folosi si cu persoane cu o masa corpoorala mai importanta cum e si cazul meu. Lipici este unul dintre ei, nascut in 2006, cal dominant, seful hergheliei, el merge primul in pluton, asumandu-si rolul de aparator al tuturor, mediator al conflictelor, protector al celor slabi, foarte empatic la modul ca daca cel ce e calare nu stie sa calareasca il poti pica cu ceara ca nu fuge ! rar asa calitate la un cal, pentru asta prima data cind un copil intra in curte pe lipici-care e si cel mai mare- merge. Odolean e perechea si umbra lui, roib cu brezatura si el, tot greoi si rezistent, la fel de bun la tractiune ca Lipici, nu idealul de cal de calarie dar un cal sigur si voluntar. Avem 2 iepe lipitane negre, Mura de 10 ani si Mandra de 4 ani, neapolitano respectiv conversano, caracter si aplomburi tipice de lipitan, incapatanate dar inteligente, invata mai greu dar indata ce au invatat executa cu mare finete si eleganta ! E o placere deosebita sa calaresti un lipitan, cal de parada, cal pentru regi. Mandra a invatat sa se aseze jos MORT la comanda, din calul fara muschi si slab acum a ajuns un cal foarte bine proportionat si impanat in muschi supla si agera ca o caprioara, Mura a nascut si crescut un manz superb pe nume David ce se anunta a deveni un armasar impozant foarte falnic si puternic. Avem si o famiulie de patati, sau paints, pe Misu, Stela si Gipsy-mansul lor- cai de copii, foarte docili si iubitori pe care am urcat si micuti de 3-4 ani. Mai avem o iapa comuna de culoare deres, de 3 ani , inalta si subtirica, foarte docila care in o luna de dresaj a ajuns cal de scoala si cal de traseu pentru incepatori, Nadia e numele ei. Avem de asemenea o familie de ponei shetland Vifor, Iulika si Delfina, care au servit la initiere in calarie acum o vreme, momentan doar ne mananca mere din palma si stau la poze. Mai avem o frumoasa duzina de caini Golden Retriever si Beagle, rasele noastre preferate, avem si caini ciobanesti de paza.

REPORTER: Care e varsta minima pentru ca o persoana sa urce pe un cal?

DAN: Fara nici un fel de exagerare cred ca omul si calul se inteleg pe atitea frecvente ca apropierea lor e mai mult decit benefica pentru amandoi ! chiar nu e relevant ce varsta are unul sau altul ! Am avut copii de cateva luni ce au fost urcati pe cal, acuma ce sa zic, fac pe cal ceea ce poate face un copil de varsta respectiva, nu suntem adeptii circului si al riscurilor asumate … noi reducem pe cit posibil eventualitatea accidentelor, care nu poate fi eliminata , fireste ca vorbim de animale si de neprevazut, dar facem ce putem cu responsabilitate. La traseu de munte am mers cu copil de 5 ani, asistat de parinte sau insotitor. 

REPORTER: Descrie in cateva cuvinte un traseu pentru studenti…

DAN: Cu grupuri de 3-9 persoane am plecat de la 700 metri si am urcat pe coama versantului pe care e asezat satul Namaesti – si Manastirea Namaesti- pina la 1420 m in golul alpin, trecand de la deal la padurea de foioase, apoi in cea de conifere, urcam in golul alpin unde am poposit pentru un binemeritat pranz haiducesc cu mamaliga si carne fripta apoi am incalecat din nou, nu pentru ca se filmeaza ci pentru ca trebuie sa ne intoarcem acasa frown pe alt drum bineinteles, prin codri seculari, pe langa stane de oi, am trecut paraiase de munte si am adapat la izvor caii.
REPOTER: Cum vrei sa iti extinzi oferta?
DAN: Vreau sa fac pachete pentru familie care vine sa petreaca week-end-ul in compania cailor, sa-i ingrijeasca si sa inceapa sa-i inteleaga, o sa am materiale de documentare in format text pe calculator, filme, reviste, vor avea loc schimburi de experienta intre pasionati, avem spatiu apropriat, sala de curs, videoproiector, flip chart, amplificator audio…Vreau sa am o campanie de promovare pe toata durata anului viitor pebaza calendarului plantelor si al sarbatorilor religioase, de exemplu duminica a doua din iulie se culege musetelul, prima duminica din august mergem la afine… apoi facem compot, zacusca…vom pune la dispozitia familiilor resursele pentru a realiza acestea si a pleca cu ele acasa. Vreau de asemenea sa orgnizez tabere de cateva zile sau o saptamana cu copii pe diverse segmente de varsta avand ca tematica lucrul cu calul sau activitati in aer liber precum tirul cu arcul, cunoasterea naturii, a plantelor medicinale, activitati ecologiste, marcaje turistice. Si lucrurile nu se opresc aici…

REPORTER: Ce trebuie sa stie o persoana ca sa se urce pe cal ?

DAN: Cel mai important lucru de stiut este ca urcand pe cal poti muri, dar si mergand pe strada, pe jos sau cu masina ti se poate intampla, nu? Prin asta vreau sa il fac sa inteleaga ca trebuie sa respecte animalul si sa il trateze ca pe un partener pentru indeplinirea unui obiectiv nu ca pe un obiect sau sclav pentru ca animalul simte si te va lasa balta tocmai cand nu te astepti mai putin. Astept la pensiunea mea toti studentii cu dragoste de natura si spirit de aventura. Va promit ca veti dori sa reveniti si a doua oara.