Tineretul Liber decembrie 2, 2007

Nemulţumit probabil de cât de mult influenţează gravitaţia designul interior, un arhitect olandez – Janjaap Ruijssenaars – şi echipa sa au găsit soluţia. Ea se numeşte „patul care sfidează gravitaţia”, o invenţie anticipată deja în filmul lui Stanley Kubrick, Odiseea Spaţială.

Principiul este simplu – patul grandios, de 3 metri lungime şi 2 în lăţime este dotat cu un mare magnet. În podea este însă încastrat un al doilea magnet cu acelaşi pol orientat spre pat, astfel încât există o respingere constantă a forţelor celor doi magneţi. Totuşi, patul este prins cu nişte cabluri foarte subţiri, tranparente, de pereţi. Măsura este necesară pentru a preveni o eventuală răsturnare a patului la mişcări mai bruşte.

Totuşi, există şi nişte neajunsuri: sub pat, unde câmpul magnetic este extrem de puternic, nu pot fi lăsate telefoane mobile, laptopuri şi alte obiecte electronice. Câmpul magnetic nu va influenţa însă în niciun fel somnul liniştit al posesorului, deoarece patul este dotat în partea superioară cu straturi de plastic şi oţel. Patul suportă o greutate de 750 de kg, dar şi mişcări „în doi”. Din păcate, pentru moment, doar nababii îşi pot permite acest gen de pat antigravitaţional – el costă în jur de un milion şi jumătate de dolari.

Ruijssenaars a mai conceput şi un ansamblu japonez cu măsuţe pentru cină, canapele şi chiar şi pavilioane exterioare – toate, plutitoare.